Connect with us

Diaspora

Alexandru Şura, ţambalistul moldovean care a cucerit Canada (VIDEO)

Alexandru Şura este unul dintre artiştii moldoveni care au ales să plece din ţară în căutarea unui trai mai bun. Faptul că a plecat peste ocean, în Canada, nu l-a depărtat de pasiunea, care s-a transformat treptat într-o profesie şi un mod de viaţă – ţambalul. Datorită spectacolelor sale, mulţi canadieni s-au îndrăgostit de ţambal, un instrument atât de puţin cunoscut acolo. Moldova.ORG vă invită să-i cunoaşteţi povestea, urmărind interviul ce urmează.

Publicat

pe

Alexandru Şura este unul dintre artiştii moldoveni care a ales să plece din ţară în căutarea unui trai mai bun. Faptul că a plecat peste ocean, în Canada, nu l-a depărtat de pasiunea, care s-a transformat treptat într-o profesie şi un mod de viaţă – ţambalul. Datorită spectacolelor sale, mulţi canadieni s-au îndrăgostit de ţambal, un instrument atât de puţin cunoscut acolo. Moldova.ORG vă invită să-i cunoaşteţi povestea, urmărind interviul ce urmează.

Cu ce vă ocupaţi înainde să plecaţi peste hotare?
Mă ocupam cu muzica. Activam în calitate de profesor la Academia de muzica. Fiind artist, activam în mai multe colective artistice. Ultimii ani am activat în calitate de solist invitat. Când am plecat în Canada tot asta am făcut, tot cu muzica am rămas, alături de ţambal.

Aţi avut un scop bine definit înainte de a pleca din ţară?
Am avut marele noroc de a călători foarte mult până a lua această decizie. Eram sigur de ceea ce făceam şi de ceea ce-mi doream să fac. Când am primit invitaţia de a pleca în Canada, nu am ezitat, am acceptat foarte uşor şi rapid această propunere. Am mers cu gândul să promovez ţambalul, să promovez ţara noastră, folclorul nostru, valorile naţionale.

De ce aţi ales anume Canada?
Sunt multe beneficii pentru imigranţi. Politică lor este foarte prietenoasă străinilor, dânşii acceptă cu uşurinţă persoane din această zonă a Europei. Am susţinut multe concerte în lume, apoi am lucrat timp de 2 ani în calitate de solist pe un vas de croazieră, iar interacţiunea cu americanii şi canadienii s- a dovedit a fi una de succes. După acei 2 ani lucraţi cu publicul mi-am dat seama că merită să răspund afirmativ ofertei propuse anterior. Aşa am plecat în Canada.

Aţi început cu pianul, acum cântaţi la ţambal, unde se găsesc rădăcinile acestei pasiuni?
La vârsta de 5-6 ani, părinţii au observat că eu şi sora mea suntem talentaţi în privinţa muzicii. Au hotărât să ne dea la muzică, recomandabil este să începi cu pianul, instrumentul universal, ceea ce am şi făcut. Nu am avut pasiune pentru ţambal sau alt instrument. Mai mult a fost pasiunea tatălui meu. Am acceptat propunerea să studiez ţambalul chiar dacă nu aveam nici cea mai vagă idee ce înseamnă acest instrument. La vârsta de 10 ani am luat startul.

Cui sunt adresate concertele d-voastră, publicului băştinaş sau vorbitorilor de limbă română stabiliţi cu traiul în Canada?
Majoritatea concertelor sunt adresate populaţiei băştinaşe, canadienilor. Totuşi invităm şi vorbitori de limbă română. Majoritatea concertelor sunt organizate de canadieni şi nu de diasporă.

Nu aţi avut temeri că nu veţi fi înţeles de publicul străin?
În anul 2001-2003 am activat pe vasul de croazieră. Publicul ţintă, publicul format din americani şi canadieni au fost cei care nu mi-au permis să am temeri. Cântând la ţambal am avut cel mai mare succes acolo. Ei sunt dispuşi să cunoască lucruri noi, sunt foarte curioşi. Pentru europeni este ceva obişnuit, poate din aceste considerente mă simt bine să cânt pentru ei.

