Accesul la informatie – declarat dar nu si respectat

Moldova.ORG – Deşi garantat prin lege, dreptul accesului la informaţie în R. Moldova este unul care se încălcă flagrant. Aceasta este concluzia de bază la care a ajuns un grup de experţi, creat pentru evaluarea şi aprecierea nivelului de acces la informaţiile oficiale în primul trimestru al anului 2008. Indicele calculat este de 2,09 puncte, pe o scară de la 0 la 5, fiind în scădere faţă de perioada respectivă a anului trecut, când fusese apreciat cu 2,27 puncte. Pe parcursul anului curent asemenea rapoarte vor fi prezentate trimestrial, iar în ianuarie 2009 va fi elaborat un raport final. 

Preşedintele Centrului „Acces-info”, Vasile Spinei a declarat în cadrul unei conferinţe de presă, susţinută la 7 aprilie 2008, că, pentru perfectarea cadrului legal existent, este necesară abrogarea tuturor prevederilor contradictorii din legislaţie. Potrivit lui Spinei, în perioada monitorizată au fost atestate numeroase cazuri de ignorare a cerinţelor accesului la informaţie, fenomenul fiind mai pronunţat în raioane. „De cele mai multe ori cererile de acest gen rămân fără răspuns, pentru că în instituţiile statului lipseşte cu desăvârşire mecanismul privind comunicarea cu publicul şi asigurarea accesului la informaţie”, a opinat Vasile Spinei. „Cu toate că majoritatea instituţiilor dispun de servicii de presă, activitatea acestora lasă de dorit, pentru că informaţia pe care o furnizează este superficială, menită să lustruiască imaginea instituţiei de care aparţin”, a mai adăugat Vasile Spinei.

Grupul de experţi, participanţi la acest proiect, recomandă elaborarea unor politici speciale în domeniul asigurării dreptului accesului la informaţie şi implementarea cât mai grabnică a acestora. Ei consideră că este necesară şi cooperarea mai eficientă cu organizaţiile neguvernamentale care promovează libertatea mass-media în R. Moldova.

Reacţia Guvernului R. Moldova a fost neîntârziată. Într-un comunicat se arată că „Guvernul R. Moldova este deschis spre comunicare cu societatea civilă şi cu mass-media locală şi străină.” Din document mai aflăm că „în luna martie a fost aprobată Concepţia de organizare a comunicării Guvernului R. Moldova, care prevede o serie de reforme în Serviciile de presă ale Executivului şi ale autorităţilor publice centrale, organizarea unor cursuri de sporire a calificării responsabililor de relaţii cu presa şi alte acţiuni de natură să asigure accesul sporit la informaţiile cu caracter general. Un prim pas în acest sens a fost desemnarea în cadrul tuturor autorităţilor publice centrale a unor persoane responsabile pentru comunicarea internă şi externă. Guvernul Republicii Moldova este dispus să realizeze angajamentele stabilite în programul de guvernare „Progres şi integrare” referitoare la respectarea libertăţii presei şi la accesul la informaţii de interes general”, se mai arată în comunicatul remis de serviciul de presă al Guvernului. –Moldova.ORG

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.