Un tun, capturat de Ștefan cel Mare de la turci în bătălia din Codrii Cosminului, adus de la Orhei la Suceava

O amplă expoziție dedicată voievodului Ștefan cel Mare va fi inaugurată la Muzeul de Istorie din Suceava. Expoziția va reuni 250 de piese originale, dintre care şi un tun care a fost capturat de domnitorul Ștefan cel Mare de la turci în bătălia din Codrii Cosminului, adus special de la Orhei, scrie Agerpres.

De asemenea, va fi prezentat şi un un fragment din racla cu care au fost aduse moaștele Sfântului Ioan cel Nou la Suceava, monede, vase, obiecte de îmbrăcăminte, arme etc.

Președintele CJ Suceava Gheorghe Flutur a precizat că expoziția, ce va fi vernisată pe 14 august, este organizată în parteneriat cu Muzeul de Istorie al României, Muzeul din Chișinău și cu alte muzee din țară.

Potrivit lui Flutur, până la sfârșitul acestui an expoziția va rămâne la Suceava, după care va fi dusă în alte orașe, printre care București, Iași, Sibiu, iar pe 1 decembrie 2018 va ajunge la Alba Iulia.

Moldova.ORG precizează cu referire la Centrul de Cultură şi Istorie Militară că, în anul 1999, în timpul investigaţiilor arheologice, realizate în incinta citadelei de la Orheiul Vechi, au fost descoperite două piese de artilerie de pe timpul domniei lui Ştefan cel Mare – obiecte de unicat pentru Europa Centrală şi de Sud-Est.

Pentru Republica Moldova reprezintă cele mai vechi piese de artilerie de foc descoperite vreodată. Aceste tunuri din bronz au fost găsite în solul de umplutură al unei locuinţe distruse, în colţul de sud-vest al citadelei medievale.

Tunurile se aflau în partea centrală a complexului distrus, la adâncimea 1,80 m, într-un strat de sol şi cenuşă. Piesele de artilerie erau plasate la acelaşi nivel, cu inelele alăturate, fiind orientate cu gura spre est. În interiorul unui tun a fost descoperită o ghiulea din piatră.

Foto: Matricea.ro

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.