420 000 locuri de muncă „pierdute” în ultimii 10 ani

 În R. Moldova a fost lansat noul Program de Ţară privind Munca Decentă pentru anii 2012-2015. Programul reflectă aspiraţii corespondente unor relevante agende internaţionale de dezvoltare cum ar fi Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului (ODM) şi Cadrul de Parteneriat Naţiunile Unite – R. Moldova „Spre Unitate în Acţiune” (ONU-CP). Programul îşi propune să contribuie la progresul economic cu o creştere a ofertei noilor locuri de muncă care să asigure stabilitate macroeconomică, o mai bună calitate a vieţii, o recunoaştere mai vastă a R. Moldova pe plan internaţional. Programul detaliază politici, strategii şi rezultate prevăzute care să asigure progrese vis-a-vis de asigurarea unei munci decente pentru toţi.În R. Moldova a fost lansat noul Program de Ţară privind Munca Decentă pentru anii 2012-2015. Programul reflectă aspiraţii corespondente unor relevante agende internaţionale de dezvoltare cum ar fi Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului (ODM) şi Cadrul de Parteneriat Naţiunile Unite – R. Moldova „Spre Unitate în Acţiune” (ONU-CP).

Experţii au remarcat în cadrul evenimentului de lansare că, în R. Moldova, rata de ocupare în câmpul muncii s-a redus de la 54,8% în 2000 la 38,5% în 2010, însemnând 420 000 locuri pierdute în doar zece ani. Astfel în Moldova, atenţia sporită şi accentul prioritar în politicile publice privind piaţa muncii trebuie să fie puse pe creşterea ratei de activitate şi a celei de ocupare. Rata de participare în muncă era în 2010 de 43 % pentru bărbaţi şi 38,6% pentru femei. Declinul ratei de ocupare a afectat femeile şi bărbaţii în măsură egală. Spre exemplu, între 2006 şi 2010 rata de ocupare pentru bărbaţi s-a diminuat cu 4,6 puncte procentuale de la 45,5% până la 40,9%, pe când cea pentru femei a cunoscut o scădere de 4,1 puncte procentuale de la 40,5% la 36,4%. Inactivitatea de muncă a ajuns să fie peste ani o trăsătură a societăţii moldoveneşti. Numărul total de persoane economic inactive a crescut cu 35% între anii 1999-2009. În 2010 inactivitatea a ajuns la 58,4% (61,4% pentru femei şi 55% pentru bărbaţi), condiţionată în mare parte de dezabilitate sau discriminare în bază de vârstă şi responsabilităţi familiale. Spre exemplu, au fost declarate 268,7 mii persoane plecate peste hotare în primul trimestru 2011, faţă de 286,6 mii în perioada similară a anului 2010, potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică. Strategia programului îşi propune ca obiectiv o mai bună coerenţă între politicile economice şi sociale în ţară şi protecţia socială a persoanelor vulnerabile.

Programul de ţară se concentrează asupra câtorva priorităţi: o mai bună guvernare a pieţei muncii; promovarea muncii decente şi a oportunităţii de ocupare şi un mai bun sistem de protecţie socială. Programul va oferi asistenţă tehnică pentru instituirea şi funcţionarea unui mecanism eficient de soluţionare a conflictelor de muncă în R. Molodva. Accent special este pus pe respectarea libertăţii de asociere şi a dreptului la negociere colectivă, de rând cu non-discriminarea la locul de muncă. Mark Levin, director al echipei de asistenţă tehnică şi oficiul de ţară, ILO pentru Europa Centrală şi de Est a precizat: „Prima prioritate este promovarea dialogului social în RM în domeniul relaţiilor industriale, negocierile colective, implementarea standardelor internaţionale de muncă. Promovarea oportunităţilor de angajare în câmpul muncii, şomajul în rândul tinerilor fiind o mare provocare pentru RM. Referindu-se la importanţa dialogului social, patronatele au pus la îndoială rezultatele optimiste trasate în document, reproşând autorităţilor că-i constrâng pe agenţi economici”.

Programul de Ţară predeve şi oportunităţi mai bune de Muncă Decentă pentru tineri. Totodată, va fi promovată munca decentă pentru femei şi bărbaţii tineri. R. Moldova va extinde implicarea migranţilor în sistemul de securitate socială prin elaborarea şi implementarea acordurilor de securitate socială cu ţările de destinaţie.Vor fi îmbunătăţile politicile şi programele de Sănătate şi Securitate în Muncă în conformitate cu standartele de muncă internaţionale.
Valentina Buliga, ministra Muncii şi Protecţiei Sociale, a subliniat că „totul depinde de capacităţlie economice şi financiare ale statului. Noi trebuie să muncim, să scoatem salariul din plic, să scoatem economia din întuneric, să strângem pe alocuri cureaua, toţi”.

Programul de Ţară va fi implementat din resurse extra-bugetare şi din bugetul oedinar al Organizaţiei Internaţionale a Muncii şi suma iniţială pentru implementarea programului este de 1 milion USD din fondul Organizaţiei Internaţionale a Muncii.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.