Connect with us

Social

20 de medici din R.Moldova au fost instruiți în domeniul medicinii de urgență în Turcia

Publicat

pe

20 de medici din cadrul Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească au participat la trainingul organizat de Centrul de Instruire URLA International Emergency Disaster Training and Simulation Center din orașul Izmir, Turcia.

Astăzi, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și ambasadorul Turciei în Republica Moldova au înmânat diplomele de absolvire a Programului de schimb de experiență în domeniul medicinei de urgenț.

Programul de instruire a durat două săptămâni și a inclus mai multe module, printre care: suportul vital bazal, suportul vital avansat, imobilizarea pacientului, intubarea pacientului, suportul vital neonatal, dezobstrucția căilor aeriene la maturi și copii, iar o parte importantă din activitățile de instruire a fost dedicată medicinei calamităților, fiind efectuate simulări de catastrofe sau accidente în masă, cu implicarea cursanților în soluționarea problemelor identificate.

În cadrul evenimentului, ministrul Svetlana Cebotari a menționat că sistemul de sănătate din Turcia a înregistrat progrese pozitive în ultima perioadă, iar preluarea experienței în acest sens, va contribui la îmbunătățirea serviciilor medicale oferite populației.

„Grija pentru  sănătatea populaţiei și acordarea unor servicii medicale calitative  este principala noastră misiune şi succesul realizării acesteia depinde, în mare măsură, de capacitățile lucrătorilor medicali din sistem, or, realizările din sistemul de sănătate sunt rezultatul efortului nostru comun”, a menționat ministrul.

La rândul său, ambasadorul Hulusi Kilic a declarat că Republica Turcia este deschisă să susțină în continuare sistemul medical din Republica Moldova, să contribuie la perfecționarea cadrelor medicale, tratarea pacienților în țara sa și la modernizarea sistemului.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Social

Premieră în R.Moldova: a fost efectuat primul transplant de ficat la copil. Donatorul, un voluntar anonim

Publicat

pe

De către

Pentru prima dată în Republica Moldova a fost efectuat un transplant hepatic la copil.

Intervenția a fost efectuată pe data de 13 februarie de către o echipă de medici din România condusă de către Vlad Brașoveanu, șef al echipei de transplant hepatic de la Institutul Clinic Fundeni, București, alături de echipa medicilor din Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, condusă de profesorul universitar Adrian Hotineanu.

Pacienta are nouă ani. Ea a fost diagnosticată cu sindromul Budd-Chiari (insuficiență hepatica), o boală rară care afectează ficatul.

Donatorul este un voluntar care a dorit să-și păstreze anonimatul.

Actualmente, pacienta se află în Secția terapie intensivă transplant neuro-hepato-bilio chirurgie. Acum, totul depinde de felul în care v-a reacționa organismul pacientei la noul organ.

„Timp de 48 de ore s-a aflat la ventilația artificială a plămânilor. La moment, starea ei este relativ satisfăcătoare”, a spus şeful Catedrei Anestezie şi Terapie Intensivă, Victor Cojocaru.

În ultimii 30 de ani, în ţara noastră doar trei copiii au fost diagnosticaţi cu sindromul Budd-Chiari.

Spitalul Clinic Republican a precizat că această operație este o reuşită remarcabilă, atât pentru instituţie, cât şi pentru sistemul medical din ţară, care înregistrează o evoluţie în domeniu şi se aliniază realităţilor sociale, dar şi standardelor internaţionale.

Citește mai departe

Social

Institutul Oncologic a fost dotat cu un tomograf computerizat performant

Publicat

pe

De către

Serviciul de radioterapie din cadrul Institutului Oncologic a fost dotat cu un tomograf computerizat simulator performant. Cu ajutorul aparatului se vor obține imagini detaliate anatomice utilizate pentru delimitarea volumului tumoral și a organelor interne care se includ în zona de risc pentru iradiere.

De asemenea, se va stabili cu precizie planul pentru ulteriorul tratament radioterapeutic.

La fel, serviciul a fost dotat cu un sistem informațional de planificare local cu stații de lucru pentru medici radioterapeuți și fizicienii medicali, care permite tuturor specialiștilor să aibă acces la structura tumorii și de elabora planul de tratament.

