Ucraina a câștigat Eurovision 2016! Piesa “1944” a cucerit finala competiției europene

Ucraina a câștigat ediția din acest an a concursului european de muzică Eurovision Song Contest. Piesa aleasă de Ucraina să o reprezinte la concursul Eurovision, “1944”, care a declanșat o polemică în Rusia fiindcă evocă deportarea de către Stalin a tătarilor din Crimeea, a cucerit marea finală.

Jamala, interpretă de jazz care a ajuns vedetă la nivel național, a câștigat finala Eurovision cu un punctaj cumulat de voturi. Câmtăreaţa ucraineană a acumulat un total de 534 de puncte, atât din partea juriului, cât și a telespectatorilor. 

În general, la votul juriului pe prima poziție s-a clasat Australia, iar publicul a votat pentru Rusia. Totuşi, în final, Ucraina a ocupat prima poziție, fiind urmată de către Australia și Rusia.

Australia, clasată pe locul doi, a acumulat 511 puncte, iar Rusia, reprezentată de Serghei Lazarev, s-a clasat pe locul III, obținând 361 de puncte.

Textul în engleză al piesei a fost scris chiar de Jamala, fiind inspirat din amintirile străbunicii sale, deportată cu cei cinci copii din Crimeea, alături de alți circa 240.000 de tătari.

Oficiali politici de la Moscova și din Crimeea au protestat împotriva acestei alegeri destinate, potrivit lor, să denigreze Rusia, după ce aceasta a anexat, în martie 2014, peninsula ucraineană Crimeea.

Evoluţia Jamalei în marea finală Eurovision 2016 poate fi urmărită AICI.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.