Chisinaul solicita comunitatii internationale sa determine Tiraspolul sa revina la negocieri

Moldova.ORG — Chişinăul a chemat toţi actorii internaţionali implicaţi în procesul de reglementare a diferendului transnistrean să utilizeze pârghiile pe care le deţin asupra regimului de la Tiraspol în vederea determinării acestuia către negocieri constructive. Declaraţii în acest sens au fost făcute la Consiliului Permanent al OSCE din 22 martie curent.

Potrivit serviciului de presă al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, în cadrul reuniunii, delegaţia R.Moldova a subliniat că un dialog rezultativ despre soluţionarea durabilă a conflictului transnistrean va fi posibil dacă Tiraspolul va întreprinde paşi concreţi în vederea demilitarizării şi democratizării regiunii transnistrene.

Totodată, Uniunea Europeană, Ucraina şi R. Moldova au chemat partea transnistreană să adopte o atitudine constructivă şi să se prezinte la masa de tratative pregatită pentru discuţii serioase asupra subiectelor de pe agendă. În acest sens, cele trei delegaţii au reiterat sprijinul lor ferm pentru reluarea în termene restrânse a negocierilor în formatul 5+2 privind soluţionarea conflictului transnistrean, transmite sursa citată.

Oficialii SUA şi ai R.Moldova au menţionat că "aşa-zisele puncte de control şi taxe percepute de către structurile transnistrene, precum şi blocarea accesului în regiune a diplomaţilor statelor şi organizaţiilor internaţionale acreditate la Chişinău, constituie acţiuni arbitrare şi ilegale, care vin în contradicţie cu Acordul de încetare a focului, semnat la 21 iulie 1992 între Federaţia Rusă şi Republica Moldova". În context, delegaţiile au chemat regimul de la Tiraspol să elimine "toate impedimentele în calea liberei circulaţii a persoanelor, bunurilor şi serviciilor. SUA şi Moldova s-au adresat Rusiei cu apelul de a utiliza influenţa sa asupra administraţiei de la Tiraspol în vederea soluţionării promte a acestei probleme.

Negocierile în problema transnistreană în formatul 5+2 (Moldova, Transnistria, Ucraina, Rusia, OSCE şi UE, SUA) au fost suspendate în februarie 2006. Încercarea mediatorilor şi observatorilor de a organiza o nouă rundă în februarie curent a eşuat din cauza refuzului Tiraspolului de a participa.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.