Acţionarii de la MAIB îi sugerează Nataliei Vrabie să iasă la pensie

Titularii a 26,5 la sută din acţiunile de la «Moldova-Agroindbank» cer schimbarea conducerii, inclusiv a şefei instituţiei, Natalia Vrabie. Într-o scrisoare deschisă, ei cer convocarea unei adunări generale extraordinare a acţionarilor băncii pentru a alege noua conducere. 

Şase deţinători a unei treimi din acţiunile de la „Moldova-Agroindbank” afirmă că doresc să desemneze în funcţia de preşedinte al comitetului de conducere a MAIB o altă persoană, pe motiv că actualul conducător, Natalia Vrabie, are o vârstă înaintată.

Reamintim că, la începutul săptămâni trecute, conducerea MAIB a anunţat că banca a devenit ţinta unui atac de tip raider. În acelaşi timp, Comisia Naţională a Pieţei Financiare a comunicat că nu are pretenţii faţă de procedura de transfer al acţiunilor către alţi acţionari, iar Banca Naţională – că recentele operaţiuni cu acţiunile de la «Moldova–Agroindbank» nu au avut un impact asupra activităţii instituţiei.

Unul dintre noii acţionari, Benjamin Rosenberg, cetăţean al Germaniei, care a cumpărat recent 3,71 la sută din acţiuni, solicită conducerii băncii „să apeleze la mass-media doar în cazul în care deţine informaţii exacte despre presupuse escrocherii, iar dacă nu – să nu vorbească despre un atac de tip raider”.

"În prima jumătate a anului 2012, „Moldova-Agroindbank” a deschis conturi ilegale unor persoane juridice de suma totală de aproximativ 100 de milioane de lei. Intrând prin corupţie în cârdăşie cu organele fiscale, banca a scăpat cu o amendă de 100 de mii de lei, în loc de cele 30 de milioane cuvenite potrivit legii. Acum, această afacere frauduloasă este cercetată în cadrul unui dosar penal. Natalia Vrabie a inventat schema piraterească, în complicitate cu consiliul de administraţie şi cu consiliul de observatori de la „Moldova-Agroindbank”. „Maşina de spălat bani” a fost creată sub acoperirea Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, un partener solid al MAIB", scrie publicaţia Vedomosti.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.