Adevărul despre 5G

În ultimele săptămâni internetul a fost împânzit de informații, articole și videouri care vorbesc despre 5G. Majoritatea materialelor la subiect au un ton apocaliptic, iar informațiile sunt vagi, prezentând opinia unor oameni de știință anonimi, care spun că 5G este un pericol. Noi am decis să vedem ce este, de fapt, această nouă tehnologie și dacă poate sau nu să ne afecteze sănătatea. 

Să o luăm de la început. Ce înseamnă 5G?

5G este a cincea generație a rețelelor de telefonie mobilă transmise prin unde electromagnetice. Zona de servicii a acestei rețele este împărțită în mici regiuni geografice numite celule. Toate dispozitivele wireless 5G dintr-o celulă sunt conectate la internet și la rețeaua telefonică prin intermediul undelor radio printr-o antenă locală din celulă. Principalul avantaj al noilor rețele este că acestea vor avea o bandă de frecvență radio mai mare, oferind viteze de descărcare mai rapide. Astfel, un film se va descărca nu în câteva minute, ci în câteva secunde. De asemenea, noua tehnologie le va permite producătorilor auto să construiască automobile fără pilot, care vor putea fi teleghidate. Datorită creșterii lățimii de bandă, aceste rețele vor putea fi folosite nu doar de telefonia mobilă, dar și ca furnizori generali de servicii de internet pentru laptopuri și computere. Telefoanele 4G actuale nu vor putea utiliza noile rețele, ceea ce va necesita noi dispozitive wireless 5G activate.

Cu toate acestea, ideea instalării și folosirii noilor tehnologii wireless a generat  zeci de teorii ale conspirației și foarte multe frici. Spațiul online a fost acaparat nu doar de știri despre COVID-19, dar și despre „impactul distrugător” cauzat de 5G. Sinucideri, depresie, cancer, boli cardiovasculare, depresia, încălzirea globală – de toate acestea s-ar face vinovată, spun unii, noua tehnologie, care nu a reușit să fie folosită decât în unele țări

Frica unor internauți

Frica față de noul „inamic” i-a făcut pe mai mulți englezi, la începutul lunii aprilie, să incendieze sau să vandalizeze antenele 5G, relatează The Guardian. „Acestea ne vor ucide copiii și natura”, afirmă unii internauți care au lansat o serie de grupuri anti-5G. Ei folosesc și diferite imagini cu dezastrele naturii, menționând că acestea ar fi cauzate de noua rețea de telefonie mobilă.

La începutul lunii februarie, bufale.net scrie că zeci de păsări din Roma au căzut la pământ, după ce un vânt puternic a răsturnat arborele pe care acestea stăteau. Multe au murit din cauza violenței impactului cu solul, iar altele fiind lovite de automobilele care treceau pe acolo. De asemenea, arborele căzut a rănit și un trecător. Însă, această imagine cu păsările căzute a fost și continuă să fie folosită de cei care se arată împotriva 5G. O internaută folosește această imagine susținând că moartea acestor păsări a fost provocată de testele făcute pentru noua tehnologie. Ea susține că anume aceasta se face vinovată de dispariția insectelor, de creșterea cazurilor de depresie și a sinuciderilor. „5G este arma militară, genocid organizat, iar invocarea evoluției tehnologice pentru beneficiile omului sunt paravanul folosit pentru proștii care nu vor să gândească”, scrie femeia. 

Nu au întârziat să apară postări de acest fel și în Republica Moldova. Mai mult, un grup de oameni a lansat o petiție publică în care vor să ceară Guvernului anularea instalării acestor antene pe teritoriul țării. Pentru că acestea ar cauza, spun ei, cancerul, pierderea sarcinilor, autism, distrugerea ADN-ului, boli cardiovasculare, obezitate, diabet, calitate scăzută a spermei, etc. De asemenea, aceștia spun că 5G ar distruge albinele, insectele și copacii. Petiția a fost semnată online de peste 4100 de internauți, deși autorii petiției susțin că „pentru a învinge” trebuie să fie semnată de peste 300 mii de persoane.

