10 evenimente interesante la care să mergi în acest weekend

PE SCURT

În acest weekend au loc foarte multe evenimente, însă noi v-am pregătit 10 dintre ele. Fie alegi să mergi la librărie ca să cumperi cărți la reducere sau poți să te duci la o seară de poezie. Ai putea pregăti colțunași și dona păturile tale pentru câteva adăposturi de câini. În acest weekend poți merge la o întâlnire unde se va discuta despre cum este curățit orașul de gunoi.

PE LUNG

1. 50 la sută reduceri de Moș Niculae în Librăriile Cartier

De Moș Niculae, cărțile Cartier se vor vinde la jumătate de preț în Librăriile Cartier din Chișinău. Editura Cartier lucrează de câțiva ani doar cu tiraje scurte. Din respect pentru natură. Și pentru viitorul copiilor noștri. Evenimentul va avea loc pe 6 decembrie la Librăria din Centru, bdul Ștefan cel Mare nr.126 și Librăria din Hol, str.București nr.68. Librăriile vor avea un program special: de la ora 9.00 până la ora 21.00.

Restul cărților din Librăriile Cartier se vând pe parcursul întregului decembrie cu o reducere de 10 la sută. Sunt cărți Humanitas, Trei, Polirom, Curtea Veche, Rao, Arc, Nemira, Girasol, Flamingo. Vor fi peste 20 de mii de titluri.

2. Audiere publică #pentruChisinau

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) organizează cea de a 12-ea Audiere Publică #pentruChisinau din 2018-2019 pe subiectul îmbunătățirii serviciilor de gestionare a deșeurilor solide în municipiul Chișinău.

Împreună cu reprezentanți ai autorităților locale și centrale, experți din societatea civilă și cetățeni activi se va discuta despre Serviciile de gestionare a deșeurilor solide în Chișinău. Se va discuta despre cum au loc lucrările de salubrizare în municipiul Chișinău pe perimetrul carosabilului, al trotuarelor tehnice sau pentru pietoni adiacente, a spațiilor verzi din municipiu, inclusiv a fâșiilor amplasate la marginea drumurilor, a stațiilor de așteptare, precum și a blocurilor din curțile blocurilor. Totodată va fi examinat cadrul normativ și instituțional, precum și competențele pe care le dețin actorii implicați în activitățile de gestionare a deșeurilor solide din municipiu și va oferi o serie de constatări și recomandări cu privire pentru îmbunătățirea procesului de gestionare a deșeurilor solide din perspectivă instituțională și de distribuire/redistribuire a competențelor și implicarea mediului de afaceri în acest proces.

Evenimentul va fi organizat vineri, 6 decembrie 2019, în intervalul orelor 10:00 – 12:00, în incinta Academiei de Studii Economice din Moldova (ASEM), str. Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni 61, blocul F, sala de lectură, cabinetul 103.

3. Expoziția Uroborus. Ștefan Câlția

Pornind de la o serie de desene făcute de artist la finalul anilor ‘80, expoziția Uroborus invită publicul într-o călătorie în patru capitole.

În atelier, artistul povestește adesea despre felul în care simbolurile sunt astăzi percepute, făcând analogie cu pietrele de pavaj ale căror margini sunt, la început, clar definite, iar pe măsură ce oamenii calcă peste ele, devin tot mai tocite, tot mai imprecise. La fel se întâmplă și cu simbolurile; în trecut limbaj în sine, azi, pe măsură ce capătă mai multe sensuri, ele devin mai imprecise, mai vagi. Expoziția o poți vedea până pe 15 decembrie la Muzeul Național de Artă al Moldovei.

Enlarge

uroborus
Uroborus este un șarpe sau dragon care își înghite propria coadă, formând un cerc. El simbolizează ciclul nesfârșit al timpului și al universului.

4. Expoziţia personală de fotografie „Portretul dragostei”

Biblioteca Națională a Republicii Moldova vă invită la vernisarea expoziției personale de fotografie intitulată „Portretul dragostei” semnată de Olga Ternavskaia.

Olga Ternavskaia este artistă-fotografă. Profesează în stilul fotografiei de portret. Activează în domeniul artei fotografice de mai bine de 8 ani, inclusiv având și activitate pedagogică. Misiunea Olgăi este să creeze portrete armonioase, pline de sentimente care să fie interesante din punct de vedere artistic, atât spectatorului, cât și să ocupe un loc special în arhivele de familie ale modelelor sale.

Vernisajul va avea loc la 6 decembrie 2019, ora 13.00, spaţiile secţiei „Colecţia de Artă şi Hărţi”, blocul 2, (str. 31 August 1989, nr. 78 ).

https://www.facebook.com/ternavskaiaphotography/photos/a.179952688796256/1657220464402797/?type=3&theater

5. Castagnata 2019

Echipa și voluntarii Fundației Regina Pacis vă așteaptă să savurăm împreună o porție de castane prajite și vin brule, pregătite după rețete italiene. Evenimentul este organizat în scop caritabil, iar banii acumulați din vânzarea produselor vor fi folosiți în totalitate pentru pregătirea prânzurilor calde care se servesc bătrânilor ce vin zilnic la Cantina Socială Regina Pacis.

