Connect with us
"
"

Divertisment

Acțiune de salubritate în toată țara organizată de PD

Publicat

pe

În parcul Valea Morilor din Chişinău s-au adunat peste 120 de voluntari, care au reuşit să adune 300 de saci cu gunoi. Aceștia  spun că au găsit sticle, cauciucuri arse şi multe pungi din plastic.

Membrii Partidului Democrat au instalat în parcuri banniere, prin care au îndemnat oamenii să păstreze curăţenia.

“Credem că este o iniţiativă foarte binevenită. Fiindcă necătând la faptul ca s-a lucrat foarte mult si înainte de Paşti, după cum vedeţi, mai este înca foarte mult de lucru”

Potrivit statisticii oficiale, anual, în țara noastră sunt produse în jur de trei milioane de metri cubi de deșeuri. Dintre acestea, doar 15 la sută sunt reutilizate, 25 la sută nimicite, iar 60 la sută rămân în gropile de gunoi.

Citește mai departe
Advertisement

Divertisment

11 lucruri pe care le fac psihologii pentru a trece mai ușor prin carantină de la care te poți inspira

Publicat

pe

De către

PE SCURT
Clinicienii, cercetătorii, profesorii și alți psihologi trebuie să aibă grijă de ei, precum și de cei pe care îi deservesc.
La fel ca restul lumii, psihologii trăiesc noua realitate creată de pandemia COVID-19: trecerea la lucrul de la domiciliu, gestionarea îngrijirii copilului în timp ce școlile sunt închise, grija față de membrii mai în vârstă ai familiei și reflecțiile despre ce va urma. „Toate aceste preocupări le avem și noi. Trebuie să oferim sprijin, de asemenea, pacienților noștri care se luptă cu ele”, spune Heather Gebhardt, doctoră în filozofie la Asociația Veteranilor din Seattle (VA).

PE LUNG

Indiferent dacă ești medic, cercetător sau educator, cum poți avea grijă de tine în această perioadă stresantă? „Făcând toate lucrurile pe care le recomandăm pacienților noștri”, spune Gebhardt. Ea și alți psihologi oferă aceste sfaturi:

1. Prioritizează

Creează un plan de acțiune prin enumerarea priorităților profesionale și personale și hotărând ce poate fi delegat sau amânat, spune Laura Boxley, doctorand la Universitatea de Stat din Ohio. Adaugă îngrijirea de sine la programul tău. „În perioadele stresante, îngrijirea de sine poate părea neserioasă sau egoistă”, spune ea. „Dar angajamentul pentru îngrijirea de sine îți menține capacitatea de a ține piept provocărilor actuale.”

2. Schimbă ceea ce faci, dacă este necesar

Pentru cercetători, închiderile universităților nu trebuie să însemne că munca se oprește. „Multe laboratoare sunt funcționale”, spune Jeff Zacks, doctorant la Universitatea Washington din St Louis. „Dacă nu putem colecta date față în față, putem lucra la alte sarcini din spate, cum ar fi analiza datelor și scrierea.”

3. Respectă o rutină

„Încă îmi împachetez prânzul în fiecare zi și mă îmbrac în hainele de lucru, chiar dacă nu merg la birou”, spune Gebhardt. „Menținerea rutinei ne dă un sentiment de normalitate situației altfel anormale în care ne aflăm.”

4. Creează un spațiu de lucru separat

„Lucrul de acasă poate estompa limitele dintre muncă și viața personală, astfel încât simți că lucrezi tot timpul”, spune Nathaly Shoua-Desmarais, doctoră în psihologie la Universitatea Internațională din Florida. „Aș putea fi acum la computer 24/7.”

Creează un spațiu de lucru separat, dacă este posibil, chiar dacă asta înseamnă instalarea unui birou într-un colț al camerei de zi, cu spatele la spațiul mai mare, sugerează ea. Păstrează zona de dormit ca spațiu personal.

5. Fă exerciții fizice

Dacă poți ieși afară, fă o plimbare sau aleargă. Dar poți face multe și în interior. „Oamenii postează antrenamente pe social media și găzduiesc cursuri de exerciții pe Zoom sau FaceTime”, spune Gebhardt. Află dacă sala de sport sau studioul de yoga pe care le frecventai oferă sesiuni virtuale sau căută antrenamente pe YouTube. Chiar și dansul sub muzica preferată te poate ajuta.

