Tiraspolul a inaintat pretentii fata de proprietatile ruse din Transnistria, in cadrul unei campanii de identificare a investitorilor care nu sunt onesti, anunta prestigioasa publicatie rusa Kommersant, in pagina sa electronica.
Ziarul face legatura intre declansarea unei campanii privind modul de indeplinire a angajamentelor investitionale in regiune si racirea relatiilor dintre Moscova si Tiraspol. Un control al procuraturii din regiunea transnistreana a constatat ca la cel putin 27 intreprinderi privatizate in anii 2003-2005 nu au fost realizate angajamentele investitionale.
"Potivit datelor neoficiale, 80% din companiile transnistrene au fost privatizate de firme ruse sau cu capital partial rus. Printre firmele de care autoritatile nu sunt multumite sunt Moldavskaia GRES (100% din actiun apartin grupului rus RAO EAS), Moldavkabeli (100% apartin Sevkabeli, Rusia), Fabrica de incaltaminte Tighina (100% actiuni controlate de firma moscovita Grin), Dnestrmebeli (63,1% apartin societatii Progres din Moscova)", scrie publicatia.
Pe de alta parte, mediul de afaceri rus nu pare sa fie alarmat de intentiile autoritatilor transnistrene. Cel putin, reprezentantii RAO EAS au declarat ziarului ca activitatile Tiraspolului nu prezinta un pericol pentru ei.
"Ajutorul financiar acordat lunar republicii nerecunoscute incepand cu anul trecut a fost inghetat. Nu este exclus ca anul in replica la aceasta, autoritatile transnistrene au inceput sa identifice si sa sanctioneze investitorii rusi neonesti", incheie publicatia.
In 2006, legislativul din regiunea transnistriana a adoptat o lege ce favorizeaza exproprierea in cazul abaterilor de la contractele de privatizare. Potrivit legii, "statul transnistrean" este in drept sa restituie averea de la proprietarii care nu investesc in fondurile fixe pe un termen mai mare de un an, admit scaderea volumului productiei pana la 40% din momentul privatizarii sau reduc cu pana la 50% numarul de angajati in primii trei ani de la incheierea contractului de privatizare. Tiraspolul va mai putea expropria intreprinderea in cazul in care proprietarul nu reuseste sa stinga datoria creditoare.
Recent, autoritatea pentru privatizare din Transnistria a solicitat arbitrajului din Tiraspol desfacerea contractelor de privatizare a Uzinei de extractie a uleiurilor din Bender si Uzinei de producere a masinilor de turnat metale din Tiraspol.
Pana acum in Transnistria a fost inregistrat un singur caz de expropiere – contractul de privatizare a fabricii avicole din Grigoriopol a fost reziliat in 2005 pe motiv ca proprietarul, firma locala Bender Skimen, nu si-a onorat angajamentele de privatizare.
Cel putin 120 de intreprinderi au fost privatizate, pana in prezent, in regiunea transnistreana, iar veniturile obtinute de la vanzarea acestora au constituit 108 mln USD. Chisinaul nu recunoaste privatizarea in regiunea separatista si nu garanteaza investitorilor dreptul la proprietate. // Flux