Victor Gurău: Jaful bancar a fost parte a unui scenariu complex de atac asupra securității statului

Jaful din sistemul bancar din 2014, la fel ca devalizarea Băncii de Economii începând cu anul 2009, precum și alte atacuri asupra instituțiilor din sistemul bancar și de asigurări sunt parte a unui scenariu complex, pus la cale în afara Republicii Moldova de mai multe grupări oligarhice cu scopul de a destabiliza situația financiară a țării și sistemul politic, susține analistul politic şi economic, directorul Centrului de Analiză Strategică şi Monitorizare “Alternativa pentru Moldova”, Victor Gurău.

Printre principalii actori și cei care au stat în spatele acestui scenariu apar personaje bine cunoscute în Republica Moldova precum Veaceslav Platon, Victor Țopa, Vlad Filat, Renato Usatîi și alții. Gurău a prezentat scheme și documente care demonstrează legăturile și încrengăturile dinte acești actori, precum și scopul fiecăruia dintre ei și le-a cerut organelor abilitate să intenteze un proces penal privind tac asupra securității naționale a Republicii Moldova.

Gurău amintește că ”primele rândunele” au apărut încă în anul 2009, atunci când a falimentat Investprivatbank, iar vicepreședinte al Consiliului de administrație ace acesteia era controversatul om de afaceri Veaceslav Platon. Urmează atacurile din 20111 asupra câtorva bănci inclusiv Victoriabank, Moldova-agroindbank, compania ASITO, iar în 2013, Veaceslav Platon deținea pachetul majoritar de acțiuni sau un pachet semnificativ la trei cele mai mari bănci din Republica Moldova – peste 38% din Victoriabank, peste 42% Moldova-agroindbank, control total asupra Moldindconbank și peste 40% în Banca de Economii.

În același timp, Filat îl numește consilier principal de stat al premierului pe Renato Usatîi, care va juca și el un rol important în această schemă.

În perioada 2011-2014 are loc și așa-numitul ”laundromat” operațiune în care prin intermediul sistemului bancar și judecătoresc din Republica Moldova au fost spălate zeci de miliarde de dolari, bani ”murdari”, din Federația Rusă.

Jaful din sistemul bancar din 2014 nu ar fi fost posibil dacă Veaceslav Platon nu ar fi vândut pachetul său de acțiuni de la BEM, a declarat Gurău, sugerând că acest lucru demonstrează că Platon a fost complice la această ”operațiune”.

Acest lucru s-a întâmplat în 2014 nu întâmplător. Atunci au avut loc alegerile parlamentare, iar structurile mafiote care vroiau să impună controlul asupra Republicii Moldova și-au pus drept scop victoria la alegeri.

În acest sens, Gurău amintește de situația din PCRM din primăvara acelui an, când au apărut informații că anumiți factori din acest partid, în special Mark Tkaciuk, încercau să impună o listă de controversați oameni de afaceri în frunte cu Platon care să candideze la alegeri. Vladimir Voronin s-a opus, iar o parte din membrii PCRM care susțineau planul au fost excluși din conducerea formațiunii. ”Bandiții deja pregăteau preluarea puterii la alegerile parlamentare din 2014. La Chișinău au sosit câțiva oligarhi de la Moscova care trebuiau să se întâlnească cu Voronin ca să pună la cale cu vor câștiga alegerile”, a precizat expertul.

Însă înfrângerea la alegerile parlamentare nu i-a liniștit pe cei care au pus la cale planul. Gurău a prezentat și o depoziție a lui Platon depusă în februarie 2015, pin care acesta vorbește despre relațiile sale cu Țopii încă de la începutul anilor 2000. La scurt timp, apare Platforma Demnitate și Adevăr. Acesta a fost momentul în care toate aceste forțe oligarhice și-au conjugat eforturile pentru a prelua puterea. ”Platforma civică apare în februarie 2015, când s-a început conjugarea eforturilor mișcării protestatare. Analiza arată că băieții erau foarte bine pregătiți logistic de a ataca tot sistemul”.

Autoritățile au reușit să stopeze atunci atacul, care, dacă ar fi reușit, ar fi avut efecte dezastruoase asupra Republicii Moldova. ”Dacă în ianuarie 2016 nu era stopat procesul, piatră de piatră nu se alegerea de suveranitatea și independența Republicii Moldova. Pentru că lor le era în cot de chestia asta”, a declarat Gurău. El însă a atenționat că riscurile nu au fost anihilate complet. ”Republica Moldova a evitat acest dezmăț, dar trebuie să tragem învățăminte pentru că eu nu cred că grupările politico-criminale s-au astâmpărat. Toată politicăria cu implicarea așa-zisei societăți civile plătită din greu din banii furați arată încă o dată că era un scenariu bine pus la punct”, a adăugat el.

Victor Gurău a făcut un apel către organele abilitate să inițieze un proces penal privind atac asupra securității naționale a Republicii Moldova. ”Deoarece procesele care au avut din 2009 până în 2016 au purtat un caracter bine organizat, regizat și gestionat de către factori criminali și politici. Este timpul ca Procuratura Generală să formeze un grup special de anchetă care ar da calificativul necesar privind atacul asupra securității naționale a Republicii Moldova din partea acestor grupuri”.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.