Achiziționarea echipamentului a fost posibilă datorită proiectului de Cooperare Tehnică între Agenția Internațională pentru Energia Atomică și Guvernul Republicii Moldova. Costul total este de peste 700.000 euro.

„Odată cu achiziționarea acestor echipamente medicale performante facem un pas important în tratamentul tuturor tipurilor de cancer în Republica Moldova. Pacienții vor beneficia de tratament inovativ, iar lucrătorii medicali vor putea munci în siguranță”, a declarat secretarul general de stat, Boris Gîlca.

„Pentru cei peste 3000 de pacienți oncologi s-au creat condiții de a primi tratament radioterapeutic cu o precizie tehnologică înaltă. Posibilitatea de a simula tratamentul radiant prin intermediul Tomografului computerizat simulator, perfecționează câmpurile de radiație, astfel obținându-se rezultatul scontat”, a subliniat directorul Institutului Oncologic, Larisa Catrinici.

Scopul radioterapiei este de a administra o doză de radiaţii calculate cu maximum de precizie într-un volum tumoral definit, cu o minimă afectare a ţesuturilor sănătoase din jur.

Tratamentul optim al pacienţilor cu tumori maligne este multidisciplinar și se efectuează prin efortul conjugat al chirurgiei, radioterapiei şi chimioterapiei.

Anual, de acest serviciu beneficiază circa 2500 de pacienți.

Doar în anul 2018, au fost realizate peste 50 mii de ședințe de terapie radiantă și 125 de câmpuri magnetice.

Citește mai departe

Social

În 2017, o femeie angajată a câștigat cu 12 mii de lei mai puțin decât un bărbat

Publicat

pe

De către

Pe parcursul anului 2017, diferența salarială între o femeie și un bărbat a constituit în medie 13,5%. În valoare monetară diferența a fost de 12 133 de lei, femeile fiind cele care câștigă mai puțin. În zile lucrătoare, această sumă reprezintă o lună și 20 de zile adiționale pe care trebuie să le muncească o femeie, potrivit calculelor Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare.

Într-o conferință de presă la IPN, Alina Andronache, specialistă în relațiile cu publicul și advocacy la CPD, a menționat că astăzi, 20 februarie, este marcată Ziua egalității salariale.

„Această zi este una simbolică, care are drept scop sensibilizarea societății cu privire la diferența de remunerare salarială dintre femei și bărbați. Această zi diferă în fiecare an și în fiecare țară. Și în această zi Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare vine în fața publicului cu o notă analitică în care prezintă care sunt diferențele de remunerare și ce trebuie să facem”, a spus  Alina Andronache.

Natalia Covrig, analistă de politice publice în cadrul Centrului, a  menționat că pe parcursul ultimilor ani diferența salarială crește constant.

Dacă în 2013 aceasta constituia 6 995 de lei, în 2017 a ajuns să fie de 12 133 de lei.

Cu cât salariul este mai mare, cu atât este mai mare și diferența între salariile femeilor și bărbaților, arată analiza sectoarele cu peste 10 mii de angajați.

În sectoarele în care salariul mediu este peste 10 mii de lei, disparitatea între salarii este de peste 50%.

„De ce avem această situație –în primul rând, pentru că femeile foarte rar se regăsesc în pozițiile de top management. Evident, ele au un salariu mai mic.

Un alt factor ar fi faptul că în anumite companii există o politică salarială discriminatorie. Deci, în momentul în care angajații nu cunosc care ar fi plafonul salarial, se comit anumite ilegalități, să le spunem așa”, susține Natalia Covrig.

În opinia sa, trebuie întreprinse cel puțin trei acțiuni. Trebuie asigurată plata egală pentru muncă egală. Legislația prevede acest principiu, însă nu există o definiție a ce înseamnă plata egală.

O altă măsură ar fi introducerea măsurilor de asigurare a transparenței în sistemul de salarizare.

Mai exact, să existe obligativitatea pentru toți angajatorii să asigure transparența salarială în cadrul instituției pe care o conduc.

