Aeroportul Mărculești: tranzacții ilegale cu armament, licitații trucate și sustrageri de milioane lei. Ce propun deputații

PE SCURT

Comisia securitate națională, apărare și ordine publică propune crearea unei comisii parlamentare pentru verificarea activității Aeroportului Internațional Mărculești. De asemenea, aceasta va solicita organelor de anchetă să comunice despre ilegalitățile indentificate la acest obiectiv de importanță strategică a statului.

Inițiativele survin după ce în comisie au parvenit informații cu privire la abuzuri grave la această întreprindere de stat manifestate prin tranzacții ilegale de armament, crearea artificială a datoriilor, licitații trucate și sustragere a zeci de milioane de lei.

PE LUNG

Președintele comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică Chiril Moțpan a precizat astăzi la un briefing că din 2008 ÎS Aeroportul Internațional Mărculești este zonă economică liberă, aceasta înseamnă facilități fiscale scutiri de TVA, accize, ș.a. Întreprinderea avea  șase nave de zbor, care acum au devenit schelete de metal.

Până în 2017, aeroportul a fost transmis în gestiunea Ministerului Apărării, iar apoi în cea a Ministerului Economiei, fără o inventariere, în iulie a trecut în gestiunea Agenției Propietății Publice.

Potrivit lui, începând cu 2013, conducerea întreprinderii a cerut bani de la stat în valoare de peste 2 milioane de euro pentru întreținere și reparație. Însă din banii primiți de la stat administrația transfera cam 50 la sută către o firmă offshore.

„Astăzi aeroportul nu mai are nicio navă funcțională. Elicopterele din proprietatea de stat sunt simple schelete de metal”, a spus Chiril Moțpan.

În lunie martie-mai, navele au fost dezasambalte, piesele fiind exportate în Bulgaria, Indoneziași Afganisran. Prejudiciul s-ar cifra la peste 2 milioane de euro. În 2018, la unul dintre depozite au fost depistate loturi de armament militar și muniții care nu erau luate la evidență.

De asemenea, Chiril Moțpan a spus că la aeroport se organizau licitații dubioase cu sisteme antiaeriene, piese și componente ale acestora. Spre exemplu, în 2015 Ministerul Apărării a transmis către aeroport trei complexe de rachete în scopul fortificării bazei materiale. Ulterior, rachetele au fost transmise unei întreprinderi offshore contra sumei de 660 mii de euro. „Aporpo, în hangarele aeroportului se află peste 15 mii rachete de luptă”, a mai spus deputatul.

„Avem convingerea că autorii acestor scheme sunt protejați de demnitari de înalt rang”, a declarat Chiril Moțpan.

În ascest context, deputatul a menționat că pe lângă crearea unei comisii ce va examina activitatea Aeroportului Internațional Mărculești, va fi solicitată  Ministerului Finanțelor o evaluare a controlului realizat anterior de inspecția financiară la această  instituție.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.