Agentii economici prezinta raportul fiscal o data in an

Moldova.ORG — A intrat in vigoare Legea pentru modificarea si completarea unor acte legislative nr.82-XVI din 29 martie 2007, publicata in Monitorul Oficial nr.60-63 din 04 mai 2007 care prevede raportarea fiscala simplificata pentru agentii economici din R. Moldova, informeaza serviciul de presa al Ministerului Economiei si Comertului (MEC).

Legea a fost elaborata de catre MEC in contextul reformei patentei de intreprinzator, care presupune trecerea fostilor titulari de patenta de intreprinzatori la o alta forma organizatorico-juridica, precum ar fi intreprinderea individuala.

Conform Legii, forma simplificata de raportare presupune prezentarea o data in an a doua dari de seama: Darea de seama fiscala unificata (modelul si forma acesteia urmeaza a fi elaborate de catre Inspectoratul Fiscal Principal de Stat) se prezinta anual, pana la 31 martie a anului urmator anului fiscal de gestiune la Inspectoratul Fiscal teritorial (va include impozitul pe venit, taxele locale, taxa pentru apa, primele de asigurare obligatorie de asistenta medicala).

Cea de a doua darea de seama trebuie sa contina date privind calcularea, utilizarea si virarea contributiilor de asigurari sociale de stat obligatorii. Aceasta se prezinta anual, pana la 10 ianuarie a anului urmator anului bugetar de gestiune la Casa Nationala a Asigurarilor Sociale.

In calitate de criterii pentru intreprinderile individuale (intreprinzatorii individuali) si gospodarii taranesti (de fermier), care vor beneficia de sistemul simplificat de raportare, vor fi: numarul mediu anual de salariati pe parcursul perioadei fiscale/bugetare sa nu depaseasca 3 angajati si sa nu fie platitori ai T.V.A.

Conform datelor Ministerului Economiei si Comertului de la inceputul anului curent pana la data de 1 mai 2007, fostii posesori de patenta au inregistrat 657 de intreprinderi individuale, 55 de societati cu raspundere limitata, iar 67 au reluat activitatea comerciala in baza intreprinderilor individuale deschise anterior.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.