Analiza: Tintirea inflatiei sau tintirea cursului valutar – ce este mai important pentru Republica Moldova?

Expert-Grup, Realitatea Economica nr. 4, 2008

Aprecierea puternica a leului moldovenesc (Grafic 1) fata de principalele valute USD si EURO a provocat dezbateri politice importante si invinuiri precum ca Banca Nationala prin politica sa ce favorizeaza aprecierea monedei nationale ar contribui la saracirea populatiei. Cresterea inflatiei in paralel cu aprecierea leului de asemenea a provocat intrebari referitor la eficienta politicii monetare. Totusi, aceste acuzatii sunt prea dure. Desi aprecierea actuala a leului nu poate fi privita ca un fenomen pozitiv, deoarece nu este bazata pe o crestere economica puternica, cauzele acestui fenomen nu pot fi neglijate. Exista trei canale principale de intrare a valutei straine in tara:

– Intrarile masive de valuta de la emigranti. Acestea au crescut in primele patru luni ale anului cu 64% fata de aceeasi perioada a anului precedent, iar in aprilie au atins 154,29 mil. USD, fiind cea mai inalta cifra de pana acum. Majoritatea banilor transferati de catre emigranti sunt destinati consumului. 
–  Cresterea investitiilor straine in Republica Moldova. Fluxurile de investitii straine directe in economie nationala in anul 2007 au atins cifra de 459,28 mil. USD. In primul trimestru al anului curent influxul net a fost de 131 milioane USD, in crestere cu 64% fata de trimestrul unu al anului 2007. Desigur, in comparatie regionala, aceste cifre nu sunt inca prea mari, si chiar optam pentru cresterea sporita a acestora, dar totusi aceste intrari aditionale de valuta in economie influenteaza semnificativ cursul de schimb. Efectul negativ al acestor intrari insa se va aplatiza odata cu cresterea investitiilor in productie, lucru care va contribui la cresterea productivitatii in economie si la imbunatatirea capacitatii de absorbire a aprecierii monedei nationale.


Evolutia cursului valutar, BNM

– Cresterea asistentei financiare si tehnice acordate de catre institutiile finantatoare internationale. Pe parcursul anului 2007 Moldova a beneficiat de granturi si asistenta tehnica in valoare de 210 milioane USD. In trimestrul unu 2008 valoarea granturilor si asistentei tehnice a totalizat 49 milioane USD, cu 40% mai mult decat in perioada corespunzatoare a anului trecut.
– Acesti factori exercita presiuni importante asupra cursului de schimb si ca urmare leul moldovenesc se apreciaza. Aprecierea monedei nationale este un fenomen care favorizeaza reducerea tensiunilor inflationiste si ca urmare atingerea obiectivului major al Bancii Nationale de mentinere a stabilitatii preturilor implica renuntarea la tintirea cursului. Totusi, opiniile sunt controversate in ceea ce priveste gradul de „nocivitate” a acestor fenomene.
– Populatia se divizeaza in cei care primesc transferuri sau salarii si alte venituri in valuta straina si cei ale caror venituri sunt in lei moldovenesti. Populatia dependenta de transferurile de peste hotare pierde in urma scaderii cursului. Dar, conform datelor din 2006 ponderea remitentelor din strainatate in totalul veniturilor gospodariilor casnice era de 13,9%. Iar pentru chintila inferioara, care este mai aproape de pragul saraciei, ponderea remitentelor este chiar sub 9%. O parte importanta a acestei categorii nu depinde de transferurile de peste hotare si respectiv cresterea preturilor este cea care ii influenteaza in primul rand, si nicidecum aprecierea leului. De asemenea, chiar si cei dependenti de remitente, desi au anumite pierderi, in cazul utilizarii banilor pentru consum, beneficiaza de pe urma ieftinirii importurilor. Dar un asa scenariu nu ar trebui sa ne bucure, pentru ca astfel sporeste deficitul comercial.
– Un impact mai negativ aprecierea leului moldovenesc o exercita asupra exportatorilor. Exporturile moldovenesti devin mai scumpe odata cu aprecierea valutei nationale. Astfel, problema necompetitivitatii exporturilor moldovenesti din punct de vedere a calitatii este si mai mult agravata prin imposibilitate de patrundere pe piata prin intermediul unor preturi joase. Din pacate, aceasta afecteaza anume acele ramuri care sunt in dezvoltare, reducand posibilitatile de crestere si contribuind la majorarea deficitului comercial.
– In Moldova are loc un proces de convergenta a salariilor catre nivelul salariilor din tarile central si est-europene, ceea ce este favorabil Guvernului. De altfel, prin situatii asemanatoare de apreciere a monedei nationale au trecut majoritatea tarilor Europei de Sud-est in contextul convergentei veniturilor populatiei catre media europeana. Renuntarea la tintirea inflatiei si trecerea la tintirea cursului ar crea probleme majore Guvernului care nu ar putea asigura o crestere a salariilor macar cat de putin apropiata de cresterea preturilor.


Operatiuni de sterilizare si cumpararea de valuta straina, BNM

Reiesind din acestea, BNM a ales tintirea inflatiei ca obiectiv de baza si este sustinuta in actiunile sale de Fondul Monetar International. Nu e vorba de presiuni din partea FMI, pentru ca acesta a fost capabil sa inteleaga problemele care au cauzat depasirea tintei de 10% anul trecut, ci de constientizarea faptului ca o economie nu poate functiona normal in conditiile unei inflatii inalte. Astfel, BNM este ferma in pozitia sa de mentinere a stabilitatii preturilor ceea ce a si demonstrat prin recentele actiuni: cresterea ratei de baza la actiunile REPO si a normei rezervelor obligatorii. Daca cresterea ratei de baza in Republica Moldova inca nu produce aceleasi efecte pe care aceasta le are in economiile dezvoltate, aceasta se datoreaza subdezvoltarii canalelor de propagare a semnalelor politicii monetare, iar recenta majorare a normelor rezervelor obligatorii pentru mijloacele atrase de catre bancile comerciale trebuie sa reduca ritmul de crestere a creditelor acordate.

In 2008 BNM a redus volumul de cumparare a valutei pentru suplinirea rezervelor internationale obligatorii. Pe parcursul ultimului an a crescut si volumul operatiunilor de sterilizare si rata medie a dobanzii pentru certificatele BNM. Teoretic, BNM ar putea interveni pe piata mai intai cumparand excesul de valuta pentru a-si suplini rezervele valutare. Dar pentru a compensa cresterea masei monetare care rezulta din aceste actiuni BNM recurge la sterilizarea acesteia. Astfel, sterilizarea masei monetare poate avea loc in limitele admisibile fara a provoca pierderi pentru BNM, dupa cum a fost in anul 2007.

Desi cu efecte negative asupra economiei in ansamblu, aprecierea monedei nationale este un fenomen firesc pentru situatia actuala a Republicii Moldova. Tintirea cursului in defavoarea inflatiei nu este o solutie logica, inflatia fiind un factor fundamental care afecteaza intreaga economie si intreaga populatie, in timp ce cursul este mai degraba o derivata a nivelului competitivitatii economiei, volumului asistentei externe, remitentelor si comertului extern. Dar Banca Nationala nu este capabila de una singura sa mentina stabilitatea preturilor. Pentru acesta este nevoi si de sustinerea din partea Guvernului prin politica bugetar-fiscala si salariala precauta.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.