6. Rămâi conectat

Chiar dacă psihologii sunt adesea îngrijorați de timpul petrecut excesiv în fața ecranului, tehnologiile precum Zoom, Skype și Google Hangouts ajută acum oamenii să rămână conectați, în ciuda izolării fizice. „Este un suflu de aer proaspăt să poți vedea oameni și să râzi cu ei”, spune Gebhardt, care s-a bucurat recent de o „întâlnire cu familia Zoom” cu rude din întreaga lume. „Am fost surprinsă de modul în care distanțarea socială poate face ca o comunitate să se reunească.”

7. Limitează consumul de știri

Verificarea constantă a știrilor și a rețelelor de socializare sau punerea acestora pe fundal nu provoacă decât stres inutil, spune Shoua-Desmarais. Decide cât timp vei dedica verificării surselor de încredere și respectă această limită, chiar dacă trebuie să ceri unui prieten să fie partenerul tău de responsabilitate și să verifice dacă ți-ai urmat angajamentul. Pentru Shoua-Desmarais, asta înseamnă să petreacă 5 minute scanând știrile dimineața și încă 5 minute înainte de a face exerciții de relaxare, înainte de culcare.

8. Exersează conștientizarea și alte tehnici de relaxare

„Activitățile de conștientizare pot fi de ajutor pentru a face față anxietății”, spune Richelle Concepcion, doctor în psihologie în Centrul Medical Tripler din Hawaii. „Meditația, yoga, respirația atentă sunt modalități de a încetini lucrurile.” Și există o mulțime de resurse gratuite, inclusiv instruire autogenă pe YouTube, aplicațiile Breathe2Relax, Tactical Breather sau Mindfulness Coach și alte resurse disponibile pe App Store. Headspace și aplicația Ten Happcent Happier oferă acces gratuit la furnizorii de servicii medicale în timpul pandemiei.

9. Invață ceva nou

Acum este un moment bun pentru a-ți dezvolta abilitățile profesionale, spune Bethany A. Teachman, doctor de la Universitatea din Virginia. „Aceasta este o oportunitate bună pentru a-ți construi setul de abilități practice”, spune ea, citând ca exemplu un curs de statistici online. Folosește acest timp pentru a obține un credit de educație continuă, sugerează Concepcion. Dacă a trebuit să treci la lucrul virtual, de exemplu, consultă seria de webinare Telepsychology Best Practices 101 , disponibilă gratuit. Sau, pur și simplu, dezvoltă-te personal. O altă resursă gratuită este Știința bunăstării, a lui Coursera, un curs despre cea mai populară clasă din Yale, creat de psihologul Laurie Santos, doctor în Yale. Aceste resurse online sunt o modalitate bună de a-ți distrage atenția de la știri și de a te menține implicat în învățare, spune Concepcion.

10. Fii mai îngăduitor

„Este important să fim amabili cu ceilalți – și cu noi înșine”, spune Teachman. Reține că în perioade anormale ca acestea, nu vei fi la fel de productiv ca înainte și că este OK, spune ea.

11. Ia legătura cu colegii

Fii atent la colegii care se pot lupta cu situația actuală și spune-le că te lupți și tu, pentru a le normaliza reacțiile. Găsește însemnătate în a-i ajuta pe ceilalți. „Nu există suficientă yoga în lume pentru a face față problemei cu care ne confruntăm acum”, spune Boxley. „Trebuie să gândim altfel față de îngrijirea de sine: nu este vorba doar de a avea grijă de noi, ci de a avea grijă de ceilalți.”

Textul original poate fi citit aici.

Traducere de practicanta Moldova.org Valeria Castraveț

Citește mai departe

Divertisment

R.Moldova va procura 100 000 teste din China. Pentru revenirea moldovenilor vor fi organizate zilnic curse charter

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Autoritățile de la Chișinău vor procura din China 100 000 de teste pentru diagnosticarea COVID-19. Acestea vor fi aduse la Chișinău cu o cursă charter. Pentru revenirea moldovenilor din diasporă vor fi organizate zilnic câteva curse charter. Cursele vor fi autorizate de Comisia pentru Situații Excepționale.

Angajații statului, care au fost infectați cu COVID-19 și se află în prima linie de luptă, (medici, asistenți medicali, polițiști, ș.a_ vor primi un ajutor unic în mărime de 16 mii de lei/om. Angajaților la întreprinderile închise în urma decarării stării de urgență, prin decizia Comisiei Situații Excepționale, statul le va întoarce integral suma impozitelor pe venit, celor sociale și impozitului perceput pentru plata poliței medicale.

PE LUNG

100 000 teste procurate din China

Autoritățile din Republica Moldova vor achiziționa 100000 de teste din China. „Din toate testele primite până acum, în opinia specialiștilor, cele donate de China sunt cele mai eficiente și rapide. Nu vreau să supăr partenerii e dezolvoltare și să spun că restul sunt proaste. Câteva zile în urmă am comandat 100  000 de teste și suntem în contact cu conducerea de vârf a Chinei pentru a le livra”, a declarat Igor Dodon. după ședința tradițională de luni a conducerii de vârf a țării.

