Connect with us

Ecologie

33 de ani de moștenire nucleară. Cum s-a produs cea mai mare catastrofă atomică

Publicat

pe

PE SCURT

Accidentul de la Cernobâl este o moștenire a noastră pe care nu putem și nu o vom putea uita.

În urmă cu 33 de ani, s-a produs cel mai mare dezastru nuclear, după ce un reactor de la Centrala nucleară de la Cernobîl a explodat.

PE LUNG
Pe 26 aprilie 1986, la 01.23 noaptea, reactorul numărul patru de la Centrala de la Cernobâl a explodat. Explozia puternică a fost urmată de contaminarea radioactivă a zonei înconjurătoare. Un nor de precipitații radioactive s-a îndreptat spre părțile vestice ale Uniunii Sovietice și părțile estice ale Americii de Nord.
Suprafețe mari din Ucraina, Belarus și Rusia au fost puternic contaminate, fiind evacuate aproximativ 336.000 de persoane. Circa 60% din precipitațiile radioactive cad în Belarus, conform datelor post-sovietice oficiale. Acest dezastru este considerat ca fiind cel mai grav accident din istoria energiei nucleare.

Din Republica Moldova, la lichidarea avariei au participat peste 3 mii de persoane, acum în viaţă mai sunt circa 2 300.

În Raportul Forului Cernobâl din anul 2005, condus de Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS), au fost confirmate 56 de decese directe, (47 de lucrători și 9 copii cu cancer tiroidian). S-a estimat că mai mult de 9.000 de persoane, dintre cele aproximativ 6,6 de milioane foarte expuse radiației, pot muri din cauza unei forme de cancer. Raportul a citat 4.000 de cazuri de cancer tiroidian între copiii diagnosticați în 2005. Incidența cancerului tiroidian a rămas însă ridicată chiar și în 2013 în anumite regiuni din Rusia, Ucraina și Belarus, asta la mai bine de două decenii de la accident.

Vedeți aici cum arată regiunea din jurul Centralei Nucleare.

Ecologie

Cum este afectat mediul de alimentele pe care (nu) le consumăm

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Înainte de a ajunge în farfuriile noastre, alimentele trebuie produse, prelucrate, ambalate, transportate şi distribuite. În fiecare etapă se utilizează resurse şi se produc mai multe deşeuri şi mai multă poluare.

Peste 4 miliarde de oameni depind de trei tipuri de culturi de bază — orez, porumb și grâu.Aceste trei culturi ne furnizează două treimi din consumul nostru de energie. Dat fiind că există peste 50 000 de specii de plante comestibile, meniul nostru zilnic pare de fapt foarte simplu, numai câteva sute de specii contribuind la aportul de alimente.

PE LUNG

Privind către viitor, ne dăm seama că hrana reprezintă o mare îngrijorare la nivel mondial. În 2050, având aceeași planetă, va trebui să hrănim de trei ori mai mulți oameni decât cu un secol în urmă, scrie Agenția de Mediu.

Alegerile pe care le facem în ceea ce privește producția și consumul de alimente au deja consecințe directe sau indirecte asupra climei, utilizării resurselor, cum ar fi apa și solul, dar, totodată, și asupra capacității oamenilor de a se hrăni și de a avea un trăi decent.

La schimbările climatice se adaugă presiunile exercitate asupra siguranţei alimentelor, iar unele regiuni simt tensiunea mai mult decât altele. Seceta, incendiile sau inundaţiile îngreunează în mod direct capacitatea de producţie. De cele mai multe ori, schimbările climatice afectează deseori ţările care sunt mai vulnerabile și care nu prea au mijloace de adaptare.

O cantitate semnificativă de alimente se elimină ca deșeuri, mai ales în ţările dezvoltate, iar aceasta înseamnă și eliminarea resurselor utilizate pentru producerea alimentelor. Numai în Uniunea Europeană 90 de milioane de tone de alimente sau 180 de kg pe persoană sunt eliminate ca deșeuri în fiecare an, o mare parte din aceste alimente fiind încă potrivite pentru consumul uman.

Aproximativ o treime din alimentele produse la nivel global se pierd sau se aruncă. În total, aceasta înseamnă că 1,3 miliarde de tone de alimente nu sunt consumate anual. Luate împreună, aceste deşeuri alimentare produc 3,6 gigatone de dioxid de carbon, potrivit estimărilor FAO.

Conștientizarea problemei deşeurilor alimentare a crescut, totuși este nevoie de o implicare mai mare pentru a transforma intenția în acțiuni concrete, de la nivel individual la nivel global.

Citește mai departe

Ecologie

Agenția de Mediu anunță pericol excepțional de incendiu

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Agenția de Mediu atenționează că până la 4 septembrie există un pericol „excepțional” de incendiu. Motivul ar putea fi lipsa de precipitații și temperaturile ridicate.

