Un contingent de militari ai Armatei Naţionale şi Armatei României participă la exerciţiul „Scutul Păcii – 2018”

Un contingent de militari ai Armatei Naţionale şi Armatei României participă, în perioada 19-22 iunie curent, la exerciţiul de menţinere a păcii „Scutul Păcii – 2018”, care se desfăşoară la Centrul de instruire al Brigăzii de infanterie motorizată „Moldova” din municipiul Bălţi.

Potrivit comandantului exerciţiului, locotenent-colonelul Alexandru Marcuţa, exerciţiul are ca scop evaluarea capabilităţilor operaţionale ale unei companii de infanterie şi bateriei aruncătoare din cadrul Batalionului 22 de menţinere a păcii pentru îndeplinirea misiunilor internaţionale de pacificare, în componenţa unui contingent multinaţional, conform Conceptului Capabilităţilor Operaţionale (OCC).

El a menţionat că în perioada respectivă, cei 250 de militari execută misiuni la diferite locuri de instrucţie, fiind asistaţi de evaluatori naţionali şi internaţionali şi monitorizaţi de experţi OCC din Austria, Azerbaijan, Belgia, România, Finlanda, Germania, Ucraina, Georgia, SUA, Franţa, Bosnia şi Herţegovina, Serbia şi Regatul Unit al Marii Britanii.

Militarii sunt testaţi la îndeplinirea misiunilor specifice teatrelor de operații internaţionale cum ar fi: patrularea, convoiul şi escorta,  verificarea persoanelor civile şi tehnicii auto la punctele de control, asigurarea securităţii obiectivelor strategice, evacuarea medicală şi acordarea primului ajutor medical. Totodată, militarii bateriei aruncătoare vor executa trageri de luptă.

Conceptul Capabilităţilor Operaţionale este un instrument de colaborare în cadrul programului Parteneriat pentru Pace — exprimat prin implementarea standardelor occidentale în instruirea şi evaluarea subunităţilor declarate — şi oferă Republicii Moldova posibilitatea de a participa la operaţiuni multinaţionale de menţinere a păcii.

Pentru prima dată, în 2012, o companie de infanterie a Batalionului 22 de Menţinere a Păcii şi grupa de genişti din componenţa Batalionului Geniu „Codru” au fost certificate să participe în operaţiuni de menţinere a păcii cu mandat internaţional conform OCC.

Armata Naţională a aderat la OCC în 2007.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.