Potrivit președintelui, testele vor fi aduse cu o cursă charter.

Curse charter pentru moldovenii care vor să revină acasă

Șeful statului a afirmat că pentru revenirea moldovenilor din diasporă vor fi organizate zilnic câteva curse charter.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene va întocmi lista persoanelor prin intermediul ambasadelor, iar ulterior, acestea vor fi propuse Comisiei Situații Excepționale. Zilnic vor fi 3-4 curse charter pentru acei din diasporă care vor să se întoarcă acasă. Cursele vor fi organizate oficial, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene care a aprobat o instrucțiune pentru toate ambasadele. Președintele a menționat că prioritate la aceste curse charter vor avea femeile însărcinate, mamele cu copii, studenții, persoanele bolbave, familiile care trebuie să se întoarcă acasă.

Angajații de stat,  cu COVID-19 și aflați pe prima linie, vor primi 16 mii lei

Pentru angajații de stat care au fost testați pozitiv la COVID-19 și se află în prima linie de luptă, (medici, asistenți medicali, polițiști, ș.a) statul le va acorda un ajutor unic în valoare de 16 mii de lei, echivalentul a 2 salarii medii pe economie. „La moment sunt peste 70 de persoane – statul va acorda un ajutor unic de 16.000 de lei. Suplimentar, reamintesc că pentru lucrătorii medicali din prima linie salariu va fi suplimentat cu 100%”, a anunțat Dodon.

Patru măsuri de susținere a agenților economici afectați de starea de urgență

1. Pentru întreprinderile care și-au sistat activitatea în urma deciziei Comisiei Situații Excepționale, statul coparticipă (din Bugetul de Stat) la menținerea locului de muncă și achitarea salariului prin restituirea a 100% din impozitul pe venit a persoanei fizice, contribuției sociale, contribuției medicale – adică 44-45% din fondul de salarizare.

2. Pentru celelalte întreprinderii care și-au sistat total sau parțial activitatea (nu prin decizia Comisiei Situații Excepționale) se restituie 60% din impozitul pe venit a persoanei fizice, contribuției sociale, contribuției medicale.

3. Pentru persoanele care au activat cel puțin 9 luni la o întreprindere și și-au pierdut locul de muncă – se adresează la oficiile forței de muncă și se restituie 60-80% din salariul de la ultimul loc de muncă. Pentru acesta, Fondul de Șomaj al țării va fi majorat de 3 ori.

4. Pentru persoanele care nu au vechime de muncă de minimum 9 luni, sau nu au avut un loc de muncă stabil în ultimul timp și nu pot beneficia de procedura clasică de obținere a ajutorului de șomaj – statul le va acorda un suport financiar în mărime de salariul minim garantat pe economie, în valoare de 2775 de lei.

Reamintim că până astăzi, 30 martie curent, în Republica Moldova au fost înregistrate 263 de cazuri de infecție COVID-19, dintre care 59 sunt de import, iar 204 sunt cu transmitere locală, inclusiv 18 din stânga Nistrului.

Citește mai departe

Divertisment

Țuțu, dat în căutare internațională, s-a predat organelor de drept. Urmează carantina și urmărirea penală

Publicat

pe

PE SCURT

Fostul deputat Constantin Țuțu s-a predat astăzi benevol organelor de drept din Republica Moldova, la punctul de trecere a frontierei Leușeni-Albița. Acesta urmează a fi preluat de Procuratura Anticorupție pentru efectuarea acțiunilor de urmărire penală ce se impun, inclusiv aducerea la cunoștință a învinuirii și audiere în cadrul dosarului intentat pentru trafic de influență și îmbogățire ilicită.

Conform dispozițiilor Comisiei pentru Situații Excepționale, Țuțu urmează să stea în carantină timp de 14 zile.

PE LUNG

În septembrie anul trecut, la demersul procurorilor, pe numele fostului deputat a fost emis un mandat de arestare, în contumacie și anunțat în căutare internațională.

La 1 octombrie 2019, a fost pornită o cauză penală pe numele fostului deputat PDM, Constantin Țuțu, pentru îmbogățire ilicită comisă în perioada 2014-2018.

Centrul Național Anticorupție anunța pe 14 ianurie 2020 că Constantin Țuțu ar fi intrat, pe jos, în România în data de 29 august 2019 prin punctul de frontieră Siret.