La ce evenimente cântaţi cel mai des?
Primesc invitaţie pentru diferite evenimente. Spre exemplu, am cântat într-o operă clasică în Montreal, am fost invitat la Conservatorul din Toronto, din păcate nu am putut onora invitaţia. În septembrie anul curent voi avea un concert de muzica modernă în Canada. Avem invitaţii şi din partea diasporei din Republica Moldovei şi România.

De 4 ani vă aflaţi în Montreal, cum sunt canadienii, ce pot să înveţe moldovenii de la ei?
Punctualitate şi disciplină. Cultura lor este diferită de a noastră. Ai impresia că viaţa lor este mai bună. Mereu zâmbesc, sunt veseli, bine dispuşi, în comparatie cu moldovenii. Mă aflu de o săptămână în Chişinău, dar am observat că majoritatea oamenilor sunt cam trişti. Asta avem de învăţat de la ei, să fim mereu deschişi, să fim curioşi şi bine dispuşi.

Ce cunosc ei despre Moldova?
Cunosc foarte puţin. În primul rând suntem identificaţi ca fostă ţară sovietică. Mai multe lucruri dânşii cunosc despre vecinii nostri, România. Sunt oameni care iubesc folclorul nostru, poţi întâlni persoane familiarizate cu muzica, arta, literatura noastră.

Unde vedeţi viitorul copiilor d-voastră?
Sunt deschis, acum locuiesc în Canada, nu cunosc ce va fi peste 5-10 ani. Pot să mă reântorc în Moldova, sau în România. În R.Moldova nu am observat încă lucrurile aşa cum mi-aş dori să le văd eu. Nu am simţit că se poate trăi bine şi la noi. Totuşi sper că viitorul ţării noastre să arate altfel.

Mai sunt totuşi tineri preocupaţi de arta populară, ce mesaj aţi avea pentru ei?
Să continue ceea ce le este pe plac, să creadă în visul lor. Este foarte puţin să cunoşti doar folclorul, muzica populară. Muzica clasică de sute de ani nu a atins idealurile, anume acolo se poate de îndreptat energia. Trebuie să cântăm, trebuie să continuăm, dar trebuie şi să învăţăm ceva nou pentru a fi multilateral dezvoltaţi.


Vă mulţumim şi vă dorim doar succese!

 

Citește mai departe

Diaspora

Diaspora din Italia protestează împotriva concertelor lui Șor: „Noi nu acceptăm artiștii voștri, plătiți din banii furați”

Publicat

pe

De către

Diaspora din Italia se va aduna duminică, 18 noiembrie, la ora 12:00, la Torino, pentru a protesta împotriva concertului organizat de Ilan Șor, primarul orașului Orhei, condamnat pentru escrocherie și spălare de bani.

„Duminică, începând cu ora 12:00, în fața sălii de concert unde va cânta Anastasia Lazariuc, vom protesta împotriva acestor concerte ale lui Șor. La ora 13:00 vom da citire mai multor declarații ale participanților la acest protest, care vin din mai multe orașe ale Italiei. Protestul este autorizat de către poliția din Torino. Vă invit să fim calmi, civilizați și să demonstrăm că suntem uniți și nu ne lăsăm provocați”, susține Larisa Cibotaru-Olarescu, o moldoveancă stabilită în Italia.

Potrivit ei, protestul este împotriva  politicienilor compromiși, care încearcă să le cumpere voturile cu astfel de concerte gratuite.

„Diaspora nu acceptă cadouri, nu acceptă bani, nu se vinde și nu este de partea hoților. Noi nu acceptăm în viitorul Parlament persoane implicate în furtul miliardului, trădătorii de neam, persoane care nu recunosc limba acestei țări, persoane care-și bat joc de acest popor și fără rușine, duc la pierzanie această lume. Nu mai admitem în diasporă concerte gratuite, concerte care vin să ne umilească și să ne cumpere votul”, susține reprezentanta Diasporei din Italia.

După protest, oamenii sunt invitați la un concert organizat de Diasporă, unde va cânta artista Zinaida Bolboceanu. „Noi nu acceptăm artiștii voștri, plătiți cu banii furați. Noi nu suntem niște haimanale, cum ne-a numit Șor. Suntem oameni de treabă și stăm legal în Italia. Noi singuri ne aducem artiștii care ne plac și care luptă pentru binele acestui popor”, susține Diaspora.

