Alexandru Vakulovski: Chişinău Garaj în „Poetic. Cerul din Delft”

Răzvan Țupa este unul dintre puținii oamenii pe care îi poți asculta cu orele vorbind despre poezie, fără să te plictisești. Dar Răzvan nu obișnuiește să vorbească ore-n șir, nu vă speriați. Doar că prin ceea ce face și scrie îți dai seama că trăiește tot timpul raportându-se la poezie. Cum s-ar scrie pe fb: e în relație cu poezia.

Poetic. Cerul din Delft și alte corpuri românești este un volum elegant, în care Răzvan Țupa își tratează obsesia fără pastile, pentru că nu vrea să scape de ea. Poate și din cauza asta volumul a părut criticilor impersonal, deși prima parte e aproape un jurnal poetic. Referința continuă la poezie, la lume văzută ca o imagine creată în cap (uneori într-un cap străin), la cuvânt – te trimit la romantici, Stănescu, optzeciștii poeziei cotidianului și ai celei textualiste, dar așa cum scria Adina Dinițoiu într-o cronică: „asumate postmodern”.

Poezia ca jurnal, imaginile, cinematograficul, relaţiile (interumane, psihice, sociale, estetice) se combină în Poetic. Cerul din Delft și alte corpuri românești. Poezia lui Răzvan Ţupa e şi în interior şi în afară, de aceea uneori graniţa eului dispare. Nu ştiu cum e cerul din Delft. Pentru că e în Olanda, bănuiesc că e ceţos şi înnorat. Un motiv bun pentru a scrie.

Răzvan Ţupa a fost de câteva ori şi în Chişinău. Poate vă amintiţi de el în Cool Publika, intervievat de Sergiu Voloc. Aşa a intrat şi Chişinăul în harta poetică a lui Ţupa. Mulţumim, Răzvan, pentru Chişinău Garaj şi te mai aşteptăm. Pregătim locurile poetice. Până atunci, te recitim:

chişinău garaj

nimeni nu putea să îţi spună unde mergi

nici măcar prietenii cărora nu le-ai spus nimic

dar i-ai găsit chiar la hotelul tău

eliberând camere a doua zi

gata să scrie

adevărurile pentru care

îşi exersează revolta

cineva o să vorbească mereu limba ta

sau tu pe a lui

dar întotdeauna cu un accent diferit

şi asta pentru că fiecare

reuşim să spunem ceea ce celălalt

crede că e de la sine înţeles

cineva mereu o să asculte

şi o să înţeleagă greşit

mult mai bine decât dacă

ar fi înţeles perfect

gata să citească

nişte cuvinte pe care

acum le crezi maşini vechi

în garajul uriaş care se întinde

pe sub blocuri

ne-ar şi plăti ca să stăm acolo

ne-ar şi plăti ca să nu stăm altundeva

ne-ar şi plăti ca să nu ne gândim

la toate minunile care ne-ar putea lega

unii de ceilalţi, alţii de noi

toţi de voi

spunând asta:

vorbe care trebuie spuse

şi gata

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.