Deși în luna martie 2019, unii furnizori de telefonie mobilă din Republica Moldova au prezentat, în cadrul evenimentelor publice, avantajele și capacitățile noii tehnologii 5G, totuși, aceasta nu a fost oficial lansată, iar Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI) anunță că nu a oferit niciun act permisiv pentru desfășurarea testării și exploatării rețelelor și echipamentelor 5G pe teritoriul Republicii Moldova. Astfel, în prezent, furnizorii de servicii și rețele de comunicații electronice terestre mobile au dreptul să utilizeze servicii de comunicații electronice în baza tehnologiilor 2G (GSM), 3G (UMTS) și 4G (LTE). 

Teorii ale conspirației

Mai nou, pe fundalul pandemiei, valul de frici a sporit și mulți au arătat cu degetul spre noua tehnologie, declarând că aceasta ar fi cauzat apariția și răspândirea coronavirusului. La mijlocul lunii martie, o cântăreață populară americană, Keri Hilson, a declarat pe pagina sa de twitter că COVID-19 este cauzat de tehnologia wireless. Hilson a susținut că COVID-19 nu este la fel de răspândit în Africa din cauza absenței 5G. De asemenea, tânăra a distribuit și un video în care un doctor american controversat a spus că virușii nu apar în urma unor mutații ale altor viruși, ci în urma radiațiilor electromagnetice. Exemplul, însă, pe care doctorul îl dă este gripa spaniolă din anul 1918, aceasta a avut loc în perioada introducerii electricității în Europa. De asemenea, el spune că COVID-19 a apărut în China, unde în peste 50 de orașe au fost instalate antene 5G. După ce astfel de mesaje au început să se răspândească online, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a ținut să dezmintă orice legătură între noua tehnologie și răspândirea COVID-19. „Virușii nu se pot deplasa prin unde radio sau rețele mobile, iar noul coronavirus se răspândește de la o persoană la alta prin secreții ale aparatului respirator, în timpul strănutului, al tusei sau prin expirare”, spun experții OMS. 

Frica îi face pe oameni să nu se informeze, este de părere fizicianul Victor Ceban, care lucrează în calitate de cercetător științific la Institutul de Fizică Aplicată.

„Istoria aceasta cu pericolul, cu radiația, cancerul și că undele electromagnetice ne vor fierbe creierele sunt aceleași de când a apărut telefonia mobilă. Practic, aud asta încă din copilărie, doar că ele vin pe valuri. Inițial a fost când au început să instaleze antene pe acoperișuri și oamenii se plângeau că au să aibă cancer și o să moară. Același lucru a fost când a apărut wifi. Iar al treilea val pe care l-am cunoscut este cel legat de 5G. Aceste frici și scenarii sunt practic identice. De fapt, se temeau că o să moară și că nu vor avea copii și când au început conectările la energia electrică. E uman, cred, să reacționeze oamenii așa la ceva nou. Dar trebuie să te informezi, ca să înțelegi cum funcționează lucrurile și atunci acel necunoscut devine clar”, constată fizicianul.

Explicații și experți

Victor Ceban dă asigurări că radiațiile electromagnetice sunt inofensive și nu afectează sănătatea oamenilor. „Oamenii se sperie când aud de cuvântul radiație, pentru că pun totul la grămadă: radiația nucleară, Cernobîl, Roentgenul, undele electromagnetice, lumina etc”, remarcă fizicianul. El spune că, de fapt, radiațiile sunt de două tipuri: ionizante și ne-ionizante. Radiațiile ionizante sunt cele care schimbă structura chimică a celulei. Efectele acesteia sunt întotdeauna dăunătoare corpului, însă, undele electromagnetice nu fac parte din această categorie.

