Amenzile pentru încălcarea regulilor de circulaţie sunt mici

Neatenţia sau lipsa de cunoştinţe îi face pe mulţi şoferi să încalce regulile de circulaţie. Fiecare încălcare poate cauza o amendă primită de la agentul de circulaţie sau şi mai grav un accident rutier, care ar putea fi soldat cu victime şi pagube materiale.
În opinia unor şoferi, valoarea unor amenzi este prea mare, iar pentru a nu plăti întreaga sumă de bani la ghişeele băncilor de economii, preferă să dea mită agenţilor de circulaţie.

Potrivit şefului adjunct al Direcţiei Poliţiei Rutiere, Sergiu Armaşu, valoarea amenzilor este foarte mică, iar acest lucru nu îi împiedică pe conducătorii auto să încalce în mod repetat regulile de circulaţie. „Numărul accidentelor rutiere pe străzile din Chişinău este în creştere în fiecare an. Faptul că şi numărul persoanelor decedate în accidente creşte şi el este şi mai grav. Cred că încălcarea regulilor de circulaţie trebuie să atragă după sine sancţiuni mult mai drastice”, a adăugat Sergiu Armaşu.

Mărimea amenzilor stabilite de Codul Contravenţiilor Administrative pentru încălcarea regulilor de circulaţie

În cazul în care conducătorul auto circulă cu un autoturism cu geamurile din faţă tonate, acesta va trebui să plătească o amendă cu o valoare cuprinsă între 20 şi 60 de lei, pentru conducerea autoturismului fără asigurarea obligatorie a răspunderii civile auto – de la 20 la 60 de lei, pentru conducerea vehiculului care nu are certificat de control tehnic – de la 40 la 100 de lei, pentru instalarea girofarelor şi a sistemelor sonore speciale – de la 40 la 100 de lei, conducerea autoturismului fără permis de conducere – de la 140 la 200 de lei, depăşirea vitezei limite de circulaţie de la 10 la 20 de kilometri/oră – de la 40 la 100 de lei, 20-40 kilometri/oră – de la 100 la 200 de lei, depăşirea cu peste 40 de kilometri/oră – de la 200 la 300 de lei.

Conducătorii care conduc un autoturism fără a avea centura de siguranţă cuplată vor trebui să plătească o amendă cuprinsă între 10 şi 20 de lei, pentru unele defecţiuni tehnice ale autoturismului, conducătorul va trebui să achite de la 20 la 40 de lei, pentru circulaţia pe contrasens, pe trotuare, pe suprafeţe de drum destinate pietonilor şi bicicliştilor, neacordarea priorităţii la circulaţia altor vehicule, pietonilor, nerespectarea marcajelor şi a unor semne de circulaţie, parcarea autoturismului în locuri nepermise, crearea obstacolelor pentru pietoni, în cazul parcării maşinii pe trotuare, şoferii vor trebui să achite o amendă cuprinsă între 20 şi 60 de lei. În cazurile enumerate, conducătorii auto pot scăpa doar cu o singură avertizare.

Pentru traversarea intersecţiei la culoarea roşie a semaforului, proprietarii de maşini vor trebui să plătească o amendă cuprinsă între 40 şi o sută de lei, pentru acordarea permisiunii de conducere a autoturismului unei persoane fără permis de conducere, proprietarul de maşină va trebui să plătească o amendă cuprinsă între 140 şi 200 de lei, pentru conducerea autoturismului fără numere de înmatriculare sau cu numere necitibile sau false, pentru cauzarea unui accident rutier în urma căruia au fost cauzate pagube mici, conducătorul va trebui să scoată din buzunar de la 200 până la 300 de lei, pentru producerea unui accident rutier în urma căruia au fost cauzate, persoanelor implicate la trafic, leziuni corporale neînsemnate – de la 300 până la 400 de lei, pentru refuzul de a opri autovehiculul, la cererea agentului de circulaţie, abandonarea locului în care s-a produs accidentul rutier, conducerea autoturismului în stare de ebrietate – de la 700 până la 800 de lei. În toate aceste cazuri, conducătorilor auto li se suspendă permisul de conducere.

Potrivit lui Sergiu Armaşu, la iniţiativa Ministerului Afacerilor Interne, Parlamentul Republicii Moldova urmează să aprobe un nou Cod al Contravenţiilor Administrative. „Conform noului Cod, amenzile vor fi mult mai mari şi odată cu acestea sperăm să diminuăm numărul accidentelor rutiere şi, în acelaşi timp, numărul victimelor”, a conchis şeful adjunct al Direcţiei Poliţiei Rutiere. // Flux

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.