A impus sau nu Moldova sancțiuni împotriva Rusiei? Explicăm

Astăzi, Uniunea Europeană a anunțat al cincilea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, dublând astfel numărul acestora de până la 24 februarie. Printre ele se numără interzicerea importurilor de cărbune din Federația Rusă, sancționarea suplimentară a unor bănci, interzicerea accesului navelor rusești și navelor operate de ruși în porturile UE, precum și interdicții suplimentare de export (10 miliarde de euro) și de import (5,5 miliarde de euro).

În timp ce sancțiunile impuse de Occident se întețesc, în presa ucraineană, precum și în rândul cetățenilor Republicii Moldova, există o confuzie în privința alinierii noastre acestor măsuri restrictive. 

Sancționează sau nu țara noastră Federația Rusă și ce se petrece de fapt, am încercat să aflăm analizând declarațiile făcute de oficialii și experții de la noi. 

  • Președinta Maia Sandu a declarat în repetate rânduri că Moldova nu se va alătura sancțiunilor impuse de Occident Rusiei. Totuși, drept consecință a deciziilor luate în acest sens de țările europene și SUA, Republica Moldova a intrat în horă indirect. De exemplu, Republica Moldova nu admite transferurile bancare blocate ca urmare a sancțiunilor, și nici re-exporturile prin țară. „Băncile noastre respectă toate politicile și restricțiile impuse de sistemele de plăți internaționale, deci pe dimensiunea financiară și bancară se respectă toate aceste interdicții, inclusiv toate restricțiile aplicate de SWIFT sau de sistemele de carduri Visa sau Mastercard”, a spus Maia Sandu. În același timp, expertul Veaceslav Ioniță punctează că, în cazul nerespectării sancțiunilor, Republica Moldova ar fi fost sancționată și ar fi „repetat soarta Rusiei”. 
  • Republica Moldova s-a alăturat și sancțiunilor impuse de BERD în raport cu Federația Rusă și Belarus, „lucru care privează aceste două state de acces la credite. Sunt lucruri pe care le-am făcut, chiar dacă n-am făcut mare reclamă din asta. Fiecare țară decide unde poate mai bine să intervină în raport cu această situație”, a declarat Igor Grosu, președintele parlamentului, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.
  • Din prima zi a războiului Rusiei împotriva Ucrainei, Republica Moldova a fost prima țară care și-a deschis larg ușile pentru ucrainenii care au fugit din calea războiului. Am fost și suntem țara care a primit cei mai mulți refugiați pe cap de locuitori (1 refugiat la 4 moldoveni). 
  • Președinta Maia Sandu, în rând cu Guvernul țării, au condamnat deschis invazia trupelor ruse pe teritoriul statului vecin. De asemenea, Republica Moldova a semnat cea mai mare parte a declarațiilor care s-au făcut la nivel internațional de condamnare a agresiunii Federației Ruse în Ucraina.
  • Având pe teritoriu armata rusă, autoritățile centrale moldovenești monitorizează constant situația din regiunea transnistreană, pentru a evita orice fel de implicare a Republicii Moldova, țară neutră, în acest război început de Rusia. 
  • Republica Moldova nu permite re-exporturile produselor prin Republica Moldova, metodă la care Rusia ar putea apela pentru a  evita sancțiunile impuse. „Rusia s-a concentrat pe piața medicamentelor de la noi, care importă 90% din produse, dar se pare că nici această mișcare nu le-a reușit, pentru că autoritățile de la noi au declarat că stau cu ochii pe agenții economici și vor opri pe cei care ar încerca să facă acest lucru”, spune expertul Ioniță. 

Totuși, la baza relațiilor economice moldo-ruse continuă, deocamdată, să fie achiziția de gaz, Rusia fiind singurul furnizor. „Zilnic, Republica Moldova achită 3 mln de dolari pentru gaz, în timp ce țările UE plătesc în jur de 400 mln de dolari zilnic. Sunt țări care încearcă să reducă acest consum sau să caute alternative. Și Guvernul nostru nu încetează să caute astfel de alternative”, a declarat șefa statului.

Ce sunt sancțiunile

Potrivit Consiliului Europei, măsurile restrictive, având denumirea populară de sancțiuni, sunt un instrument esențial al politicii externe și de securitate comune (PESC) a UE. În contextul războiului curent, acestea sunt menite să aibă consecințe grave asupra Rusiei și să contracareze în mod eficace capacitățile acesteia de a continua agresiunea asupra statului ucrainean.

„Trebuie să înțelegem că sancțiunile sunt acțiunile menite să producă costuri pentru țara agresoare și acestea trebuie să țină cont de particularitățile relațiilor economice”, a declarat ieri Maia Sandu, în cadrul unei conferințe de presă.

Tot ieri, 4 aprilie, în fața deputaților din parlamentul de la București, Vladimir Zelenski, președintele Ucrainei, a menționat că „Noi, ucrainenii, prin lupta noastră apărăm și independența Republicii Moldova, dar și a întregii Europe”. 

Sursa imaginii: theloadstar

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.