Moldova.ORG — Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE), Andrei Stratan a calificat anul 2007 drept unul de o importanţă crucială pentru implementarea Planului de Acţiuni Moldova – Uniunea Europeană, dar şi pentru obţinerea calităţii de membru asociat la UE, informează serviciul de presă al Executivului cu trimitere la şedinţa Comisiei Naţionale pentru Integrare Europeană prezidată de prim-ministrul Vasile Tarlev.
În acest context, ministrul a stăruit asupra neajunsurilor existente în acest proces, evidenţiind importanţa lichidării cat mai operative a restanţelor semnalate.
Printre obiectivele de bază spre care tinde Moldova în anul 2007, a fost evidenţiată semnarea Acordului privind facilitarea regimului de vize cu UE. Deschiderea, în aprilie curent, a Centrului Unic de Eliberare a Vizelor la Chişinău va constitui un pas relevant în direcţia facilitării regimului de vize cu UE, a estimat ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene.
Referindu-se la obţinerea preferinţelor comerciale autonome, ministrul Economiei şi Comerţului Igor Dodon a evidenţiat în raportul său că Moldova se află la o etapă avansată de negocieri cu Comisia Europeană. Potrivit lui Dodon, autorităţile Moldovei au realizat toate condiţiile avansate de Comisia Europeană în acest scop.
Prim-ministrul a solicitat factorilor de decizie din cadrul Guvernului adoptarea unor poziţii ferme şi foarte responsabile, de natură să asigure o avansare considerabilă în îndeplinirea integrală şi eficientă a tuturor compartimentelor Planului de Acţiuni.
Ţinand cont de complexitatea mecanismului de integrare, este insuficientă abordarea acestei problematici de o singură instituţie – Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a evidenţiat Premierul.
Potrivit şefului Executivului, toate structurile statale, întreaga societate trebuie să-şi vadă foarte clar misiunea în procesul de avansare a Moldovei spre Uniunea Europeană. Astfel, a fost menţionată necesitatea executării integrale şi eficiente de toate autorităţile administrative centrale a unor caiete de sarcini vizand acţiunile care urmează a fi întreprinse în sensul implementării standardelor comunitare, cu evaluarea sistematică a rezultatelor în cadrul Comisiei Naţionale.
Premierul a formulat unele propuneri menite să optimizeze procesul de coordonare şi monitorizare a implementării Planului de Acţiuni. Vasile Tarlev s-a referit, în mod special, la importanţa îndeplinirii prioritare a acelor compartimente din cadrul Planului de Acţiuni, care vizează respectarea drepturilor omului şi a principiilor statului de drept, reformarea sistemului judiciar şi combaterea corupţiei.