„Potrivit răspunsului venit de la BNC Interpol Bucureşti, Ţ.C. figurează intrat în România în data de 29 august 2019 prin punctul de frontieră Siret, călătorind pe jos. Acesta figurează ca cetăţean român cu domiciliul în România. De asemenea, Interpol Bucureşti informează că s-a dispus unităţii de poliţie să efectueze verificări la domiciliul numitului, urmând să revină cu un răspuns ulterior”, spuneau autoritățile.

Pe 10 decembrie 2019, Interpol a acceptat şi l-a inclus în lista persoanelor date în căutare internaţională pe fostul deputat democrat Constantin Ţuţu.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Externe16 ore în urmă

Cum vor fi atenuate restricțiile de izolare în mai multe țări din Europa

PE SCURT Austria, Cehia și Danemarca sunt primele trei țări ale Uniunii Europene care au decis să reducă ristricțiile impuse...

Divertisment18 ore în urmă

11 lucruri pe care le fac psihologii pentru a trece mai ușor prin carantină de la care te poți inspira

PE SCURT Clinicienii, cercetătorii, profesorii și alți psihologi trebuie să aibă grijă de ei, precum și de cei pe care...

Externe18 ore în urmă

Un italian povestește cum s-a infectat și tratat de COVID-19

Guliano Ziliani este un tânăr din Cremona, Lombardia, una dintre cele mai afectate zone din Italia de COVID-19. Italianul povestește...

Sănătate22 de ore în urmă

LIVE TEXT / 118 cazuri noi de infectare. Femeile și persoanele vârstnice din RM, cele mai afectate

PE SCURT Ora 17:40 Din 629 de teste realizate astăzi, au fost depistate 118 cazuri de infecție cu COVID-19. În...

Sănătate2 zile în urmă

INFOGRAFIC / Cum s-a format focarul de coronavirus în raionul Fălești

PE SCURT Vineri, 3 aprilie, Plastic Manufacturing SRL, fabrica unde se asamblează jucării de plastic pentru ouăle Kinder, și-a sistat...

Social2 zile în urmă

Un jurnalist italian trăiește cu COVID-19 de 30 de zile. „Nu e un caz singular”, susțin medicii

PE SCURT Alessandro Politi este un jurnalist din Italia care s-a îmbolnăvit de coronavirus la începutu lunii martie, dar și...

Social2 zile în urmă

Violența domestică pe timp de pandemie de COVID-19. Ce faci și unde te adresezi

PE SCURT Coaliția Națională „Viața fără Violență în Familie”, rețeaua comună a 21 de organizații din domeniu, vine cu 15...

Advertisement

Politică

Politică4 zile în urmă

COVID-19 în Transnistria/ „Granițele” au fost blocate. Puncte de control ilegale, 3 decese și pregătire militară

PE SCURT Tiraspolul a instituit din nou puncte de control ilegal și abuziv, sub pretextul stării de urgență instituită în...

Politică5 zile în urmă

Scenariu pesimist: 31 de mii de cazuri COVID 19 până la finele lunii mai în RM. Ce prevede scenariul optimist

PE SCURT Până la finele lunii mai, în Republica Moldova ar putea să fie înregistrate în jur de 31 000...

Politică7 zile în urmă

Ședința Parlamentului s-a încheiat înainte de a începe. Premierul Chicu și un deputat, implicați într-o ceartă

PE SCURT Ședința de astăzi a Parlamentului nu a avut loc din lipsă de cvorum. Asta pentru că deputații socialiști,...

Politică2 săptămâni în urmă

Igor Dodon: Ne-am pregătit pentru a implica, dacă va fi necesar, și Armata

PE SCURT Președintele Igor Dodon a menționat astăzi, că dacă va fi necesar, în acțiunile de combatere a noului tip...

Politică3 săptămâni în urmă

Oamenii care iau decizii pentru noi. Cine sunt membrii Comisiei pentru Situații Excepționale a RM

PE SCURT Parlamentul a aprobat pe 17 martie hotărârea privind declararea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în...

Politică3 săptămâni în urmă

PSRM și PDM fac alianță majoritară. Lista miniștrilor PDM

PE SCURT Partidul Socialiștilor și cel Democrat au semnat astăzi acordul de constituire a unei alianțe majoritare. Potrivit celor două...

Alegeri4 săptămâni în urmă

No pasaran. Alegerile parlamentare de la Hâncești nu vor fi anulate din cauza Covid-19

PE SCURT Măsurile de securitate luate de autorități pentru a opri răspândirea Covid-19 în țară, nu s-au răsfrânt asupra alegerilor...

Advertisement

Opinii

aprilie 2020
L Ma Mi J V S D
« mart.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930