40 de kilometri de drum european

Două sectoare de drum pe tronsonul Hânceşti – Cimişlia, cu o lungime de 40 de kilometri, vor fi reabilitate până la 30 noiembrie 2015. Proiectul, cu valoare de 268 de milioane de lei, prevede reabilitarea drumului existent, amenajarea trotuarelor şi a drumurilor de acces, reconstrucţia a 14 poduri.

Banii vor fi acordaţi de Banca Europeană de Investiţii. O porţiune de 21 de km va fi reabilitată de compania SA „Lusmecon”, iar restul de compania SRL „Rutador”, ambele selectate în cadrul unor licitaţii.

Premierul Iurie Leancă care a efectuat joi, 15 august, o vizită de lucru în raionul Cimişlia pentru a inspecta demararea lucrărilor de reabilitare, a declarat că Guvernul va identifica resurse şi pentru reabilitarea conexiunii Căuşeni – Cimişlia – Leova, unde urmează să fie construit şi un pod, astfel încât să fie modernizată artera de drum din România spre Ucraina, prin Republica Moldova (direcţia Tiraspol).

„Astfel, Guvernul îşi propune să transforme acest drum naţional în unul internaţional şi să dezvolte un coridor transeuropean, care va asigura o nouă conexiune de la frontiera Uniunii Europene spre Ucraina”, a menţiont Leancă.

Cei 40 de kilometri fac parte din cei 978 km de drumuri naţionale care urmează să fie reabilitate până în anul 2017. Până în prezent au fost reabilitaţi 82,5 km, iar în acest an vor fi daţi în exploatare alţi 176 km de drumuri reabilitate cu suportul partenerilor externi de dezvoltare ai Republicii Moldova: Comisia Europeană, Banca Europeană de Investiţii, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Programul „Compact” al Fondului Provocările Mileniului, finanţat de Guvernul SUA.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.