Moldovenii fără “Patrie” (VIDEO)

De Irina Gherasimov/ Chişinău / Moldova.ORG/ — După 20 de ani de independenţă, patriotismul şi dragostea de ţară se etalează doar pe hârtie sau cu ocazii mai speciale. Mulţi dintre noi nici măcar nu cunosc care sunt simbolurile de stat, cu atât mai mult să recite vre-un catren din Imnul naţional sau să cunoască ordinea corectă a culorilor drapelului de stat.

Despre respectul nostru faţă de simbolurile de stat şi cum sunt tratate acestea chiar de Ziua Independenţei au discutat invitaţii emisiunii Publika Report de la Postul de televiziune Publika TV.

Preşedintele Asociaţiei Profesioniştilor în PR şi comunicare, Domnul Valentin Balan şi-a exprimat indignarea faţă de organizarea proastă a manifestaţiilor dedicate Zilei Independenţei, dar şi despre faptul cum sunt tratate simbolurile naţionale la cei 20 de ani de Independenţă.

“M-a iritat extrem de mult faptul că pe bulevardul Ştefan cel Mare, lângă Academia de Ştiinţe, un autocolant lipit pe toată strada cu drapelul Republicii Moldova este călcat de troleibuze şi de oameni. Nu se calcă drapelul în picioare!”, conchide Domnul Balan.

Făcând o paralelă la cazul când în Grădina Publică Ştefan cel Mare, un grup de tineri şi-au bătut joc de panglica tricoloră, dându-i foc şi făcând haz de ea, Valentin Balan a menţionat că “aici, în mod normal, stă drapelul şi toată lumea îl calcă în picioare. Este vorba de atitudinea autorităţilor faţă de simbolurile naţionale”.

La rândul său, moderatoarea emisiunii, Elena Cioina, a concluzionat că “la 20 de ani de independenţă noi călcăm în picioare drapelul, inversăm culorile de pe el, creăm logotipuri de care vrem fără a consulta specialiştii”.

Spre sfârşit, consilierul pe probleme sociale, Viorel Burlacu a declarat, în legătură cu acest caz, că vor fi sesizate organele de ordine şi va fi declanşată o anchetă.

Ca şi oricare alt cetăţean al acestei ţări care îşi respectă şi îşi iubeşte ţara, am rămas şi eu indignată de această situaţie.

Sunt sigură că astfel de cazuri se întâmplă zilnic, doar că unele apar în vizorul mass-mediei şi devin subiecte de ştiri, iar altele nu sunt luate în seamă şi se trec ca fiind un lucru ordinar.

Şi în acest caz, dacă cetăţenii nu ar fi sesizat, cu siguranţă, nimeni nu întreprindea nici o măsură, mai mult, poate această drapel rămânea câteva zile în stadă, călcat de către roţile transportului şi oameni până când nu era “măturat” de persoanele de la serviciul salubritate.

După ce şefa secţiei Arte Plastice a Ministerului Culturii, Aliona Strâmbeanu a declarat că, afişele elaborate şi amplasate cu ocazia Zilei Independenţei, cu culorile drapelului inversate, “nu reprezintă nimic altceva decât un logo a evenimentului”, înţeleg foarte bine de ce anumiţi cetăţeni ai altor state nu-i prea stimează pe moldoveni. Pentru că şi acolo, din partea Republicii Moldova, nu pleacă un moldovean ce-şi iubeşte ţara ci un aşa numit logo care nu reprezintă nimic decât pe sine. Nu în zadar menţionase cercetătorul Vlad Mischeuca, că profanii sunt la putere pentru că în reprezentarea noastră peste hotare, ei ne sunt logo-ul care nu ne reprezintă pe acei adevaraţi moldoveni ci sunt şi ei aşa “o creaţie”.

Cu părere de rău, ne dăm seama că cei 20 de ani de independenţă nu ne-au educat în stil patriotic să ne iubim ţara, neamul şi simbolurile de stat ci profanarea acestora, demonstrează încă o dată că la cei 20 de ani, Republica Moldova nu s-a lăsat de manierele comuniste, sovietice, care s-au înrădăcinat adânc în minţile multor dintre noi.

Din câte am cunoscut eu, occidentalii îşi iubesc ţara, limba şi nu le este jenă să-şi agaţe drapelul în faţa casei, să cânte cu voce tare imnul de stat, pentru că ei se mândresc că sunt cetăţenii propriei ţări. La ei, Declaraţia de independenţă este păstrată cu sfinţenie şi reprezintă actul de existenţă a ţării.

Acolo cetăţeanul se mândreşte cu ţara în care trăieşte, se simte moral obligat să-şi cunoască imnul, istoria, cultura şi tradiţia, dar şi limba statului din care face parte, or la noi, Ministerul Educaţiei decide dacă cetăţeanul de la sudul ţării trebuie sau nu să respecte valorile statului şi să-i cunoască şi limba.

Domnilor demnitari, limba, drapelul şi imnul ţine de cultură, stimă şi respect şi nu sunt monede de schimb în jocurile voastre politice.

Maturizati-vă că statul pe care îl conduceţi are, deja, 20 de ani!

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.