A fost lansat studiul „Liberalizarea comertului Republicii Moldova cu UE”

Fundatia de investigatii sociale si economice „CASE-Moldova” a lansat, marti, in cadrul unei conferinte de presa, studiul de fezabilitate „Liberalizarea comertului Republicii Moldova cu Uniunea Europeana”.

Proiectul a fost realizat cu sprijinul financiar al Ambasadei Britanice la Chisinau si are drept obiectiv asigurarea unor conditii de imbunatatire a accesului marfurilor moldovenesti pe piata UE. Studiul se bazeaza pe experienta statelor UE si a tarilor Europei Centrale si de Est privind regimurile comerciale preferentiale si asimetrice.

Documentul formuleaza o serie de recomandari pentru factorii de decizie din Republica Moldova privind subiectele care urmeaza a fi abordate in cadrul negocierilor cu UE pentru a beneficia de facilitati maxime in cadrul comertului cu statele europene. Potrivit studiului respectiv, pe linga barierele comerciale tarifare si administrative, exporturile moldovenesti in UE sunt afectate si de incoerenta standardelor si sistemelor de calitate interne cu cele internationale.

in opinia „CASE-Moldova”, majoritatea agentilor comerciali locali nu sunt la curent cu discordanta dintre standardele si sistemele de calitate si din acest motiv nu pot ajunge pe pietele externe. Studiul de fezabilitate va fi remis Ministerul Economiei si Comertului, precum si altor structuri guvernamentale, ONG-urilor si institutiilor superioare de invatamint. Documentul respectiv va putea fi accesat pe site-ul www.case.md. / Mircea Zatu // Flux

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.