Connect with us

Cultură

12 lucruri pe care să le știi despre Viorel Mardare

Publicat

pe

A fost un regizor apreciat de sute de mii de oameni atât din Moldova, cât și peste hotarele ei. A fost iubit și a avut oameni dragi alături de el. Și mai mulți i-au fost alături când i-a fost mai greu. A fost un formator de opinie și nu avea opinii trase la indigo cu alți „formatori de opinie”. Cel mai probabil că nici nu-i plăcea să fie numit formator de opinie. Iubea Moldova și oamenii din sate. Putea fi cinic, dur și foarte sensibil, empatic și modest.

Pe 7 octombrie 2019, ar fi împlinit 38 de ani. De ziua lui, s-a adunat foarte multă lume – familia, prietenii, chiar oameni care nu au reușit să-l cunoască. Eu eram printre ultimii și m-am bucurat să-l cunosc prin istoriile care le-au împărtășit cei care l-au avut aproape și ar fi păcat să nu împărțim asta și cu voi:

1. Viorel a fost cel mai titrat membru al clubului CUC (Ce? Unde? Când?), de patru ori campion al ședințelor elitare, nimeni până în ziua de astăzi nu a reușit să-i depășească performanțele. A fost și căpitan al echipei facultății de jurnalism, „Kapra”, una dintre cele mai titrate ale Clubului.
2. A fost pasionat de istoria artelor și simbolism.
3. Tatăl său, Constantin Mardare, a murit pe 7 octombrie 2017, chiar de ziua lui Viorel. Familia a decis să-i spună că a murit pe 8 octombrie. „Tata a așteptat tacticos…”, astfel începea postarea în care Viorel anunța plecarea părintelui său. Viorel Mardare a murit pe 9 martie 2019, în ajunul zilei de naștere a tatălui său.
4. Era petrecăreț. Iubea vinul și berea. Cânta nu foarte bine, dar tare din suflet, muzică populară, iniția discuții despre stereotipuri, cultură, probleme sociale și de identitate națională.
5. Viorel Mardare, citea foarte mult și privea filmele celor mai puternici regizori ai lumii. La 20 ani era pasionat de autori precum Z. Freud, F. Nietzsche , E. Cioran, G. Garcia Marquez, F. Kafka etc. Îi plăceau filmele lui A. Tarkovsky, știa regizori japonezi, iar unul din filmele lui preferate a fost Kin-Dza-Dza, de unde s-a inspirat pentru celebrul spot „Fă ca noi, economisește energia!”.
6. Deși unii colegi l-au caracterizat ca fiind absolut neorganizat, întrucât întârzia mereu cu scenariile, textele etc., avea o capacitate extraordinară să mobilizeze întreaga echipă și să realizeze în termenii propuși spoturi peste capacitatea obișnuită.
7. Era foarte curajos și avea un umor extraordinar. Sergiu Cibotaru, prietenul său, coleg din clubul de dezbateri, autorul binecunoscutei piese „Troleibuzul 25”, a povestit o situație amuzantă când, într-o confruntare cu un tip voluminos și puternic, urma să fie bătuți și toți au dat în retragere. Viorel, nici pe departe cel mai puternic reprezentant al găștii, a făcut un pas înainte, a ridicat „pumnișorul lui firav” și a spus: „Uite, vezi pumnul acesta? Vezi… aceste două oase de la pumn (două din mijloc), cum ies așa bine în evidență?… Apoi eu nu mă bat. Pentru că pentru mine bat alții!”. Situația s-a rezolvat cu râsete.
8. Deși absenta foarte mult de la orele de facultate (Jurnalism) și lua după el mai mulți colegi, avea 10 pe linie.
9. A fost binecunoscut pentru spoturile sale și comediile sale de scurtmetraj, însă visul cel mare a fost să facă un film dramatic, atât de dramatic, încât să plângă toți.
10. Îi plăceau carnetele, pixurile, ceasurile, parfumurile și… femeile. Îi plăcea să descopere frumusețea femeilor în toată diversitatea ei, a avut multe experiențe, dar a avut și trei mari iubiri.
11. Era extrem de curat, pedant și meticulos.
12. În studenție povestea deseori despre două scenarii de viață. Primul, că va ajunge un artist ratat, nerecunoscut și bețiv, iar al doilea …că va muri la 37 de ani.

loading...