Ionel Bălan, șeful Direcției Autorizări, Garanții, Securitate Nucleară și Radiologică, spune că radiațiile electromagnetice nu produc ionizări, ceea ce înseamnă că nu afectează starea de sănătate a oamenilor. „Majoritatea gadget-urilor folosesc radiații electromagnetice radio. Ele nu produc ionizări. Ele pot doar să încălzească un corp. De exemplu, când ții mai mult telefonul mobil la ureche, simți cum el se încălzește. Același lucru face și cuptorul cu microunde și toate celelalte tehnologii care produc radiații electromagnetice”, susține specialistul în radiație. Până în prezent, nu există date care ar demonstra că gadget-urile ar fi radioactive și periculoase pentru organism. Dar frica există.

„Acesta este fenomenul radiofobiei. Ne este frică pentru că nu suntem bine informați și pentru că organele de simț nu pot reacționa la radiația ionizantă. «Eu nu simt și asta înseamnă că eu mă iradiez». Aceste gânduri duc la așa-numita insuflare care naște radiofobia. Anume ea a fost cea care a provocat apariția mai multor maladii, cum ar fi dereglări psihice, dereglări ale sistemului circulator, cardiac etc. Auto-insuflarea este o chestie destul de serioasă. Probabil, de multe ori ați auzit oameni care spun: uite, mă doare capul, mi se pare că aici este radiație. Însă, noi nu avem capacitatea de a simți imediat efectele radiației”, menționează Bălan. 

Însă, el spune că nu trebuie să ne fie frică de radiație, atâta timp cât corpul nostru tot este radioactiv, pentru că noi conținem izotopi ai potasiului care intră în structura mușchilor și a sângelui.

„Suntem transparenți ca o sticlă”

„Oamenii trebuie să înțeleagă că pentru aceste unde electromagnetice, noi suntem transparenți ca o sticlă, adică ele trec prin noi și nu se opresc ca să ne cauzeze vreo daună, de asta și sunt numite radiații ne-ionizante. Noi nu le absorbim. Ele ne traversează și se duc mai departe în treaba lor. Această proprietate le permite să traverseze tot pământul”, completează fizicianul. 

Psihologa Mariana Boaghe susține că e firesc să ne fie frică și să încercăm să explicăm prin metode diferite lucrurile noi, necunoscute, mai ales în această perioadă de pandemie, când suntem tot mai izolați, ne-am schimbat rutina zilnică din una activă, în alta pasivă și ne lăsăm cuprinși de gândurile negre. „Frica de necunoscut este cauzată de lipsa de siguranță, de care noi avem nevoie pentru sănătatea noastră psihică. Și atunci când oamenii au senzația că cineva sau ceva atentează la siguranța lor, ei ajung să dezvolte diferite comportamente mai puțin sănătoase, ajungând la careva extreme”, spune specialista.

Potrivit ei, efectul de autoconservare generează tendința de a elabora mai multe scenarii negative, apocaliptice, mai ales referitor la lucruri necunoscute. „Acum, în situația de stres și criză mai greu mergi spre ceva nou. Mulți nici nu prea vor să citească statistici sau date științifice, pentru că astfel aduc și mai mult necunoscut în viața lor. Dar asta depinde de educația lor și de unde obișnuiesc să se informeze și pe cine să creadă”, completează psihologa. 

NB: Probabil ți-ai dat seama că titlul articolului nostru este inspirat din mulțimea de teorii ale conspirației care circulă pe internet. Am făcut-o intenționat. În primul rând, pentru că, pe bune, ne propunem să scoatem la iveală adevărul despre 5G, iar într-al doilea – pentru că sperăm că acest articol va ajunge și la oamenii care consumă astfel de titluri. Nu în ultimul rând, sperăm ca acest material să-ți fie de folos pentru discuțiile cu familia și prietenii care au nevoie de informații veritabile și verificate din mai multe surse. Promitem să nu mai abuzăm de astfel de titluri în viitor, decât foarte rar 🙂 Mulțumim că ne citești!  

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.