Sezonul cald este caracterizat printr-un proces de încălzire accentuată a vremii, ce poate spori numărul de incendii. Aceasta cu atât mai mult cu cât gradul de umiditate al vegetației este scăzut, factor care favorizează izbucnirea și propagarea rapida a flăcărilor.
PE LUNG
„De aceea, este necesar a fi luate măsuri în vederea limitării producerii acestor evenimente care se pot solda cu pagube materiale importante şi chiar pierderi de vieţi omeneşti”, subliniază  reprezentanții Agenției.
Deși, conform avertizării meteorologice, pericolul de incendiu de vegetație are caracter natural, totuși factorul uman poate avea un impact semnificativ. În ce sens?
Administraţiile publice locale au obligaţia să ia următoarele măsuri:
– afişarea în locurile des frecventate de cetăţeni (ex. sediul primăriei, căminul cultural, lăcaşuri de cult, unităţi de comerţ etc.) a regulilor şi măsurilor de prevenire şi stingere a incendiilor specifice acestei perioade;
– stabilirea locurilor unde se pot efectua lucrări cu foc deschis şi persoanele desemnate să supravegheze (instruirea personalului de execuţie, control şi supraveghere asupra măsurilor de apărare a incendiilor);
– interdicţia utilizării focului deschis în apropierea locuinţelor, anexelor gospodăreşti şi a depozitelor de furaje, pe terenuri acoperite de vegetaţie uscată, mai ales atunci când sunt amplasate în apropiere de păduri, plantaţii sau obiective cu risc ridicat de incendiu;
– atenţionarea, împreună cu administratorii fondului silvic (indiferent de forma de proprietate) a celor ce tranzitează pădurea sau desfăşoară activităţi în acest areal asupra consecinţelor pe care le pot avea folosirea focului deschis sau fumatul în pădure (în pădure, focul se face în locuri special amenajate, iar dacă acestea nu există focul se va face în locuri cât mai îndepărtate de arbori şi vegetaţie. Foarte important este ca la plecare să se stingă jarul);
– organizarea şi executarea prin intermediul serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă controlul respectării regulilor de apărare împotriva incendiilor la gospodăriile cetăţenilor;
– asigurarea respectării măsurilor de apărare împotriva incendiilor pe timpul adunărilor sau al manifestărilor publice;
– identificarea celor mai eficiente metode de alertare şi mobilizare a cetăţenilor în cazul izbucnirii unor incendii.
Temperaturile ridicate determina foarte multe persoane să caute confortul zonelor de agrement, lucru care presupune, în cele mai multe cazuri, folosirea focului. Însa acesta nu trebuie făcut oriunde și în orice condiții. Focul deschis se poate folosi numai în vetrele special amenajate. Copiii vor fi supravegheați, pentru a nu transporta jar sau alte materiale aprinse în afara vetrei de foc. La plecare, focul va fi stins prin stropirea cu apa a jarului până la răcirea totală a acestuia, lucru absolut necesar datorită posibilității de reaprindere la orice adiere de vânt.
De asemenea trebuie manifestată o grijă deosebită la fumat (mai ales la aruncarea resturilor de țigări și chibrituri), la desfășurarea oricăror activități ce pot produce aprinderea diverselor materiale, îndeosebi, la lucrările caracteristice acestei perioade de timp în cîmp, vii și livezi.
Și nu în ultimul rând, trebuie verificate instalațiile de paratrăsnet, știut fiind faptul că, după o perioada cu temperaturi ridicate, precipitațiile sunt însoțite în mod frecvent de descărcări electrice atmosferice.
Totodată, Agenția îndeamnă cetățenii să fie prudenți, să nu recurgă la acțiuni de igienizare prin ardere și să nu arunce la întîmplare surse de foc, iar în cazul producerii unor astfel de incendii, să apeleze la Serviciul 112.
Citește mai departe

Ecologie

Raport: în fiecare săptămână sunt uciși cel puțin 3 activiști de mediu

Publicat

pe

De către

PE SCURT

În fiecare săptămână sunt uciși nu mai puțin de trei activiști de mediu. Aceste date le găsim în noul raport emis de supraveghetorul drepturilor omului la nivel global, Global Witness. Potrivit lor, 164 de activiști de mediu au fost uciși în anul 2018.

„Apărarea mediului este o activitate periculoasă. Oamenii din întreaga lume sunt uciși pentru că sar în apărarea naturii și a Pământului”, se arată în raport.

PE LUNG

Autorii raportului susțin că numărul celor uciși poate fi mult mai mare, pentru că nu toate decesele sunt înregistrate. „Dar și aceste cifre ne arată că numărul mare a populației și creșterea nivelului de consum îi face pe mulți mai hapsâni și agresivi față de cei care încearcă să împiedice distrugerea pământului, defrișarea pădurilor și secarea râurilor”, susțin ei.

  • În 2018, Guatemala a înregistrat cea mai mare creștere a numărului de crime, de cinci ori mai multe, ceea ce a transformat-o în cea mai periculoasă țară.
  • În Filipine au fost uciși în acest an cel puțin 30 de apărători de mediu.
  • Exploatarea minieră a fost cel mai periculos sector, care a provocat 43 de decese, deși au crescut și morți legate de conflicte asupra surselor de apă. Atacurile determinate de agroindustria, exploatarea și exploatarea hidroenergiei au continuat și ele.

