Amnistia fiscală ar putea duce la o indisciplină

Agenţii economici care achită la timp impozitele ar putea să fie descurajaţi în a respecta legea, ca urmare a implementării amnistiei fiscale. Concluzia aparţine unui grup de experţi din domeniu, care au realizat un studiu cu privire la amnistia fiscală promovată recent de Guvernul Republicii Moldova.

Centrul analitic „Expert-Grup” a prezentat marţi, 2 octombrie, rezultatele studiului „Amnistia fiscală şi impunerea la cota „0” a profitului agenţilor economici în Moldova: evaluarea impactului şi riscurilor potenţiale”. Potrivit lui Valeriu Prohniţchi (în imagine), coautorul studiului, iertarea necondiţionată a datoriilor şi penalităţilor întreprinderilor, care au comis evaziuni fiscale, creează un sentiment de injustiţie din partea plătitorilor de impozite oneşti. „Amnistia fiscală poate duce la o indisciplină fiscală din partea contribuabililor oneşti, deoarece aceştia vor considera că evaziunea fiscală nu este o încălcare gravă a legii”, a afirmat Valeriu Prohniţchi. Expertul a mai precizat că neglijarea disciplinei fiscale afectează reputaţia şi credibilitatea Guvernului, afirmând că autorităţile ar trebui să promoveze o politică fiscală mai dură şi să asigure agenţii economici că astfel de programe nu vor mai avea loc. „Pentru a preveni o eventuală indisciplină fiscală din partea contribuabililor, Guvernul trebuie să aplice o politică fiscală mai dură prin intensificarea controalelor fiscale, ceea ce necesită resurse financiare şi umane considerabile”, a menţionat Valeriu Prohniţchi.

La rândul lor, reprezentanţii Inspectoratului Fiscal Principal de Stat (IFPS) au afirmat că temerile în legătură cu apariţia unei indiscipline fiscale din partea contribuabililor există, însă că acest lucru nu reprezintă o problemă majoră, deoarece au fost obţinute rezultate destul de bune, în urma implementării amnistiei fiscale. Potrivit reprezentanţilor IFPS, Bugetul de Stat a fost suplinit în urma colectării impozitelor cu 27 milioane lei în luna iulie şi cu 184 milioane lei în luna septembrie a a nului curent, ceea ce demonstrează că după implementarea amnistiei fiscale, contribuabilii continuă să achite în mod legal impozitele.

Studiul „Amnistia fiscală şi impunerea la cota „0” a profitului agenţilor economici în Moldova: evaluarea impactului şi riscurilor potenţiale” a fost realizat de analiştii economici Valeriu Prohniţchi şi Hardo Pajula din Estonia. În cadrul acestui studiu, au mai fost analizate experienţele internaţionale în domeniul amnistiei fiscale şi legalizării capitalului. // Flux

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.