Pentru a primi prima tranșă din asistența macrofinanciară, R.Moldova urmează să mai îndeplinească două condiții

Pentru a primi prima tranșă din asistența macrofinanciară, R epublica Moldova urmează să mai îndeplinească două condiții – Autoritatea Națională de Integritate să devină pe deplin funcțională și să fie adoptat un buget suplimentar pentru ca instituțiile anticorupție să poată funcționa.

Declarația a fost făcută de Comisarul european pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocieri de Extindere, Johannes Hahn, după ședința Consiliului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană.

Astfel, prima tranșa ar putea sosi în Moldova în luna iulie sau în toamnă.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, Johannes Hahn a apreciat activitatea Executivului de la Chișinău: „Guvernul a lucrat remarcabil, trebuie să recunoaștem acest lucru. A adoptat reforme care nu sunt susținute imediat de toți cetățenii, dar care pot să ajute țara să se reînscrie pe calea europeană”.

În ceea ce privește potențiala sa vizită la Chișinău,  Comisarul Hahn a declarat că precizat că, de obicei, merge în țări unde sunt probleme, iar dacă nu vine la Chișinău, înseamnă că e un semn bun.

„Din păcate nu poți să-ți vizitezi prietenii atât de des cât dorești, însă partea bună este că eu de obicei mă duc în țări unde sunt probleme mari. Deci, dacă nu mă duc la Chișinău, aș spune că e un semn bun, dar pentru prietenie nu-i chiar așa de bine așa că o să încerc să-mi sporesc numărul de vizite în Moldova”.

Și Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini, a menționat că Republica Moldova a înregistrat o serie de progrese pe care UE  le-a recunoscut.

„Au fost realizate reforme în mai multe sectoare, dar există și domenii cheie în care e nevoie de mai mult efort pentru obținerea de rezultate concrete, între acestea lupta împotriva corupției, sectorul bancar și codul electoral”, a declarat Federica Mogherini.

Premierul Pavel Filip a accentuat că Republica Moldova este o țară cu aspirații europene ferme, iar reformele realizate de Guvern trebuie să meargă mână în mână cu angajamentul partenerilor europeni de a continua să ofere sprijin țării noastre în mai multe domenii.

„Vom face tot posibilul pentru ca alegerea europeană a Republicii Moldova să devină cu adevărat ireversibilă. Este foarte important ca şi după alegerile parlamentare implementarea Acordului de Asociere să rămână prioritatea numărul unu a Guvernului”, a conchis Pavel Filip.

Consiliul de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană sa întrunit astăzi în cea de-a 4 reuniune pentru a examina progresele înregistrate de țara noastră în implementarea Acordului de Asociere RM-UE, după Consiliul anterior din 31 martie 2017.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.