Analiza: PIB a crescut cu numai 4,3%: cat de tare trebuie sa ne ingrijoram?

Expert-Grup, Realitatea Economica – La 19 iunie BNS a publicat datele statistice preliminare asupra resurselor si utilizarilor Prodului Intern Brut pentru primul trimestru al anului curent. Datele sunt interesante, sugerand ca in economie probabil au inceput unele schimbari importante.

Aparent, este ingrijorator de mica cresterea PIB realizata in primul trimestru curent, +4,3%, acesta fiind cel mai scazut indicator dupa 2001 incoace. Dar cresterea PIB in primul trimestru practic nu ne spune nimic despre cresterea care poate fi asteptata pe parcursul anului (fig.1). Mult mai importante sunt unele tendinte structurale care se profileaza.

Fig.1. Cresterea PIB in primul trimestru si anual, 2001-2008, %

Sursa: BNS

Posibilitatile de analiza a PIB dupa „resurse” sunt destul de limitate, din cauza ca nu dispunem de date statistice dezagregate la nivelul ramurilor si sectoarelor. Este greu de omis cu vederea faptul ca pentru prima data in ultimii 4 ani contributia cresterii valorii adaugate la variatia pozitiva a PIB este mai importanta decat contributia impozitelor nete pe produs si import. In 2008 valoarea adaugata bruta a crescut mai mult (+5,1%) decat PIB propriu-zis, in timp ce INPI cu numai 0,9%. Sa credem oare ca in sfarsit cresterea economica in Moldova incepe sa devina „mai calitativa” si ca variatia PIB nu este un simplu rezultat aritmetic al adunarii valorii adaugate brute cu impozitele asociate productiei? Raspunsul este mai degraba negativ, deoarece cresterea valorii adaugate brute in 2008 nu este una iesita din comun (8,0% in 2004, 6,7% in 2005, 5,3% in 2007), dar cresterea aproape nula a INPI este o evolutie exceptionala. Aceasta a fost determinata de cresterea mult mai lenta a importurilor decat in alte perioade si de aprecierea leului moldovenesc.

Un lucru care insa poate fi afirmat cu certitudine este ca cresterea economica tinde sa devina mai putin dependenta de consum si mai mult antrenata de investitii (vezi tab. 1). Dupa o perioada de expansiune constanta a consumului final care a inceput in 2001, rata consumului privat scade al treilea an consecutiv, de la 13,3% in primul trimestru 2006 la 5,5% in 2008. Ar trebui oare sa ne ingrijoreze faptul ca investitiile in capitalul fix in ianuarie-martie 2008 au sporit mai lent decat in 2007 (23,4% fata de 39,2%)? Intr-o anumita masura, da, daca aceasta este determinat de capacitatile reduse de asimilare a investitiilor de catre companii si nu de careva factori de conjunctura. Dar influenta acestor factori deocamdata nu poate fi estimata pe baza unor date statistice destul de sumare.

Tabel 1. Cresterea PIB si a principalelor componente pe cheltuieli, %

 
2005
2006
2007
2008
PIB
8,2
6,2
7,3
4,3
Consumul gospodariilor casnice
9,0
13,3
8,1
5,5
Investitii in capitalul fix
27,2
9,4
39,2
23,4
Exporturi
6,3
7,6
11,5
-0,6
Importuri
8,6
15,0
23,4
3,1

Sursa: BNS

In concluzie, Guvernul nu trebuie sa fie alertat de cresterea relativ mica a PIB in primul trimestru, ci sa continue eforturile menite sa sporeasca capacitatile de asimilare a investitiilor nationale si straine directe. Exista premise interne si externe favorabile pentru atragerea unor asemenea investitii, dar accelerarea reformei regulatorii si a reformei administrative sunt principalele premise institutionale in acest sens. Totodata, este clar ca pe langa continuare reformelor institutionale sunt necesare investitii in infrastructura fizica fara de care cresterea investitiilor in capacitatile de productie nu este posibila. In particular, in viitorii 2-3 ani un deficit de energie electrica ar putea sa fie cea mai puternica constrangere a cresterii economice. Insuficienta de drumuri calitative si capacitatea redusa de trafic vamal ar putea fi alte doua constrangeri majore.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.