Ambasada Drepturilor Omului: Decizia CSJ este una legală. PMAN nu trebuie transformată în WC public

Ieri, 26 aprilie, poliţia a distrus şi evacuat cortul lui Tudor Pînzari care protesta paşnic în faţa clădirii Guvernului, cerând autorităţilor spaţiu locativ.

Totodată, un grup de tineri, membri ai organizaţiei nonguvernamentale Hyde Park, au protestat în semn de solidaritate împotriva deciziei Curţii Supreme de Justiţie (CSJ).

Cât de corectă şi echitabilă a fost decizia CSJ am încercat să aflăm de la Maxim Belinschi, avocat, vice-preşedinte al Comitetului Internaţional Executiv al Human Rights Embassy.

Acesta a declarat pentru Moldova.ORG, că „decizia Curţii Supreme de Justiţie de a demonta corturile protestatarilor din faţa clădirii Guvernului este una legală şi corectă, iar drepturile protestatarilor nu au fost limitate. Protestatarii nu sunt impiedicaţi să-şi continue acţiunile de protest, dar acestea trebuie să fie desfăşurate sub o altă formă, temporar, şi nu permanent, în condiţiile respectării legislaţiei în vigoare. Protestul nu trebuie să devină o tradiţie, iar locul desfăşurării protestului să devină loc de reşedinţă sau domiciliu al protestatarilor. Dacă aceştia se consideră lezaţi într-un drept sau altul, nu au decât să se adreseze în instanţele de judecată.

Dreptul la protest, la libertate de exprimare şi dreptul la întruniri paşnice sunt nişte drepturi fundamentale, însa să nu uităm că aceste drepturi nu sunt drepturi absolute, ci relative, deoarece dreptul unui cetăţean se termină acolo unde se începe dreptul altuia.

Fiecare are dreptul la protest, dar nu trebuie să ajungem până la absurd, să protestăm contra tot sau să solicităm respectarea drepturilor pe care legea nu le prevede sau nu le oferă. Cea mai firească şi corectă formă de revendicare a dreptului lezat este adresarea cu acţiune în judecată. Trebuie sa existe o moralitate în rândul cetăţenilor, iar spaţiul din faţa Guvernului să nu fie transformat în unul de locuit, gunoişte şi WC public”.  

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.