Guvernul a „scăpat” de moţiunea de cenzură

Niciuna din formaţiunile parlamentare nu a depus moţiunea de cenzură împotriva Guvernului în cazul asumării răspunderii de către Executiv pentru pachetul de legi format din şapte legi. Data–limită pentru depunerea unei eventuale moţiuni a expirat duminică, 28 septembrie.

Astfel, potrivit legislaţiei în vigoare, legile respective urmează a fi transmise pentru promulgare preşedintelui Nicolae Timofti. Este a doua oară când Guvernul, condus de Iurie Leancă, „scapă” de o eventuală moţiune de cenzură înaintată de fracţiunile parlamentare.

La 25  septembrie, Guvernul şi-a asumat răspunderea în faţa Parlamentului pentru un pachet din șapte legi, care vizează domeniul agricol, financiar, energetic. La sfârșitul lunii iulie, Executivul își asumase răspunderea asupra a altor 11 proiecte de lege.

Decizia Guvernului a stârnit dezaprobarea Partidului Comuniştilor, care nici nu a fost prezent la şedinţa Parlamentului, în cadrul căreia Iurie Leancă a prezentat pachetul de legi. Şi cei trei deputaţi socialişti Igor Dodon, Zinaida Grecianîi şi Ion Ceban au criticat dur această decizie a Executivului. Aceştia chiar au îndemnat fracţiunile parlamentare să susţină o iniţiativă de înaintare a unei moţiuni de cenzură Guvernuluui.

Totuşi, fracţiunea parlamentară a Partidului Comuniştilor a depus o sesizare la Curtea Constituţională prin care cere să fie examinată constituţionalitatea procedurii adoptării legilor prin angajarea răspunderii Guvernului în faţa Parlamentului.

Comuniştii consideră că a fost încălcat principiul constituţional al separării puterilor în stat.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.