Liderul Partidului Dermocrat din Moldova (PDM), Marian Lupu a fost ales joi în funcţia de preşedinte al parlamentului Republicii Moldova, urmând să preia şi funcţia de preşedinte interimar al ţării.
Marian Lupu, în vârstă de 44 de ani este economist de profesie, doctor în economie, titlu pe care l-a obţinut la Academia Economică de la Moscova. Marian Lupu şi-a început activitatea profesională în 1991 în cadrul Ministerului Economiei şi Comerţului. În 2001 devine ministru-adjunct al aceluiaşi minister, iar în 2003 – ministru.
La 24 martie 2005, Marian Lupu a fost ales preşedinte al parlamentului, la propunerea Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, funcţie pe care a îndeplinit-o până în mai 2009. În această perioadă devine şi membru al acestui partid.
Marian Lupu însă părăseşte în mod surprinzător rândurile comuniştilor, la 10 iunie 2009, criticând poziţia PCRM vizavi de protestele anticomuniste din 7 aprilie şi lipsa acestuia de disponibilitate pentru a organiza un dialog. Presa a vehiculat că de fapt acesta a fost nemulţumit că nu a fost propus de comunişti la funcţia de preşedinte al ţării.
Ulterior acesta aderă la Partidul Democrat, al cărui lider este ales puţin timp mai târziu. Venirea lui Lupu în PDM aduce formaţiunea în parlamentul format în urma alegerilor din 29 iulie 2009, aceasta participând la formarea Alianţei pentru Integrare Europeană împreună cu alte trei partide necomuniste. În urma împărţirii funcţiilor, lui Marian Lupu îi revine cea de preşedinte, dar nu este ales în urma încercărilor din noiembrie-decembrie 2009 opunându-se comuniştii.
La 28 noiembrie curent, PDM obţine 15 mandate în parlament, iar la 30 decembrie Consiliul naţional al formaţiunii decide să participe la reconstituirea Alianţei pentru Integrare Europeană, după ce a purtat negocieri intense şi cu comuniştii.
Conform înţelegerilor din cadrul AIE, lui Lupu îi revine funcţia de preşedinte al ţării şi va candida la alegerile care urmează să fie organizate în decurs de două luni în cadrul parlamentului.