Amintim că la 21 octombrie curent,  Ilan Șor a organizat un concert la Veneția, iar Marina Tauber a fost huidută de moldovenii din Italia. La doar câteva zile de la acest eveniment, Partidul Șor a anunțat un nou concert pe 18 noiembrie, care va avea loc la Torino.

„O duzină de haimanale fără valoare încearcă în mod deschis să dea peste cap concertele așteptate cu atâta nerăbdare de diasporă. Dacă prima dată, la Veneția, acțiunea lor a arătat a prostie, atunci continuarea acestei istorii și planificarea cu atâta rea intenție a provocărilor, aduce deja a intimidare a concetățenilor noștri, a colaboratorilor Centrului de susținere a compatrioților și, cel mai neplăcut, a hărțuire și intimidare a unor artiști îndrăgiți și cunoscuți”, a declarat Șor, după ce Diaspora din Italia a anunțat un nou protest.

Potrivit comunicatului plasat pe site-ul partidului, sunt pregătite „măsuri dure” pentru cei care vor împiedica organizarea concertului la Torino. „Sunt sigur că acestor nebuni nu le va reuși să împiedice organizarea evenimentului și să-i sperie pe sutele de concetățeni care vor veni la concert. Dar, oricum, această răutate, josnicie, care sunt inspirate, sunt convins, de anumiți lideri politici care îi controlează pe provocatori de la Chișinău, nu vor rămâne nepedepsite. Ne rezervăm dreptul de a lua măsuri adecvate și dure atât față de organizatori, cât și față de executanții  acestei fărădelegi”, a atenționat Ilan Șor.

Menționăm că, la 21 iunie 2017, Ilan Șor a fost condamnat la șapte ani și șase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani. În prezent, el se află în libertate, fiind sub control judiciar, deși numele său figurează în raportul Kroll drept unul dintre principalele personaje implicate în frauda bancară. mai mult decât atât, el vrea să ajungă în viitorul Parlament.

Citește mai departe

Cultură

Concurs // Copiii din diasporă, invitați să scrie poezii sau să facă filmulețe despre țara de baștină

Publicat

pe

De către

Copiii din diaspora Republicii Moldova sunt invitați să scrie o poezie sau să realizeze filmuleț video pe tema „Moldova sunt EU”. Este vorba de un concurs la care pot participa copii cu vârsta cuprinsă între 7 și 18 ani și care locuiesc în afara Republicii Moldova. Cele mai creative, originale, dar și aproape de subiect lucrări vor diplome din partea Guvernului Republicii Moldova, obiecte de artizanat care reprezintă Republica Moldova, precum și „Cartea de Aur”.

Participanții sunt rugați să completeze un formular online, unde vor indica datele de contact și vor încărca materialele pentru concurs. Data limită de aplicare este 10 decembrie. Rezultatele concursului vor fi anunțate în perioada 18-19 decembrie, atât pe pagina oficială a Biroului relații cu diaspora, cât și personal.

Citește mai departe

Diaspora

I-au fost promise cazare gratuită și job ușor în Portugalia, dar a primit lucru foarte greu și periculos

Publicat

pe

De către

Un cetățean al Republicii Moldova a plecat la muncă în Portugalia, prin intermediul unei agenții de angajare.

După o perioadă muncită acolo, Otilian Alinescu și-a făcut curaj să-și facă publică istoria pe Facebook:

„Câte ceva despre iadul de aici. Ne câștigăm pâinica bătând(scuturând) măsline. Lucrul e foarte greu, foarte periculos și dăunător sănătății. În fiecare zi ne ducem la muncă ca la război.

