Agentia Nationala pentru Protectia Concurentei Trebuie sa fie "un medic" care sa le indice "pacientilor" caile de vindecare

Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a participat la sedinta largita a Consiliului Administrativ al Agentiei Nationale pentru Protectia Concurentei (ANPC), in cursul careia a fost efectuat bilantul activitatii institutiei in cauza pe parcursul a noua luni de la crearea acesteia.

Seful statului a mentionat ca Republica Moldova se afla in faza implementarii standardelor europene in toate domeniile vietii societatii, inclusiv in economie. Scopul final al acestui proces este "edificarea Europei la noi acasa" si, pe aceasta baza, integrarea plenara in structurile Uniunii Europene.
Presedintele a subliniat ca aflarea, insa, in componenta Uniunii Europene este de neconceput fara competitivitatea atit a marfurilor si a serviciilor, cit si a sistemului economic in ansamblu, precum si a altor aspecte ale vietii societatii moldovenesti si ale statului.
Din punctul de vedere al sistemului economic, noi, in ultimul timp, in special din anul 2001, am realizat, in tara noastra, progrese considerabile atit in vederea instaurarii ordinii, cit si a crearii unor conditii favorabile pentru businessul cinstit. Cred ca nu face sa enumeram toate masurile intreprinse in acest scop, masuri cu caracter institutional, organizatoric si economic, de la inregistrare, licentiere si debirocratizare pina la legalizarea capitalului, la amnistia fiscala si stabilirea cotei zero la impozitul pe venit pentru intreprinderi. Toate acestea sint premise pentru crearea unui mediu economic competitiv, a specificat Vladimir Voronin.
Potrivit sefului statului, competitivitatea economiei Moldovei poate fi realizata inclusiv cu conditia dezvoltarii concurentei pe piata interna: "Nu este un secret faptul ca multi investitori au vazut in tara noastra un teritoriu in care poti obtine profit data fiind lipsa unor reguli privind concurenta sau, in cazul existentei acestora, prin nesocotirea lor. In prezent, lucrul acesta nu poate fi considerat o infractiune, ci drept o boala a cresterii". Legislatia in sfera protectiei concurentei a fost adoptata demult, ea purtind, in mare masura, un caracter politic declarativ. Anumite interese de grup si de clan impiedicau crearea efectiva a structurilor de protectie a concurentei si lansarea mecanismelor concurentiale, identificarea punctelor vulnerabile ale legislatiei din domeniu", a afirmat seful statului.
Vladimir Voronin a mai relevat ca a venit timpul cind concurenta reala trebuie sa devina un mecanism eficient in plan macroeconomic, sa influenteze in mod real asemenea indicatori cum sint inflatia si ocuparea fortei de munca.
Presedintele a specificat ca conducerea politica a tarii, Guvernul au reusit sa invinga sabotajul clanurilor si au creat, in cele din urma, o structura care trebuie sa contribuie la dezvoltarea concurentei si la perfectionarea controlului asupra respectarii regulilor de joc pe piata marfurilor si serviciilor.
"Cu toate acestea, noi nu vedem in persoana Agentiei inca o formatiune politista. Am vorbit mai sus despre asa-zisa boala a cresterii". Iata ca, in persoana Agentiei Dumneavoastra, noi sintem in drept sa vedem un medic" calificat, care a venit sa trateze aceasta boala. Iar prima regula a medicului este sa nu faci mai rau". Incalcarea regulilor concurentei libere este o maladie sociala periculoasa a pietei in curs de dezvoltare. Medicul, insa, trebuie sa le arate pacientilor caile de vindecare si sa le prescrie un regim dietetic. Si doar in cazul in care acestia refuza sa urmeze sau incalca premeditat recomandarile medicului, acesta trebuie sa-i trimita la tratament fortat. Totodata, trebuie analizate cauzele, originile maladiei si trimise semnale sigure structurilor competente, pentru a fi modificate si ameliorate conditiile mediului. Medicii buni, adevaratii medici, acorda mai mult timp pacientului, decit propriei publicitati si de aceea se bucura de mai multa incredere", a mai spus seful statului.
"Impreuna cu Dumneavoastra, noi avem de parcurs o cale deloc simpla, deoarece piata tarii noastre e mica si e de ajuns sa faci doar un pas pe ea, ca risti sa ajungi monopolist. Noi avem nevoie de piete de export. Acestea, insa, nu pot fi penetrate, daca nu ai invins in lupta concurentiala", a afirmat Vladimir Voronin.
Presedintele a mai spus ca astazi, Republica Moldova se afla in pragul acordarii unor preferinte comerciale autonome in comertul ei cu Uniunea Europeana.
"Sint niste conditii comerciale foarte bune, ale unui comert liber in esenta, cu o piata gigantica. Insa aceste conditii nu ne vor asigura progresul daca marfurile si serviciile noastre vor fi mai proaste decit cele deja prezente pe aceasta piata. Dar si sa dam busna incolo, fara a fi insusit regulile bunelor maniere, regulile concurentei loiale, e riscant, caci am putea fi eliminati intr-o clipa de pe ea. Misiunea noastra comuna este de a-i vindeca si de a-i invata pe agentii nostri economici. De a-i trata contra ignorarii acestor reguli si, totodata, de a-i invata aceste reguli. Trebuie sa fiba un doctor grijuliu si atent si un invatator competent si sever", a conchis Vladimir Voronin.  // Moldova Suverana

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.