33 de ani de moștenire nucleară. Cum s-a produs cea mai mare catastrofă atomică

PE SCURT

Accidentul de la Cernobâl este o moștenire a noastră pe care nu putem și nu o vom putea uita.

În urmă cu 33 de ani, s-a produs cel mai mare dezastru nuclear, după ce un reactor de la Centrala nucleară de la Cernobîl a explodat.

PE LUNG
Pe 26 aprilie 1986, la 01.23 noaptea, reactorul numărul patru de la Centrala de la Cernobâl a explodat. Explozia puternică a fost urmată de contaminarea radioactivă a zonei înconjurătoare. Un nor de precipitații radioactive s-a îndreptat spre părțile vestice ale Uniunii Sovietice și părțile estice ale Americii de Nord.
Suprafețe mari din Ucraina, Belarus și Rusia au fost puternic contaminate, fiind evacuate aproximativ 336.000 de persoane. Circa 60% din precipitațiile radioactive cad în Belarus, conform datelor post-sovietice oficiale. Acest dezastru este considerat ca fiind cel mai grav accident din istoria energiei nucleare.

Din Republica Moldova, la lichidarea avariei au participat peste 3 mii de persoane, acum în viaţă mai sunt circa 2 300.

În Raportul Forului Cernobâl din anul 2005, condus de Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS), au fost confirmate 56 de decese directe, (47 de lucrători și 9 copii cu cancer tiroidian). S-a estimat că mai mult de 9.000 de persoane, dintre cele aproximativ 6,6 de milioane foarte expuse radiației, pot muri din cauza unei forme de cancer. Raportul a citat 4.000 de cazuri de cancer tiroidian între copiii diagnosticați în 2005. Incidența cancerului tiroidian a rămas însă ridicată chiar și în 2013 în anumite regiuni din Rusia, Ucraina și Belarus, asta la mai bine de două decenii de la accident.

Vedeți aici cum arată regiunea din jurul Centralei Nucleare.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.