Acordul de Asociere cu UE va genera noi locuri de muncă, produse de o calitate mai bună și salarii mai mari

După aplicarea Acordului de Asociere, cetățenii Republicii Moldova vor simți schimbări în viețile lor de zi cu zi, însă acestea nu vor avea loc peste noapte.

Peter Stano
Peter Stano

Peter Stano, purtătorul de cuvânt al Comisarului UE pentru Politică de Extindere și Vecinătate Štefan Füle, a declarat pentru Moldova.ORG că aceste schimbări vor fi observate tot mai mult an după an.

„Cetățenii vor observa că prețurile nu mai cresc atât de rapid ca mai înainte; că bunurile pe care le consumă au o calitate mai bună și sunt mai sigure; că din ce în ce mai multe locuri de muncă sunt create datorită investițiilor din interior precum și a celor străine; că salariile și beneficiile sociale vor crește; iar ceea ce contează cel mai mult este că poliția și judecătorii vor acționa și lucra în interesul cetățenilor”, a explicat Peter Stano într-o declarație pentru Moldova.ORG.

Potrivit purtătorului de cuvânt, moldovenii vor observa că instituțiile de stat nu se mai confruntă cu flagelul corupției.

„O economie mai puternică va duce la o societate mai puternică și mai unită, și la un stat mai independent și sigur. Toți vor beneficia de pe urma acestor transformări”, a declarat purtătorul de cuvânt de la Bruxelles.

Referindu-se la Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (ALSAC), Peter Stano a spus că toate produsele moldovenești care vor întruni standardele europene de calitate vor putea fi exportate fără limită și fără tarife vamale în orice stat membru UE. Totodată, Moldova va deveni o țară mai atractivă pentru investitori, datorită faptului că are acces nelimitat la piața europeană și dispune de o forță de muncă mai ieftină decât cea din spațiul comunitar.

Potrivit funcționarului UE, odată cu intrarea in vigoare a acordurilor dintre cele două părți, UE se angajează să ajute Moldova în procesul de implementare a reformelor necesare.

Reforma justiției, a administrației publice, dar și sporirea eficienței și transparenței sunt elemente necesare pentru modernizarea țării și aplicarea cu succes a acordurilor.

Pentru a susține aceste inițiative și a ajuta la implementarea acordurilor, UE va pune la dispoziție așa-numita „Linie de Credit ALSAC” în valoare de 1 miliard de Euro.

„UE va ajuta întreprinderile comerciale cu proiecte de asistență ad-hoc prin intermediul „ALSAC Credit Line” în valoare de 1 miliard de Euro pe care îi punem la dispoziție pentru a sprijini companiile să exploateze la maxim posibilitățile oferite de ALSAC”, a spus Peter Stano.

Moldova va semna Acordul de Asociere și ALSAC, vineri, 27 iunie, la Bruxelles.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.