În Chişinău va fi construit un stadion cu o capacitate de 25 mii de locuri, dar nu în 2009, aşa cum a promis guvernarea comunistă şi nici în 2010, a declarat deputatul Leonid Bujor în cadrul emisiunii „Time-Out” de pe www.jurnal.md .
Bujor, care a făcut mai multe interpelări în Parlament vizavi de reconstrucţia Stadionului Republican, a spus că autorităţile comuniste nu au vrut pentru nicio clipă să construiască o arenă. „Comuniştii şi omul lor, Andrei Cmil, au dorit să sustragă atenţia opiniei publice declarând că vor să reconstruiască cea mai veche arenă din R. Moldova. De fapt, ei doreau să pună mâna pe cele cinci hectare din centrul Chişinăului (unde se afla stadionul – n.r.) şi cele 50 de ha de lângă Grădina Zoologică. Comuniştii şi acoliţii lor au fost siguri că nimeni nu va şti nimic despre acest plan, iar ulterior urmau să se căpătuiască cu sute de milioane de euro. Nu aveau să construia scă niciun stadion pe acel loc, ci blocuri de locuit, restaurante, parcări subterane, centre comerciale etc.”, a menţionat deputatul.
„MGL Business”, paravanul perfect
Sursa citată este de părere că investitorul desemnat de Guvern, firma „MGL Business”, era de fapt un paravan, iar alte persoane influente urmau să se căpătuiască cu sutele de mii de euro. „Cred că în R. Moldova se găseau zeci de agenţi economici care erau gata să construiască arena, în cazul în care primeau „darurile” promise firmei belgiene „MGL Business”. Federaţia Moldovenească de Fotbal (FMF) a găsit un investitor care urma să vină cu 80 milioane de euro pentru realizarea acestui proiect, dar Agenţia Sportului a considerat că nu e bună oferta”, a mai spus Leonid Bujor, subliniind că, prin rezilierea acestui contract, a fost prevenit un caz de corupţie.
Stadionul Republican nu trebuia demolat
Deputatul a mai adăugat că Stadionul Republican ur ma să fie şi acum funcţional, dar comuniştii s-au împotrivit acestui fapt. „După ce au venit la guvernare în 2001, comuniştii au stopat o acţiune de modernizarea a arenei, care era pe cale să se realizeze. S-a găsit chiar un agent economic din R. Moldova, proprietar al unei echipe din Divizia Naţională, care era gata să investească o sumă importantă de bani în vederea efectuării unor lucrări de reparaţie ce ar fi permis ulterior disputarea unor meciuri internaţionale. Dar comuniştii s-au opus acestui proiect şi au ales să demoleze arena. Acum, avem o groapă cu gunoi în centrul capitalei, iar sportivii la cinci probe olimpice nu au unde se antrena”, a conchis Leonid Bujor.