23 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: Ion Chicu: Nu văd multe motive pentru a ridica starea de urgență în sănătate publică

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

307 cazuri noi de infectare și șapte decese

307 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 13 în Transnistria. Din numărul total de cazuri, 3 cazuri sunt de import – Germania-2, Federația Rusă-un caz. Cazurile au fost înregistrate în urma procesării a 1886 de teste, a anunțat Mnisterul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.Astfel, bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 22105 cazuri.

Din numărul total de cazuri înregistrate astăzi, 13 sunt în rândul lucrătorilor medicali.  Până la ziua de azi, 15174 persoane s-au tratat de COVID-19. Totodată, ministerul a informat despre înregistrarea altor șapte decese provocate de COVID-19. Bilanțul victimelor a ajuns la 719.

Ala Nemerenco: Este important ca la momentul actual să fie clarificate sumele pentru noul vaccin

Este greu de presupus acum exact când ar putea să vină un vaccin anti-COVID în țară. Costul vaccinului va varia foarte mult în funcție de țara și compania producătoare, dar pentru Republica Moldova este foarte important la momentul de față să se clarifice cu sumele necesare pentru a asigura procurarea acestui vaccin. Aceasta pentru că el ar putea să vină într-o cantitate mică, doar pe linia unor instituții internaționale pentru anumite categorii de risc, de exemplu, ca lucrătorii medicali. O declarație în aces sens a fost făcută de Ala Nemerenco, fosta ministră Sănătății întrun interviu pe Radio Europa Liberă.  Totodată, ea a menționat că odată cu apariția noului vaccin  se vor porni mai multe zvonuri și se vor găsi foarte mulți anti-vacciniști. „Cred că ministerul ar trebui să înceapă să informeze cetățenii”, a mai spus Ala Nemerenco.

BNM a decis să dedice medicilor o monedă de argint

BNM a decis emiterea unei monede comemorative dedicate lucrătorilor din domeniul sănătății cu denumirea „Medicul meu – eroul meu” și, în acest scop, invită cetățenii să propună concepte pentru elaborarea design-ului acesteia. Banca Națională încurajează toți cetățenii , care au atins vârsta de 18 ani,  precum și persoanele juridice, să își exprime viziunea grafică asupra viitoarei monede, pentru a realiza o piesă monetară distinctă de o valoare estetică, ideatică și de sensibilizare sufletească. Criteriile de bază pentru selectarea conceptelor se referă la originalitate, creativitate și coerența elementelor de design, astfel încât să fie posibilă executarea acestora pe suprafața monedei. Fiecare participant va putea prezenta un singur concept, fiind obligat să respecte drepturile de autor și cele conexe. Participanții vor transmite lucrările și o scurtă informație biografică  la poșta electronică [email protected], cu specificarea „Concept pentru moneda dedicată medicilor”.

Ion Chicu: Nu văd multe motive pentru a ridica starea de urgență în sănătate publică

„Eu multe motive de a ridica starea de urgență în sănătate publică nu văd. Noi rămânem la nivelul de 250-300 de cazuri pe zi, ceea ce este mult. Deși de o lună suntem în scădere de acel vârf pe care l-am avut la mijlocul lunii iunie. Acesta nu e un motiv de mare optimism”, a declarat miercuri premierul Ion Chicu în studioul Agora.md. Premierul a spus că statisticile sunt în continuare alarmante. „Ieri de exemplu, la Centrul COVID de la Moldexpo a trebuit să activăm și al treilea pavilion. Pentru că numai în Chișinău am avut 175 de cazuri și toate aceste ambulanțe care duc persoanele pentru testare… e coadă mare acolo. Deci este plin centrul de triere”, a menționat oficialul.

Ion Chicu a mai spus că vineri va fi întrunită Comiai Naționlă Extraordinara de Sănătate Publică, unde se vor lua mai multe decizii.

„Tu nu ești singur” – susținereapersoanelor grav afectate emoțional de către pandemia COVID-19

Proiectul ”Tu nu ești singur”, este dedicat susținerii persoanelor cel mai grav afectate emoțional de către pandemia COVID-19. O echipă de psihologi și voluntari certificați vor ajuta pe cei care au nevoie de susținere emoțională/psihologică, anunță Ambasada SUA în R.Moldova. Pe Facebook operează 3 grupuri private de susținere emoțională cu ședințe săptămânale gratuite:

Grup de susținere pentru persoane ce trec prin criză cauzată de ardere profesională https://www.facebook.com/groups/ardere.covid/

Grup de susținere pentru persoane ce trec prin perioadă de doliu pe timp de pandemie https://www.facebook.com/groups/doliu.covid/

Grup de susținere pentru persoane ce trec prin criză financiară https://www.facebook.com/groups/finante.covid/

Proiectul este susținut de către fondul de urgență COVID-19 pentru absolvenții programelor de schimb al Ambasadei SUA în R. Moldova și este administrat de către absolventele Liuba Ceban și Ecaterina Cheptănaru.

421 de pacienți sunt în stare gravă. 28 pacienți sunt conectați la respirație asistată

421 de pacienți cu COVID-19 sunt în stare gravă. 28 pacienți sunt conectați la respirație asistată. 922 de pacienți sunt în stare gravă, a anunțat în dimineața zilei Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. În ultimele 24 ore, în cadrul Centrul COVID-19, au fost internate 79 persoane cu suspecție la infecție. Alte 318 persoane au fost tratate și externate. Până la ora actuală, 15174  persoane s-au tratat de COVID-19. Totodată, ministerul a informat despre înregistrarea unui alt deces provocat de COVID-19.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.