AfD Germania: UE nu trebuie să-i acorde Moldovei perspectivă de aderare

Uniunea Europeană nu trebuie să-i acorde Republicii Moldova perspectivă de aderare, deoarece nu întrunește niciun criteriu deocamdată. Afirmația a fost făcută la solicitarea Moldova.ORG de Christian Lüth, purtătorul de cuvânt al Partidului Alternativă pentru Germania (Alternative für Deutschland – AfD).

„Moldova nu întrunește absolut niciun criteriu stipulat în Tratatul de la Maastricht”, a declarat Cristian Lüth. „[Aderarea] ar constitui o problemă pentru ambele părți, atât pentru Moldova, cât și pentru UE”.

Lansat în 2013, AfD se autocaracterizează ca fiind un partid centrist, având o politică anti-euro. Cu toate acestea, grupul nu se consideră eurosceptic. Platforma politică a partidului pledează pentru ieșirea Germaniei din zona euro și reintroducerea mărcii germane.

În pofida criticilor la adresa Moldovei, partidul consideră că Acordul de Asociere cu UE va fi în avantajul ambelor părți.

„E un mare pas înainte din punct de vedere economic pentru Moldova. Pentru UE este important de a căpăta mai multă influență în această regiune”, a menționat purtătorul de cuvânt al AfD, adăugând că orice pas în acest sens ar trebui făcut în cooperare cu Rusia.

Fiind întrebat despre metodele de luptă împotriva corupției, Lüth a spus că aceasta este o problemă complexă pentru orice societate. El propune consolidarea statului de drept, o educație mai bună și condiții economice mai favorabile pentru Moldova.

„Pe termen lung, singura posibilitate de a câștiga lupta cu corupția este o educație mai bună și sporirea bunăstării sociale prin creșterea economică. Pe termen scurt, un stat de drept solid este, cu siguranță, necesar”, a mai spus purtătorul de cuvânt al AfD.

Potrivit acestuia, UE reacționează „necugetat” la problema diferendului transnistrean, blocul comunitar trebuind să devină mai activ, însă numai împreună cu Rusia.

„Dacă UE trebuie să fie mai activă în procesul de negocieri, atunci doar împreună cu Rusia”, a punctat Lüth. „Nu este în folosul nimănui dacă UE reacționează în mod pripit la acest subiect sensibil”.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.