UPDATE 16 septembrie 2024:
Mihail Ciobanu, directorul Spitalului Clinic Municipal „Sf. Arhanghel Mihail” și-a dat demisia din funcția de director, informează Sănătate INFO. Declarația a fost făcută de Vladimir Bolocan, șeful adjunct al Direcției Asistență Medicală și Socială a Consiliului Municipal Chișinău (CMC).
Potrivit lui, directorul pleacă din funcție, pe motiv de pensionare și că plecarea nu ar avea nicio legătură cu plângerile mai multor foste angajate ale acestui spital, care l-au acuzat că le-ar fi hărțuit sexual mai mulți ani la rând.
***
La finele anului trecut, trei persoane au depus o plângere la procuratură, împotriva directorului Spitalului „Sf. Arhanghel Mihail” din Chișinău. Mihai Ciobanu era acuzat că-și hărțuia sexual angajatele.
Citește și: Mai multe angajate ale unui spital din Chișinău spun că sunt hărțuite sexual de șeful instituției
La peste jumătate de an cazul nu s-a urnit din loc, iar procuratura a emis o ordonanță de refuz de urmărire penală. „Nimic bun nu s-a întâmplat. Cazul este mușamalizat de către procuratură”, a declarat pentru Moldova.org avocata celor trei victime, din cadrul Centrului de Drept al Femeilor (CDF).
Aceasta adaugă că timp de jumătate de an de la depunerea plângerii cele trei femei și avocata lor au fost ignorate de procuratură, iar corespondența rămânea fără răspuns.
O cronologie a cazului
Una dintre victime spune că a fost citată pe 26 decembrie să depună declarații, dar nu s-a putut prezenta atunci și a încercat să stabilească o altă dată cu inspectorul principal. Ulterior, aceasta ar fi fost anunțată că nu mai este necesară prezenta ei, deoarece dosarul a trecut în gestiunea procurorului Vsevolod Ivanov.
Pe 17 ianuarie 2024 victima și avocata sa au expediat o cerere la adresa procuraturii, pentru a afla etapa la care se află procesul penal. Dar nu au primit niciun răspuns.
O cerere similară a fost trimisă și pe 28 februarie, însă și de această dată solicitarea a rămas fără răspuns.
Astfel, pe 17 aprilie a fost depusă o plângere către procurorul ierarhic superior. Ca efect al plângerii depuse, pe 31 mai victima și avocata au fost informate despre refuzul în pornirea urmăririi penale, pe motiv că „fapta nu întrunește elementele infracțiunii”. Autoritățile susțin că avocata ar fi fost informată despre asta într-o scrisoare expediată în luna martie, deși aceasta nu a ajuns la ea. Conform scrisorii, ordonanța de refuz în pornirea urmăririi penale ar fi fost emisă pe 12 februarie 2024, motivul refuzului fiind că „plângerea ar fi fost anonimă și că două dintre cele trei cazuri menționate au avut loc cu 17 și 19 ani în urmă”. De aceea, nu a fost pornit un dosar penal pe acest caz.
Fără dosar penal
Avocata CDF spune că plângerea nu a fost anonimă, conținând numele și datele personale ale celor trei femei, cât și semnătura lor olografă. Mai mult, numele victimelor apar în documentul care emite ordonanța de refuz, împreună cu descrieri amănunțite ale cazurilor de hărțuire prin care au trecut, după cum au putut verifica jurnalistele Moldova.org.
În plus, la plângere au fost anexate și rapoartele de evaluare psihologică a victimelor hărțuirii sexuale.
Ca urmare a refuzului de deschidere a dosarului penal, femeia care îl acuză pe Mihai Ciobanu de hărțuire sexuală în 2022, a depus o plângere la Procuratura Generală împotriva procurorului de caz și a superiorului său, Vitalie Rusu, dar și o plângere la judecătoria Ciocana, pentru a examina legalitatea refuzului de urmărire penală.
Aceștia sunt acuzați că tergiversează procesul de examinare a acuzațiilor și de examinare superficială a dosarului, „cu scopul obținerii soluțiilor de neexaminare a cazului în fond, mizând pe tardivitate și de survenire a termenului de prescripție pentru neatragerea la răspundere penală a făptuitorului”.
Concediu de patru luni
Între timp, Mihai Ciobanu, directorul acuzat, se află în concediu personal neplătit de 120 de zile. Declarația a fost făcută de Vladimir Bolocan, șeful adjunct al Direcției Generale de Asistență Medicală și Socială, în timpul unui audit efectuat de Curtea de Conturi a Republicii Moldova.
Auditorii au depistat mai multe probleme legate de managementul instituției. Una dintre ele este faptul că Ciobanu ocupă funcția de director la vârsta de 77 de ani, chiar dacă legislația nu admite la concurs participanții care au atins vârsta de pensionare. Mai mult, contractele de angajare trebuie revizuite o dată la cinci ani, iar Mihai Ciobanu se află în funcție în baza unui ordin din 2001, după ce a fost restabilit în funcție prin judecată în 2018.
Reprezentanții Ministerului Sănătății au declarat că nu pot iniția un concurs nou atâta timp cât fondatorul, Consiliul Municipal Chișinău, nu eliberează poziția.
Menționăm că redacția Moldova.org a expediat solicitări de informații despre acest caz către Procuratura Rîșcani și Direcția Sănătate a Municipiului Chișinău, dar nu a primit un răspuns până la data publicării.