Alexandru Vakulovski: Bogdan Lypkhan la Republica

Bogdan Lypkhan este autorul celui mai valoros volum de versuri despre comunismul românesc: Fuck Tense, Editura Casa De Pariuri Literare, 2010. Iată prezentarea lui Bogdan din volumul său de debut: „Bogdan Lipcanu s-a născut la 13 iulie 1975, în Bistrița.

Studii nefinalizate de filosofie și regie de film.

A absolvit Universitatea Națională de Arte București, secția foto-video.

A publicat poezie și proză în antologiile La Neagra, 2007, și Minimal, 2009, ambele apărute la Editura Mirador, Arad.”

Între timp, Bogdan şi-a luat un pseudonim literar, din Lipcanu a devenit Lypkhan, aşa cum vrea să semneze pe următorul volum, din care ne va citi astăzi, 2 mai, ora 18.30, la Biblioteca Naţională, în cadru Cenaclului Republica, moderat de Moni Stănilă. Scriitorul a mai fost o dată în Chişinău, tot la Cenaclul Republica, în 2012. Atunci s-a împrietenit cu mai mulţi scriitori chişinăuieni, care se bucură acum de revenirea lui. De altfel, Bogdan are rădăcini în Basarabia, bunicul lui fiind refugiat în România când Moldova a fost ocupată de sovietici.

Fuck Tense, deşi e un debut, e un volum de referinţă în literatura română. Bogdan Lypkhan a ales perspectiva copilului pentru a scrie despre comunismul românesc. Vacanţele la mare, jocurile, prima dragoste, prietenia, prima excursie în străinătate, jucăriile, fotbalul, prăjiturile şi sucurile  – se împletletesc în mintea copilului cu Ceauşescu, Elena, comunismul. Toate fiind spuse de un copil, nu mai necesită adăugiri, perspectiva se lărgeşte deja în mintea cititorilor. Există şi groază, şi frică, şi nostalgie, şi putregai, şi măreţie.

După prima lectură în Chişinău la Republica, Bogdan Lypkhan s-a întors în Bucureşti şi a deschis o galerie de artă contemporană – Griliaj, numele galeriei fiind inspirat de bomboanele de la noi, desigur. Între timp s-a mutat înapoi în Bistriţa, unde a mai scris un volum de poezie ce se va numi Wishing Light din care ne va citi astăzi. Spune că vizita de acum la Chişinău este o cercetare a terenului, pentru că Bogdan se gândeşte serios să se mute pentru un an la noi. Scriitorii basarabeni ar avea doar de câştigat din asta.

Vă aşteptăm la lectura lui Bogdan Lypkhan, realizată cu sprijinul Platformei Unioniste „Acţiunea 2012”, la Cenaclul Republica al Bibliotecii Naţionale, ora 18.30. Tot la Biblioteca Naţională, de la ora 16.00, se lansează astăzi campania „Salvaţi şcolile din Transnistria!” Vă aşteptăm!

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.