13 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 57 cazuri noi de infectare și șapte decese

oms moldova

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

57 cazuri noi de infectare și șapte decese

57 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 2 în Transnistria. Toate cazurile sunt cu transmitere locală. Acestea au fost confirmate în urma procesării a 551 de teste. Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 19 439 cazuri, a anunțat Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

În total, până la ziua de astăzi, s-au tratat 12 793 persoane.

Totodată, ministerul a informat despre înregistrarea altor șapte decese provocate de COVID-19. Cea mai tânără vicitimă avea 40 de ani, cea mai în vârstă – 75 de ani. Bilanțul deceselor a urcat la 649.

Ministerul Educaţiei a propus şapte modele pentru începutul anului de studii 2020-2021

Ministerul Educaţiei a propus pentru consultări publice şapte modele pentru începutul anului de studii 2020-2021. Ministrul Igor Șarov a precizat că soluţiile sunt diferite pentru fiecare şcoală, iar fiecare instituţie de învăţământ va lua deciziile corespunzătoare. Modelul 1 presupune – prezența fizică a tuturor elevilor, cu respectarea măsurilor de prevenire COVID-19. Lecțiile vor dura câte 30 de minute, pauzele vor fi mai mari, vor fi  create mai multe intrări și ieșiri în școală; modelul  2 – învățământul în 2 schimburi. Clasele primare și cele gimnaziale vor avea prioritate pentru primul schimb; modelul 3 –  învăţarea combinată.  Va avea loc împărțirea în zile de prezență și în comunicare la distanță.De ex, luni, miercuri și vineri – prezența claselor primare. Clasele gimnaziale: marți, joi și sâmbătă – prezența la școală, restul -online; modelul 4 – învăţarea de tip hibrid, pe grupe, zilnic, Aceasta presupune împărțirea clasei în 2 grupe;  modelul 5 – învăţarea alternantă, săptămânal. Elevii din clasă vor fi împărțiți în jumătate. Astfel, o săptămână vor studia de la distanță, apoi o săptămână în sălile de clasă.  modelul 6 – învăţarea la distanţă de tip online şi modelul 7 – învăţarea mixtă, care presupune îmbinarea a 2 sau mai multe modele propuse mai sus.

Cetățenilor Republicii Moldova nu le este permisă intrarea în Ungaria

Ambasada Republicii Moldova la Budapesta a informat despre modificarea condițiilor de intrare pe teritoriul Ungariei. Noile măsuri vizează clasificarea statelor de proveniență a resortisanților pe trei categorii – roșu, galben şi verde şi limitarea, în consecință, a trecerii frontierei de către persoanele care sosesc din aceste țări, respectiv: zona verde – intrarea permisă fără restricții, zona galbenă – intrarea permisă cu restricții și zona roșie – intrare interzisă.

Potrivit informațiilor prezentate de autoritățile ungare, Republica Moldova a fost inclusă pe lista statelor roșii și, în consecință, cetățenilor Republicii Moldova nu le este permisă intrarea în Ungaria.  În categoria roșie au fost incluse următoarele țări: Albania, Bosnia și Herțegovina, Belarus, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Muntenegru, Ucraina, precum și alte țări din Asia, Africa şi America de Sud. Traficul de tranzit şi transportul de mărfuri fac excepție de la aceste reguli, precum şi deplasările oficiale, totodată, controlul sanitar poate avea loc şi în asemenea cazuri.

Premierul Chicu: Dacă ne ducem la Orheiland, în Italia nu ne ducem

Premierul Ion Chicu a declarat, după ședința dconducerii de vârf a țării, că restricțiile impuse de situația pandemică se vor menține atâta timp cât situația „nu revine sub control în Europa și la noi”. „Noi, ca societate, cetățeni, trebuie să manifestăm responsabilitate pentru că atâta timp cât noi nu vom respecta regulile, vom prefera să mergem în microbuze și autocare la Orheiland, calea în Ungaria și Italia nu poate fi deschisă… Dacă noi nu o să respectăm vom sta închiși în căsuța noastră. Putem să ne indignăm cât dorim, putem să blamăm Guvernul, putem să blamăm miniștrii, dar dacă nu respectăm, dacă ne ducem la Orheiland, în Italia nu ne ducem, asta trebuie să o înțelegem”, a menționat Chicu. Mai mult, premierul nu a exclus reintroducerea restricțiilor în domeniul HoReCa. „În Europa se introduc restricții, inclusiv HoReCa, inclusiv alte activități, din păcate va trebui să o facem și noi dacă ajungem în această situație”, a mai spus premierul.

458 cazuri de infectare și șapte decese

458 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate în zilele de sțmbătă și duminică în Republica Moldova. Dintre acestea 18 cazuri au fost confirmate în Transnistria. Toate cazurile au fost înregistrate în urma procesării a 2814 teste. Astfel, bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 19 382 cazuri.

Din numărul total de cazuri din cele două zile, 31 sunt lucrători medicali. Până duminică, 12 667 persoane au fost tratate de COVID-19. Totodată, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat despre înregistrarea a șapte decese.  Astfel, bilanțul vitimelor răpuse de COVID-19 a ajuns la 642.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.