2007 va fi un an de cotitură în dezvoltarea sistemului energetic al Moldovei

Moldova.ORG — În cadrul unei întruniri cu factori de decizie, Prim-ministrul, Vasile Tarlev a pus accentul pe necesitatea majorării capacităţilor de producere a energiei electrice proprii la 90% din necesităţi, asigurarea dezvoltării reţelelor de distribuţie, modernizarea CET-urilor, precum şi pe prestarea serviciilor la nivelul standardelor europene, menţionează serviciul de presă al Guvernului.

În vederea consolidării securităţii energetice, premierul a dispus crearea unei comisii speciale care va efectua o inventariere a tuturor reţelelor electrice de distribuţie de toate nivelurile de tensiune, va aprecia starea reală de lucruri şi va elabora un plan de acţiuni de remediere a situaţiei.

Vasile Tarlev a indicat asuprea necesităţii ca investiţiile efectuate în anul 2007 să fie direcţionare preponderent la extinderea reţelelor electrice, inclusiv în cartierele de case noi, renovarea utilajului şi echipamentului electroenergetic.

Şeful Executivului a solicitat autorităţilor de resort să finalizeze consultările cu experţii Uniunii Europene asupra Strategiei energetice a ţării pe termen lung şi prezentării acestui document Guvernului pentru aprobare. De asemenea a fost menţionată necesitatea intensificării demersurilor diplomatice la adresa instituţiilor europene în vederea obţinerii statutului de membru cu drepturi depline al Comunităţii Energetice a Europei de Sud-Est.

La indicaţia premierului, Ministerul Industriei şi Infrastructurii va elabora până la finele lunii ianuarie un plan de acţiuni privind demararea construcţiei liniilor electrice de tensiune înaltă LEA-330 kV Bălţi-Novodnestrovsk şi LEA 400 kV Bălţi-Suceava de interconexiune cu sistemele electroenergetice ale ţărilor vecine.

Vladimir Antosii, ministrul Industriei şi Infrastructurii, a apreciat în raportul său că volumul consumului energiei electrice pe parcursul ultimilor cinci ani a crescut anual cu 7-8%, pierderile în reţelele electrice de distribuţie s-au micşorat de la circa 40-45% în anul 2000, la 13-17% în 2006. Moldova a majorat capacităţile de producere a energiei electrice în CET-urile autohtone de la 10-15% în 2000, la 30-35 la sută în anul 2006. Dacă până în 2001 în Moldova se practicau deconectările în evantai de circa 10-14 ore pe zi, începând cu 2002 consumatorii ţării sînt aprovizionaţi cu energie electrică 24 din 24 ore.

Premierul a menţionat că dezvoltarea sistemului energetic al ţării constituie o prioritate pentru Guvern, şi anul curent trebuie să devină unul de cotitură în domeniul dat.

În cadrul şedinţei Igor Savin, directorul SA "RED-Nord", a informat că investiţiile la întreprinderea în cauză au început în 2003 şi dacă în această perioadă de timp anual erau planificate 6-7 mln lei (461 893 – 538 876 USD), în anul curent întreprinderea preconizează valorificarea a circa 47 mln lei (3,618 mln. USD), dintre care 37% vor fi direcţionate la renovarea fondurilor fixe.

Andrei Guţul, director al SA "RED Nord-Vest", a menţionat că compania este aptă să investească în reabilitarea reţelelor electrice circa 20 mln lei (1,539 mln. USD) pe parcursul anului 2007.

Silvia Radu, director corporativ al Companiei "Union Fenosa", a precizat că compania planifică să investească în anul curent 250 mln lei (1 924 557 USD), dintre care 96 mln (7,39 mln USD) în renovarea reţelelor electrice de distribuţie din zonele de deservire.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.