20 de ani de independenţă, şi tot profanii la putere

Chişinău / Moldova.ORG/ — Anul acesta, la 27 august, Republica Moldova a marcat cu mare fast, 20 de ani de independenţă şi libertate. Autorităţile au început pregătirile cu mult timp înainte de ziua sărbătorii, totuşi, aceasta nu a decurs la nivelul aşteptat de către cetăţenii Republicii Moldova. Mai mult, unii dintre ei au rămas chiar nemulţumiţi şi indignaţi de faptul cum au fost interpretate simbolurile naţionale şi de stat pe panourile şi afişele care au împânzit oraşul cu câteva zile înainte de sărbătoare.

În timp ce responsabilii pentru buna organizare şi desfăşurare a evenimentelor destinate sărbătoririi a 20-a aniversări a Independenţei Republicii Moldova susţin că manifestarea a fost organizată la cel mai înalt nivel, oamenii simpli, specialiştii în comunicare şi imagine, jurnaliştii şi experţii în heraldică cred că a fost grav încălcată legislaţia şi, astfel, profanate simbolurile de stat.

Invitaţii emisiunii Publika Report de la postul de televiziune Publika TV, expertul în comunicare, Cristian Saulea şi Preşedintele Asociaţiei Profesioniştilor în PR şi comunicare, Valentin Balan, susţin că afişele destinate sărbătoririi a 20 de ani de independenţă a Republicii Moldova, ce reprezintă cele trei culori a drapelului de stat în ordine inversată, cu stema imprimată şi cu mesajul “20 de ani Ziua Independenţei Republicii Moldova” profanează simbolurile de stat a ţării.

Mai mult, după părerea acestora, programul evenimentelor destinate sărbătoririi independenţei, a fost prea sărac şi mulţi dintre oamenii de la ţară nici nu au ştiut ce sărbătoare marcăm.

“În drum spre Chişinău, de la Giurgiuleşti, am observat doar câteva localităţi care sărbătoreau Ziua Independenţei. Am avut impresia că sărbătoarea se limitează doar la perimetrul bulevardului Ştefan cel Mare şi aceasta este doar sărbătoarea Ministerelor aflate în zonă”, a declarat Preşedintele Asociaţiei Profesioniştilor în comunicare şi PR, Valentin Balan.

La rândul său, Şefa secţiei de Arte Plastice a Ministerului Culturii, Aliona Stâmbeanu, a menţionat că “panourile şi afişele amplasate în oraş, reprezintă un logo cu joc de culori care nu au avut neapărat scopul de a corespunde cu drapelul de stat şi, la elaborarea lor, nu s-a ţinut cont de legislaţia în vigoare. A fost un moment creativ care a avut scopul de a reflecta cele trei culori a tricolorului nu neapărat în corespundere cu drapelul de stat. Afişele şi panourile au fost create ca fiind un logo al evenimentului”.

Autorităţile publice locale susţin că Primăria a avut obligaţia de a multiplica şi amplasa aceste afişe, primind macheta de la Guvern.

“Primăria a avut un rol tehnic de multiplicare şi amplasare a panourilor şi afişelor în oraş. Macheta a fost primită de la Guvern şi realizată de către Comisia responsabilă pentru organizarea evenimentelor dedicate Zilei Independenţei. Am observat post-factum greşeala strecurată şi consider că este o încălcare destul de gravă”, a declarat Primarul General al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă.

Doctorul în istorie, conferenţiarul şi cercetătorul, Vlad Mischevca susţine că “există noţiunea de ştiinţă şi artă heraldică, dar mai există şi cea de profani, profani la putere şi profani în domeniu. După 20 de ani de independenţă avem profani la putere care au admis aceste nereguli, încălcând legislaţia. S-a încălcat grav cromatica şi ordinea culorilor. Îmi pare rău că după 20 de ani, acasă, nu suntem auziţi”.

Până la urmă responsabilii de acest lucru ne-au asigurat că se vor autosesiza şi vor încerca să rezolve această situaţie, totuşi, ei nu îşi recunosc greşeala admisă.

Dacă autorităţile vor întreprinde sau nu vre-o acţiune în acest sens, rămâne de văzut, cert este faptul că după 20 de ani de independenţă şi libertate noi nu ştim să ne preţuim valorile şi să facem din ele un lucru sfânt. După 20 de ani de independenţă ne călcăm drapelul în picioare, ardem şi rupem declaraţia de Independenţă care este actul de naştere al Republicii Moldova, profanăm simbolurile de stat şi nu ne preţuim frumoasa şi melodioasa limbă. 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.