Cu ajutorul la nişte furci la care vibrează coarnele batem măslina. La coadă furcile au motoraş pe benzină. La un copac suntem până la zece oameni(cinci pe o parte, cinci pe alta). Şi acum închipuiți-vă câtă fumăraie e acolo!… De parcă zece oameni cu “drujbele” ar sta la un loc şi le-ar hârâi încontinuu opt ore la rând. Şi noi toată ziua răsuflăm cele gaze. Uneori, când ne întindem să batem pe vârfuri, locul pe unde se elimenă gazele de eşapament
ne e în dreptul nasului.
Un alt pericol pentru sănătate îs măslinele ce zboară ca gloanțele şi când te “zapizdesk” în ochi, vezi stele verzi. Eu mai nu am rămas fără un ochi.
A, da, pe lângă fum mai e şi colbul ce apare în timp ce batem. E un colb toxic. Poate mai toxic decât gazele de eșapament(despre care am scris mai sus). Pricina e că, după fiecare ploaie, sau o dată în săptămână, măslinele se stropesc cu otravă împotriva dăunătorilor. Cea otravă se usucă şi se preface în praf, pe care noi şi-l scuturăm în timp ce batem. De la el ne ustură nu numai în nas ci şi ochii.
Plus, cele furci nu numai că îs grele, ci şi vibrează în mâini. Şi încontinuu opt ore să manevrezi cu ele nu e deloc uşor.
Şi sunetul produs de ele e foarte puternic. Seara, când să adormi, încă îți mai sună în cap mult timp.

O altă pricină, din cauza căreia mulți fug(de obicei, noaptea, peste fereastra), e cazarea. Suntem aproape treizeci de oameni la o bucătărie. Când să dovedeşti să-ți faci mâncare dacă rândul la plită poate să nu te mai ajungă? Din astă cauză eu mai nu mi-am pierdut cunoştința. Nu am dovedit să-mi fac mâncare, m-am dus flămând la lucru şi mai n-am dat ortul popii… Tot aşa rând e şi la baie, şi la WC…

Enlarge

otilian

Arhiva personală a lui Otilian Alinescu

Acum mai deschid nişte cărți. Cum fac bani cei ce aduc lume din Moldova la lucru în Portugalia (în cazul meu, la măsline)? Foarte simplu. Cârligul în care stau agățați mai toți e „drumul plătit de angajator” şi reclama ademenitoare (cazarea gratuită, lucru uşor) ce, în realitate, e minciunică gogonată. Cazarea la noi e 60-100€. Lucrul e foarte greu şi periculos. Plus, lucrările în câmp direct depind de cum e timpul afară. Azi, spre exemplu, din cauză că toată noaptea a plouat, la lucru nu am ieşit. Din săptămâna trecută avem lucrate doar trei zile. Din paisprezece zile doar opt am ieşit la lucru. O altă brigadă în o lună au lucrate doar 15 zile. După cum ați înțeles, de ar şti cel ce porneşte la drum spre bani lungi că în o lună va avea doar 70€, nu cred că s-ar mai porni încoace. Repet, ademenitoare-s cuvintele „drumul îl achită angajatorul”. Aceste cuvinte îs şi caşcavalul din capcană. Angajatorii de aici pun accent pe lumea nevoiașă, săracă. Cei ajunşi aici deja îs legați prin a întoarce banii plătiți de angajator agenției de transport. La noi s-a primit şi mai rău. Două săptămâni am aşteptat să ne facă contractele de muncă şi la cele 130€ (drumul) s-au mai adăugat 150€ (contractul) + după necesitate, avansurile. Acum să socotim: Omul a venit să facă bani. I s-a promis 35-40€ pe zi şi cazare gratuită. Despre 150€ pe contract – nici vorbă. Despre dependență de factorii climaterici – tot.
Ei știu bine că omul dând nas în nas cu realitatea(salariu 28-32€, cazarea 60-100€ şi muncă grea) nu va avea încotro. El deja e datornic şi e impus să muncească. E impus, indiferent de condițiile de muncă sau de lipsa comodităților la locul de trai…

Angajatorii de aici ştiu prea bine că mai mult de jumate dintre angajați vor pleca acasă fără nici o copeică în buzunar sau cu datorii (ca în cazul unui om din odaia noastră, care, îmbolnăvindu-se şi nefiind în stare de a munci, a sunat acasă să-i trimită 385 de euro pentru drum,  contract, avans și cazare. Ei ştiu şi nu-şi bat capul, fiindcă în locul lor vor veni alții. Tot ce se petrece aici e deja un fenomen bine aranjat de a se îmbogăți unii pe naivitatea altora. Mai exact, e 100% escrocherie.”

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com