A treia! BNM instituie administrare specială la Unibank

Banca Naţională a Moldovei, a instituit, începând cu astăzi, 30 decembrie 2014, regim de administrare specială asupra “Unibank”, pentru o perioada de 9 luni. Acum aproximativ o lună, BNM a instituit administrare specială şi la Banca de Economii şi Banca Socială.

Banca Naţională a Moldovei (BNM) a explicat că, în luna noiembrie 2014, a avut loc un număr de tranzacţii în proporţii deosebit de mari între Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank. În consecinţă, unii indicatori prudenţiali ai Unibank. au fost afectaţi şi nu corespund cerinţelor BNM.

De asemenea, BNM a instituit un moratoriu pe un termen de două luni începând cu data de 30 decembrie 2014 asupra tuturor creanţelor creditorilor faţă de Unibank, cu excepţia creanţelor aferente:

1) depozitelor personale;

2) creditelor acordate de Banca Naţională a Moldovei;

3) împrumuturilor obţinute de la Guvern cu scop de recreditare;

4) împrumuturilor de la organizaţii financiare internaţionale;

5) mijloacelor Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină şi a Casei Naţionale de Asigurări Sociale;

6) mijloacelor unităţilor de implementare a proiectelor investiţionale din granturi şi credite externe;

7) mijloacelor speciale şi fonduri speciale ale instituţiilor/autorităţilor publice, inclusiv finanţate dinbugetul de stat;

8) mijloacelor bugetelor unităţilor administrativ-teritoriale;

9) mijloacelor misiunilor diplomatice, oficiilor consulare, altor reprezentanţe oficiale ale statelor străine acreditate în Republica Moldova, organizaţiilor internaţionale constituite conform tratatelor internaţionale care beneficiază de imunităţi şi privilegii diplomatice sau consulare şi a reprezentanţelor organizaţiilor internaţionale acreditate în Republica Moldova;

10) mijloacelor întreprinderilor de stat (municipale) şi societăţilor comerciale în care statul deţine cel puţin 25% din capital social; 11) creanţelor salariaţilor băncii privind plata salariilor, remuneraţiilor de ajutor privind repararea prejudiciilor cauzate prin schilodire sau prin o altă vătămare a sănătăţii, ori prin deces, precum şi asupra creanţelor creditorilor privind plata salariilor, pensiilor, a pensiilor de întreţinere, burselor, îndemnizaţiilor sociale;

12) depozitelor societăţilor comerciale cu capital privat care nu sunt instituţii financiare nerezidente, întreprinderilor individuale, executorilor judecătoreşti, notarilor, avocaţilor şi administratorilor insolvabilităţii.”

În plus,

începând cu 30 decembrie 2014, pentru o perioadă de două luni BNM a instituit moratoriu şi asupra tuturor creanţelor faţă de Unibank “ale persoanele fizice şi juridice care au fost identificate ca şi afiliate băncii şi/sau neconforme cu legislaţia cu privire la prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului”.

Totodată, creanţele ce depăşesc cumulativ suma de 500.000 de lei pentru fiecare creditor, vor fi onorate după validarea acestora de către Comisia specială instituită de către Guvern în acest scop, în cazul în care “aceste mijloace nu aparţin persoanelor afiliate băncii şi corespund legislaţiei cu privire la prevenirea şi combaterea spălării banilor.

Prin aceeaşi decizie BNM a interzis Unibank:

a. acordarea, prelungirea creditelor, inclusiv în baza angajamentelor asumate anterior;

b. plasarea, prelungirea plasamentelor interbancare, cu excepţia plasamentelor în băncile care au ratingul nu mai mic de categoria BBB-/Baa3 atribuit de către cel puţin una din agenţiile Standard & Poor’s, Moody’s şi Fitch-IBCA şi dacă banca este rezidentă a unei ţări cu un rating similar sau mai mare. În cazul în care ratingul atribuit unei bănci sau ţări diferă de la o agenţie la alta, se ia în consideraţie ratingul agenţiei care a atribuit ratingul cel mai mic;

c. înstrăinarea, gajarea creanţelor, mijloacelor fixe şi circulante, valorilor mobiliare, precum şi a altor active ale băncii, fără acordul în scris al BNM;

d. achiziţionarea creanţelor, mijloacelor fixe şi circulante, cotelor de participare în capitalul unităţilor economice, a valorilor mobiliare, inclusiv a obligaţiunilor şi altor active, fără acordul scris al BNM;

e. ridicarea grevării cu gaj asupra oricărui activ în cazul în care obligaţia garantată nu a fost stinsă (plătită) integral, fără acordul scris al BNM.

BNM a prescris Unibank să reducă cheltuielile băncii prin: reducerea ratelor dobânzii la depozitele personale noi şi reînnoite; neadmiterea majorării salariilor administratorilor şi angajaţilor băncii; încetarea oricăror plăţi membrilor consiliului pe perioada administrării speciale, plăţilor suplimentare salariaţilor băncii (suplimente, prime şi alte adaosuri la salariul de funcţie, retribuţii şi compensaţii); încetarea efectuării plăţilor către acţionarii băncii; e. diminuarea substanţială a cheltuielilor operaţionale ale băncii (cheltuielile de publicitate, de telecomunicaţii, de transport, alte cheltuieli).

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.