Recomandare Moldova.org: 8 filme și seriale politice în locul unei campanii spectaculoase

Haideți s-o recunoaștem. Campania electorală din 2020 nu a fost cea mai spectaculoasă. Nici sirieni, nici dezbateri aprinse, nici focuri de artificii. Poate din cauza pandemiei, poate pentru că ne civilizăm sau poate pentru că bombele se pregătesc pentru turul 2, dar suntem nevoiți să ne luăm doza de adrenalină politică din altă parte.

De aceea ți-am pregătit o selecție de seriale și filme politice cu care să-ți alini plictiseala între timp.

Borgen

Un show danez care a devenit foarte popular acum câțiva ani. Spune povestea politicienei Birgitte Nyborg Christensen care, în pofida șanselor, ajunge prima prim-ministră a țării. 

West wing

Un serial mai vechi, din 1999, semnat de regizorul Aaron Sorkin, deja faimos pentru dialogurile tăioase și replicile ingenioase. Serialul arată viața consilierilor prezidențiali ale căror afaceri personale și profesionale ajung încâlcite în moduri dramatice și haioase pe alocuri. Dar asta înseamnă să conduci o țară.

Scandal

Personajul central al serialului, Olivia Pope, este fostă consultantă a președintelui SUA, care a decis să-și deschidă propria firmă care se ocupă cu managementul crizei. Dar se pare că nici cu noii săi colegi munca nu este mai ușoară. 

Parks and Recreation

Deși nu e un serial „politic” așa cum sunt cele de mai sus, Parks and Recreation este un serial despre politica de la firul ierbii, politica locală, oamenii care o iau în serios și cei care au prins un loc călduț pe care nu vor să-l scape. Așa că această comedie e alegerea perfectă dacă vrei să te relaxezi și să râzi copios cu prietenii.

Dr. Strangelove or: How I Learned To Stop Worrying and Love the Bomb

Trecem la filme. Dr. Strangelove este un film clasic, din 1964, semnat de Stanley Kubrick. Filmul este o satiră la adresa fricilor legate de bomba atomică ale sovieticilor și americanilor. 

Wag the dog

Unul dintre cele mai populare filme politice, Wag the dog arată politica din culise. Atunci când președintele SUA este implicat într-un scandal sexual cu câteva zile înainte de alegeri, echipa prezidențială este nevoită să facă ceva ca să distragă atenția publicului. Iar un război, chiar și imaginar, pare soluția perfectă.

Milk

Milk spune povestea lui Harvey Milk, care luptă în America anilor ‘89 cu discriminarea comunităților LGBT. Milk devine prima persoană homosexuală declarată care a fost aleasă într-o poziție publică în SUA.

Pride

Pride este o comedie savuroasă despre lupta politică în Scoția anilor ‘80. Atunci, minerii s-au pomenit în situația de a fi ignorați de autorități și și-au găsit un aliat neobișnuit în această luptă: o asociație LGBT, la fel de supărată pe guvern.

Vezi și: Cele mai bune seriale rusești din ultimii ani

Am absolvit Facultatea de Jurnalism la Iași și am acumulat o experiență de peste 10 ani în presa scrisă, televiziune, podcasting și presă online. Am lucrat și în domeniul jurnalismului financiar, comunicării guvernamentale și corporative. Îmi împart viața între Spania și Moldova și cred că scrisul are puterea de a schimba lumea.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.