S-a lansat în presă în toamna lui 2012, la ziarul Timpul, unde a fost reporteră și redactoare adjunctă. S-a alăturat echipei Moldova.org începând cu iunie 2016.

Cultură

Hai la film! Astăzi are loc premiera filmului „Goodbye, Olegovici!”

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Astăzi, în cadrul Festivalului Internațional „Cronograf” are loc premiera filmului „Goodbye, Olegovici!” al regizorului Eugeniu Popovici.

Este povestea unor oameni reali transpusă pe ecranul mare. Eroul principal al peliculei este Mișa, care iese din penitenciar. Tânărul încearcă să se reintegreze, însă apar conflictele cu mama și tata.

PE LUNG

„Este un film dur, un film despre un destin complicat. Presupun că fiecare, după ce va ieși din sală, își va pune foarte multe întrebări. Vă invit să fim împreună, noi – realizatorii filmului, Mișa și voi, spectatorii”, a declarat pentru Agora, regizorul filmului Eugeniu Popovici.

Filmul „Goodbye, Olegovici” , realizat de Telefilm Chișinău, poate fi urmărit astăzi 27 mai, la ora 19:30, la cinematograful Odeon, în cadrul Festivalului Internațional „Cronograf”.

loading...

Citește mai departe

Cultură

Viorel Mardare a decedat

Publicat

pe

De către

Regizorul Viorel Mardare s-a stins din viață în această dimineață, la ora 7:15, după mai bine de jumătate de an de luptă cu adenocarcenomul,  care i-a afectat rinichii, plămânii și ficatul. Diagnoza i-a fost pusă în august 2018. Viorel Mardare urma un tratament prin cure de chimio și imunoterapie la o clinică din Austria, iar pe 21 ianuarie a fost internat la Institutul Oncologic din Chișinău.

Viorel Mardare este unul dintre cei mai renumiți regizori moldoveni contemporani. El este cunoscut și apreciat în special pentru spoturile publicitare și sociale pe care le-a regizat în cadrul Atelierului Sergiu Prodan. El a devenit renumit la nivel internațional în 2016, când a fost produs filmuleţul „Go on. Fruits from Moldova”, în care melodia lui Freddy Mercury a fost interpretată de oameni simpli din Republica Moldova.

Viorel Mardare s-a născut la 7 octombrie 1981, în Chișinău și a studiat la Facultatea de Jurnalism, USM și la Regie și Film, AMTAP.

loading...

Citește mai departe

Cultură

„Beautiful Corruption” – De ce ne îndrăgostim de ea?

Publicat

pe

De către

V-ați gândit cândva cum ar putea fi corupția frumoasă? Și ce anume o face așa? De ce este atât de atrăgătoare pentru oamenii cu mulți bani și pentru cei cu puțini bani? Regizorul Eugen Damaschin și-a propus să ne contureze trăsăturile, formele generoase ale corupției.

A adunat un geamantan plin cu istorii reale, pe care le-a concentrat într-un singur personaj fictiv. „Toate aceste istorii și personaje sunt reale, cu excepția protagonistului. El este ca un fir de ață care unește toate aceste istorioare”, spune regizorul moldovean.

Enlarge

IMG_0032
Eugen Damaschin, regizorul filmului „Beautiful corruption”

„Beautiful corruption” este filmul de debut al tânărului regizor Eugen Damaschin. Stă ușor timid și neîndemânatic pe scenă, în fața unui ecran mare. Recunoaște că este prima dată, așa, în fața oamenilor, dar nu confortabil așezat pe scaunul din sala de cinema. „Cineva spunea că acest film ar fi o oglindă a societății. Eu, însă, consider că nu este așa. Când ne privim în oglindă vrem să ne vedem frumoși. De aceea, mai tragem puțin burta în spate, ne îndreptăm, ne aranjăm părul. Însă, acest film nu vrea să înfrumusețeze realitatea. El este, de fapt, o expresie artistică, inspirată din realitățile de astăzi”, susține acesta, nerăbdător să vadă reacția publicului la pelicula la care a lucrat timp de un an și jumătate.

„Pentru noi, filmul este o provocare, care face să te gândești la ceea ce se întâmplă în țară. Ambasada a susținut financiar acest proiect, însă nu s-a implicat deloc în procesul de realizare. Așa că, este un film sută la sută moldovenesc”, susține Jonathan Wolfington, reprezentantul Ambasadei Statelor Unite la Chișinău.