Evenimentul va începe la ora 10:00 și va avea loc în scuarul Europei.

6. Colțunași pentru colțușori

O seară cu colțunași organizează localul C51. Pe lângă colțunași, organizatorii îndeamnă să aducem donații pentru patrupezi. Aluatul pentru colțunași și un tip de umplutură sunt din partea casei, dar organizatorii vă îndeamnă să aduceți și umplutura voastră, pentru a diversifica gusturile. Se recomanda să aduceți umplutură dulce, pentru desert!

În afară de donații financiare, mai este nevoie de urmatoarele poziții din listă: arpacaș de grau marunțit arnăut; hrișcă; orez; macaroane; carne și produse adiacente (mâncare uscată pentru câini nu este nevoie); carne tocată; mâncare pentru pisici, conserve sau mâncare uscată; pături, covoare, prosoape, cearșafuri pentru culcușuri, mai ales pe timp de iarnă. Medicamente: seringi, vitamina B12, antibiotice, vaccinuri pentru pisici și câini,  vaccinuri contra rabiei, pastile împotriva limbricilor. Pentru început, vrem să ajutăm adăposturile din următoarele localități: Bereozchi, Anenii Noi, Ciobanovca, Anenii Noi, comuna Ciorescu, Ialoveni, Bălăbănești.

Evenimentul va începe la ora 18:00, pe strada Columna 51, Chișinău.

7. Campionatul Republicii Moldova la gimnastică ritmică sportivă

Federația de Gimnastică Ritmică din Republica Moldova organizează pe 7 și 8 decembrie Campionatul la gimnastică ritmică sportivă la Școala Sportivă „Speranța”, str. Ion Creangă 47/2. 

Vara trecută, sportivele noastre au cucerit mai multe medalii de aur la un turneu internațional, care s-a desfășurat în orașul Plovdiv, din Bulgaria.

8. Închiderea programului „Costești-Capitala Tineretului 2019”

Capitala a tineretului și-a făcut datoria pe parcursul anului 2019 și abia așteaptă să predea ștafeta.
Pe 7 decembrie, la ora 11:00, Casa de Cultură Costești, va avea loc ultima activitate desfășurată cu ocazia deținerii titlului de cea mai tânără localitate „Închidea programului național – Costești Capitala Tineretului 2019”. Toţi cei prezenți sunt rugați să respecte dress-codul evenimentului: culoarea roșie.

9. „Lebkuchen – tradiție germană de Crăciun”. Ediția a II-a

Sâmbătă, 7 decembrie, ora 11.00, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, în colaborare cu A.O. Casa Germană „Hoffnung” din Republica Moldova, organizează ediția a II-a a masterclass-ului deliciilor tradițonale germane, cu genericul „Lebkuchen – tradiție germană de Crăciun”.

Dulciurile „Lebkuchen” sunt turte dulci preparate cu ocazia sărbătorii Crăciunului, alături de alte specialități precum Stollen, Printen, Marzipan, Spekulatius, Lebkuchenhaus etc. A.O. Casa Germană „Hoffnung” din Republica Moldova și-a propus promovarea culturii tradiționale germane, prin această activitate în ajunul sărbătorii Nașterii lui Iisus Hristos.

10. Mircea Dan Duță la Republica

Mircea Dan Duță (n. 1967)este un poet de expresie cehă, filmolog și traducător. Volume de poezie: Peisaje, zboruri și dictări (2014) și Citate la conservă, complexe de inferioritate și drepturile omului (2015), ambele apărute la Editura Petr Štengl, Praga. Pregătește două titluri noi: În moarte nu se vorbește limba polonă și Ștamgast la Țara Soarelui-Răsare. Publică in principal în Cehia, dar unele dintre textele sale au fost traduse și publicate în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, SUA, India, Italia, Slovacia, Bulgaria, Muntenegru, Kosovo, România. A tradus masiv din cehă, slovacă, dar și din polonă, slovenă, bulgară, engleză și franceză în romană și/sau în cehă. Publică și volume și articole științifice sau de specialitate (în domeniul teoriei, criticii și istoriei literare sau de film). Este membru al PEN Cehia și PEN România și organizator de programe culturale (în principal literare) în Republica Cehă, Slovacia și România.

Duminică, 8 decembrie, de la 15.00, ne întâlnim la Republica, Biblioteca Municipală B. P. Hasdeu, Sala de lectură germană, pentru o lectură de poezie de Mircea Dan Duță.

Fotografia principală: Facebook/ Olga Ternavskaia

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.