Nu în ultimul rând, reprezentanții Centrului consideră că trebuie extinse competențele Consiliului pentru Egalitate, astfel încât această structură să poată examina cazurile ce țin de discriminarea salarială.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Alegeri16 minute în urmă

Din tradiție, în concert electoral: cum a ajuns să fie promovat Pavel Filip într-un sat din Strășeni

Din tradiție, în concert electoral. Distanța dintre cele două s-a măsurat în 13 cuvinte pe scenă. Cel promovat a fost...

Social21 de minute în urmă

Premieră în R.Moldova: a fost efectuat primul transplant de ficat la copil. Donatorul, un voluntar anonim

Pentru prima dată în Republica Moldova a fost efectuat un transplant hepatic la copil. Intervenția a fost efectuată pe data...

Politică43 de minute în urmă

„Kamaz”-urile lui Putin au ajuns la Chișinău. Drumul ocolit ce l-au parcurs autospecialele

12 autospeciale „Kamaz”, donate de Federația Rusă, au ajuns în Republica Moldova. Tehnica multifuncțională poate fi folosită în procesul de...

SocialO oră în urmă

Institutul Oncologic a fost dotat cu un tomograf computerizat performant

Serviciul de radioterapie din cadrul Institutului Oncologic a fost dotat cu un tomograf computerizat simulator performant. Cu ajutorul aparatului se...

Politică3 ore în urmă

Traian Băsescu: Este o obligaţie patriotică a cetăţenilor Republicii Moldova să participe la vot pentru a-şi decide soarta

Fostul președinte al României Traian Băsescu susține că singurul mod de a înfrânge incorectitudinea sistemului electoral din Republica Moldova este...

Social4 ore în urmă

În 2017, o femeie angajată a câștigat cu 12 mii de lei mai puțin decât un bărbat

Pe parcursul anului 2017, diferența salarială între o femeie și un bărbat a constituit în medie 13,5%. În valoare monetară...

Social4 ore în urmă

A fost semnat contractul! Primăria Chișinău a achiziționat 31 de autobuze „ISUZU”

Primăria municipiului Chişinău a informat că astăzi a fost semnat contractul de achiziționare a 31 de autobuze marca „ISUZU”, ca...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri7 ore în urmă

„Спросите у Додона” – De ce se implică Rusia în alegerile din 2019 în Republica Moldova?

Comunitatea WatchDog a lansat o analiză pe tema implicării Federației Ruse în viitoarele alegeri parlamentare din Republica Moldova. Studiul sistematizează...

Alegeri23 de ore în urmă

Maia Sandu: Am solicitat CEC-ului să permită votarea cetățenilor din Diasporă în baza buletinului de identitate// VIDEO

Co-președinta blocului electoral ACUM Maia Sandu a anunțat astăzi că a solicitat Comisiei Electorale Centrale să permită votarea cetățenilor din...

AlegeriO zi în urmă

Candidatul PDM în circumscripția Cahul se retrage din cursa electorală

Candidatul Partidului Democrat (PDM) în circumscripția nr. 43 Cahul, Oleg Creciun, a anunțat astăzi că se retrage din cursa electorală....

AlegeriO zi în urmă

Autoritățile și susținătorii lui Țuțu din Trușeni, iritați de prezența jurnaliștilor Moldova.org la o întrunire, unde Țuțu nu a mai venit

„Sandu, nu vorbi, pentru că ei înregistrează”, „Nu am avut nevoie să vină jurnaliști”, „Nu mă interesează presa. Sunt unul...

AlegeriO zi în urmă

CSJ a respins cererea lui Valeriu Munteanu de a-l exclude pe Ilan Șor din cursa electorală

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins recursul lui Valeriu Munteanu, candidatul Blocului ACUM, privind scoaterea lui Ilan Șor din...

AlegeriO zi în urmă

Trecutul de ”angajat la stat” al membrilor blocului ACUM

Reporterii Inițiativei Civice pentru un Parlament Curat au făcut și o radiografie a candidaților Blocului electoral ACUM, la fel ca...

Alegeri2 zile în urmă

Conflictele de interese, proprietățile nedeclarate și chiar o diplomă falsă nu îi împiedică pe unii democrați să pretindă la un mandat de deputat

Unii dintre candidații PDM care au deținut funcții publice au avut episoade în care au fost implicați în conflicte de...

Advertisement

Opinii

februarie 2019
L Ma Mi J V S D
« ian.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com