Deputati ucraineni sugereaza radei interzicerea importului de vinuri din R.Moldova

Un şir de deputaţi din Ucraina au propus, luni, Radei de la Kiev (parlamentului ucrainean – n.r.) aprobarea unui proiect de lege ce ar presupune un control mai strict asupra vinurilor comercializate în Ucraina, una din măsurile binevenite în acest sens fiind stoparea importurilor de vinuri din Republica Moldova.

Deşi nu au formulat o opţiune clară, parlamentarii au lăsat să se înţeleagă că Kievul ar trebui să repete acţiunile Moscovei în ceea ce priveşte vinurile moldoveneşti.

"Din 100% de vinuri vândute în Ucraina, 75 la sută sunt "compoturi" şi diverse amestecuri cu prafuri, adică vinuri necalitative. Rusia a interzis deja livrările a astfel de "compoturi" din R.Moldova şi Georgia", a afirmat deputatul Vasili Ţuşko, unul dintre autorii iniţiativei legislative.

Parlamentarul a spus că este nevoie de o lege împotriva falsificării, iar în caz contrar "se va continua susţinerea contrabandiştilor din alte ţări".

Comitetul pentru politică agrară din cadrul parlamentului ucrainean a aprobat, luni, proiectul de lege privind intensificarea controlului asupra vinurilor vândute în ţară, înaintat de deputatul Vasili Ţuşko, urmând ca proiectul să fie transmis spre examinare Radei. Fracţiunea partidului socialist, condus de Ţuşko, deţine 32 de mandate în Rada ucraineană, formată în total de 448 deputaţi.

Acum câteva zile, şeful serviciului sanitar rus Rospotrebnadzor, Ghenadii Onişcenko a lansat ipoteza potrivit căreia Moldova continuă să livreze vinuri în Rusia, utilizând scheme de reexport cu firme din Ucraina. Oficialul rus a spus că Rusia va intensifica controlul asupra vinurilor importate din Ucraina.

Poziţia lui Onişcenko este susţinută şi de Uniunea Operatorilor de pe piaţa de alcool din Rusia. "Potenţialul de producţie a companiilor ucraineşti nu corespunde cu ritmul de creştere a livrărilor. Asta ar însemna că vecinii noştri reexportă", a declarat Osman Paragulikov, directorul executiv al Uniunii. // BASA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.