Vladimir Voronin: Primul geam spart pe 7 aprilie în Parlament a fost de la biroul unde se păstra Declaraţia de Independenţă

Preşedintele PCRM Vladimir Voronin susţine că pe 7 aprilie 2009 prima sticlă cu benzină aruncată în Parlament a fost în biroul unde se păstra Declaraţia de Independenţă. Mai mult, potrivit politicianului, protestatarii au fost ajutaţi de cineva din Parlament să scoată Declaraţia de Independenţă din două safeuri şi s-o ardă.

Declaraţiile au fost făcute în cadrul emisiunii “Important” de la postul de televiziune TVC 21.

„Eu apreciez evenimentele ca o tentativă de lovitură de stat. Primul geam de la etajul întâi al Parlamentului în care a fost aruncată o sticlă cu benzină a fost cabinetul în care se păstra  Declaraţia de Independenţă. Aceasta se păstra în  două safeuri: unul mare, iar în cel mare mai era unul mic, unde se afla documentul”, a relatat Vladimir Voronin.

Potrivit lui, erau doar două seturi de chei de la acele safeuri: unul la administraţia Parlamentului, iar altul la Serviciul Pază de Stat. „Ambele seturi de chei erau la locul lor, dar safeurile deschise şi Declaraţia arsă”, a adăugat el.

Totodată, el a menţionat că arderea Declaraţiei s-a făcut cu ajutorul unor persoane din Parlament.

„Cineva a lipsit din Parlament mult timp, nu trebuia să lipsească, pentru că era indicaţia mea ca să fie toţi pe loc”, a  spus Vladimir Voronin, fără a nominaliza însă persoana în cauză.

Liderul PCRM a mai spus că în organizarea protestelor din aprilie 2009 au fost implicaţi liderii politici care au preluat puterea după anul 2009. Totodată, el a spus că nu regretă nimic din acţiunile pe care le-a întreprins atunci.

„Dacă aş putea întoarce timpul înapoi, atunci aş fi mai dur, în special cu acei lideri politici care au dirijat cu masele”, a spus fostul preşedinte

Reamintim că Declaraţia de Independenţă arsă în timpul evenimentelor din 7 aprilie 2009 a fost restabilită şi a fost semnată încă o dată de deputaţii primului Parlament, care mai erau încă în viaţă.

Originalul Declaraţiei de Independenţă a fost semnat de 248 de deputaţi, membri ai primului Parlament, dintre aceştia 226 mai erau încă în viaţă şi au semnat actul restabilit.

În 2011, Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova a fost predată pentru păstrare, Trezoreriei Băncii Naţionale.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.