Acordul liderilor europeni pe tema bugetului UE aduce avantaje Romaniei

Acordul la care sefii de stat si de guvern ai tarilor Uniunii Europene au ajuns in noaptea de vineri spre sambata, pe tema bugetului comunitar pentru 2007 – 2013, restabileste principiul solidaritatii care a stat la baza constructiei europene si aduce avantaje pentru toate tarile, inclusiv pentru Romania si Bulgaria, informeaza ROMPRES, citata de MOLDPRES.

Potrivit cifrelor anuntate de presedintele roman, Traian Basescu si premierul Calin Popescu-Tariceanu in conferinta de presa pe care au sustinut-o la Bruxelles, dupa incheierea dezbaterilor, pentru Romania a fost majorat plafonul alocarilor pentru coeziune de la 3,66 % la 3,79 %, ceea ce inseamna efectiv o crestere de 446 de milioane de euro, conform unor calcule preliminarii.

De asemenea, a crescut suma totala pentru dezvoltare rurala in cazul noilor state-membre, plus Romania si Bulgaria, sumele alocate fiind suplimentate cu 0,97 miliarde de euro.

Presedintele Traian Basescu a pus accentul pe faptul ca principalele state donatoare la bugetul UE, mai ales Germania, Franta si Marea Britanie, au stiut sa cedeze in favoarea sansei majore de a construi Europa unita.

Cat priveste fondurile pe care Romania le va primi de la bugetul comunitar pentru anii 2007, 2008, 2009 in documentul adoptat se vorbeste despre bugetul negociat care insumeaza 10,8 miliarde de euro, ceea ce raportat la populatia Romaniei inseamna ca fiecare roman va beneficia in fiecare an de 165,21 de euro investitii. Pentru 2010-2013, fondurile alocate pentru Romania cresc la aproximativ 18,3 miliarde de euro, ceea ce inseamna o alocare de 209 euro pentru fiecare cetatean al Romaniei pentru aceasta perioada.

Incepand cu 2007, in primii de trei ani de dupa aderare, Romania va trebui sa cheltuiasca anual 3,6 miliarde de euro, iar incepand cu 2010, aceasta tara va trebui sa fie capabila sa cheltuiasca anual 4,6 miliarde de euro. // Moldpres

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.