Potrivit organizației Global Witness, de multe ori, grupările criminale colaborează cu funcționarii de stat. De aceea, de multe ori sunt pedepsiți apărătorii, dar nu cei care distrug/seacă sursele naturale. „În unele țări, statul etichetează apărătorii drept teroriști sau dușmani ai poporului, ca în cazul a nouă ecologiști care au fost închiși în Iran, fiind acuzați de spionaj. De asemenea, sunt votate legi care să nu le permită oamenilor să protesteze”, spun autorii raportului.

În anul 2017, 207 persoane care își apărau teritoriile sau resursele au fost ucise. Activiștii protestau, printre altele, împotriva extinderii plantațiilor de ulei de palmier, de cafea sau de fructe tropicale.

Sursa foto: Reuters

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Externe16 ore în urmă

Casa Albă confirmă moartea fiului preferat al lui Osama bin Laden. Anunţul preşedintelui SUA

PE SCURT Casa Albă a confirmat sâmbătă lichidarea lui Hamza bin Laden, fiul preferat al lui Osama bin Laden, prezentat...

Politică20 de ore în urmă

Teodor Cârnaţ, înregistrat în calitate de candidat la Primăria Chișinău

PE SCURT Expertul în drept Teodor Cârnaț, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a fost înregistrat oficial în...

Economie21 de ore în urmă

Komstroy pentru Moldova.org: Intenționăm să recuperăm datoria Moldovei prin orice mijloace legale, inclusiv în SUA

Compania Komstroy intenționează să recupereze datoria Republicii Moldova pentru livrarea energiei electrice în anii 1999-2000 prin orice mijloace legale. Asta...

Social22 de ore în urmă

A fost inaugurat apeductul magistral Leova – Iargara: 50 mii de oameni au acces la apă potabilă

PE SCURT A fost inaugurat apeductul magistral Leova – Iargara. Astfel, 50 mii de locuitori din Leova vor consuma de...

Social24 de ore în urmă

Un moldovean, deportat din Franța, identificat cu acte românești falsificate

PE SCURT Polițiștii de frontieră din Aeroportul Internațional Chișinău au depistat la un cetățean al Republicii Moldova o carte de...

Externe24 de ore în urmă

O actriță din SUA, condamnată la 14 zile închisoare şi o amendă de 30 000 dolari pentru că a dat mită

PE SCURT Actriţa Felicity Huffman, celebră pentru rolul său în serialul „Neveste disperate”, a fost condamnată la 14 zile de...

Social2 zile în urmă

Două cadavre, depistate îngropate într-o grădină din Ştefan Vodă

PE SCURT Procurorii în comun cu ofițerii de poliție au depistat într-un sat din raionul Ștefan Vodă cadavrul unui bărbat...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri2 zile în urmă

La alegerile parlamentare noi din 20 octombrie, în circumscripția 50 vor fi deschise 85 de secții de votare

PE SCURT Guvernul a decis deschiderea a 85 de secții de votare peste hotare, în circumscripția uninominală nr. 50, care...

Alegeri5 zile în urmă

Un fost procuror al municipiului Chișinău, candidatul Partidului Nostru la funcția de primar al capitalei

PE SCURT Fostul procuror al municipiului Chişinău Ivan Diacov este candidatul Partidului Nostru la funcţia de primar general al municipiului...

Alegeri6 zile în urmă

„Chișinău pentru toți, Chișinău pentru tine”. Ion Ceban s-a lansat în campania electorală pentru funcția de primar de Chișinău

PE SCURT Candidatul PSRM Ion Ceban s-a lansat astăzi în campania electorală pentru alegerile locale 2019 în municipiul Chișinău.El a...

AlegeriO săptămână în urmă

Victor Chironda: Anunț public intenția de a candida la funcția de primar al municipiului Chișinău

PE SCURT Activistul civic Victor Chironda, care e și consilier în CMC, va candida pentru fucția de primar general al...

Alegeri3 săptămâni în urmă

FOTO/ Cum funcționează Parlamentul? Greceanâi și Alaiba le spun copiilor din Diasporă

PE SCURT Astăzi, 27 august, Republica Moldova împlinește 28 de ani de când este un stat independent. Cu această ocazie,...

Alegeri3 săptămâni în urmă

Președintele PLDM Tudor Deliu, candidat în circumscripția nr. 33 la alegerile parlamentare noi

PE SCURT Consiliul Politic Național (CPN) al Partidului Liberal Democrat din Moldova a decis astăzi participarea formațiunii cu candidați proprii...

Alegeri3 luni în urmă

Victorie categorică. Irina Vlah a fost realeasă în funcția de bașcan al Găgăuziei cu peste 90% din voturile alegătorilor

PE SCURT Irina Vlah a fost realeasă în funcția de başcan al Găgăuziei. Potrivit datelor preliminare, anunţate de Biroul electoral...

Advertisement

Opinii

septembrie 2019
L Ma Mi J V S D
« aug.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com