Enlarge

IMG_0005
Sala de cinema, cu 10 minute înainte de începerea filmului

„Dar în Moldova poți vorbi despre altceva în afară de bani?”, se întreabă personajul principal. Nu, în Moldova nu prea poți vorbi despre altceva, cel puțin asta vedem din ceea ce i se întâmplă lui Andrei, rol jucat de actorul Igor Babiac.

Filmările au avut loc în perioada aprilie-iunie, în peste 30 de locații din Chișinău, Strășeni, Criuleni, dar și în studiourile Moldova-Film.

În perioada 1-4 octombrie, începând cu ora 16.00, la Cinematograful Patria Loteanu din Chișinău, puteți viziona filmul „Beautiful corruption”. Tot în această toamnă, pelicula va fi prezentată în cadrul caravanei organizată în peste 70 de localități ale țării. Intrarea este liberă.

loading...

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Cultură4 ore în urmă

3 cărți pentru feminiști începători

Lectura este în prezent un soi de lux, în care moldovenii încep să se antreneze activ. Acest lucru e motivat...

Lifestyle6 ore în urmă

Configurează-ți ușa de garaj potrivită la Gunther Tore

Cota ușii de garaj în bugetul construcției unei case este de cca 0.5% în condițiile în care aportul la confort...

Ecologie8 ore în urmă

Compania Coca Cola își va vinde băutura în pet-uri din plastic reciclat din Marea Mediterană. Poziția neoficială a companiei este alta

PE SCURT Coca Cola a prezentat recent prima sticlă de probă fabricată din plastic marin recuperat și reciclat, încercând să...

Istorie8 ore în urmă

Un pic din viața femeii care a apărut pe prima copertă a revistei Playboy

PE SCURT Marilyn Monroe a fost actriță, model și un adevărat sex symbol al Americii în secolul XX. Ea a...

Ecologie8 ore în urmă

Drumurile din plastic reciclat devin o realitate în Los Angeles

PE SCURT Pentru a gestiona mai bine deșeurile de plastic, orașul american Los Angeles poartă în discuții cu Technisoil, o...

Divertisment9 ore în urmă

Ce îi face creativi pe laureații Premiului Nobel

PE SCURT În lunga lor „călătorie” până la obținerea Premiului Nobel, fiecare laureat a privit o problemă într-un mod nou....

EcologieO zi în urmă

Plantarea copacilor, după un grafic din 1995. Activiștii de mediu bat alarma

PE SCURT În această sâmbătă, pe teritoriul Republicii Moldova, vor fi plantați sute de mii de puieți. Această campanie amplă...

Advertisement

Politică

AlegeriO zi în urmă

Cât ne-ar putea costa turul II și ce urmează să se întâmple

PE SCURT Încă nu se știe exact cât a cheltuit Comisia Electorală Centrală pentru organizarea primului tur. Totuși, bugetul estimat...

AlegeriO zi în urmă

Cum 32 mii de cetățeni au adus în Parlament patru deputați noi

PE SCURT În urma alegerilor parlamentare noi din 20 octombrie,  Parlamentul s-a ales cu patru deputați noi aleși în baza...

Alegeri3 zile în urmă

LIVE TEXT // Cum se desfășoară alegerile locale în Republica Moldova

Cetățenii Republicii Moldova, sunt așteptați astăzi la secțiile de vot pentru a vot candidații preferați la postul de primar și...

Externe3 zile în urmă

Sondaj / La 30 de ani de la comunism, Europa de Est este împărțită la capitolul democrație

PE SCURT După treizeci de ani, puțini oameni din fostul bloc estic din Europa regretă schimbarea monumentală politică, socială și...

Alegeri4 zile în urmă

Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru WC-urile publice

Eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu...

Politică4 zile în urmă

Cazierul virtual al candidaților la Consiliul Municipal Chișinău

PE SCURT Avem 51 de oameni în Consiliul Municipal Chișinău care vor răspunde de bunăstarea și dezvoltarea metropolei noastre. Echipa...

Alegeri4 zile în urmă

Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru grădinițe

Eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu...

Advertisement

Opinii

octombrie 2019
L Ma Mi J V S D
« sept.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031