Connect with us

Cultură

Scriitorul Gheorghe Marin, tatăl Doinei Aldea-Teodorovici, s-a stins din viață

Publicat

pe

Gheorghe Marin, scriitorul, publicistul, tatăl Doinei Aldea-Teodorovici, s-a stins astăzi din viaţă la vârsta de 88 de ani. Anunțul a fost făcut de către nepotul acestuia, Cristofor Aldea-Teodorovici, pe pagina sa de Facebook.

“Astăzi, 2 noiembrie 2017, la 14:30 s-a stins din viață la 88 de ani scriitorul, publicistul, tatăl Doinei Aldea-Teodorovici și nu în ultimul rând bunicul meu, Gheorghe Marin”, se arată în mesajul trist al interpretului.

“Bunicul Gheorghe Marin, ultima perioadă a fost mai dificilă, fiind în suferinţă, dar indiferent cât de greu nu îi era, mereu găsea loc de o anecdotă sau să mă înveţe vreun neologism, vreo istorioară publicată cu mare drag în cărţile scrise pe parcursul anilor..

Să trăim şi să îl pomenim..

Sper să mă ajute editurile să adaptăm cărţile sale şi pentru format electronic, ca să fie citite de cât mai multă lume”, a scris Cristofor Aldea-Teodorovici.

“Vă așteptăm să vă luați rămas bun la Biserica Sf Teodora de la Sihla (Chișinău) mâine 3 noiembrie la ora 18:00 pentru priveghi, iar sâmbătă la 10:30 îl vom petrece pe ultimul drum la Cimitirul Armenesc lângă mormântul Doinei și a lui Ion Aldea-Teodorovici!”, a mai adăugat nepotul lui Cristi Aldea-Teodorovici.

Gheorghe Marin- scriitor, scenarist, redactor, jurnalist și traducător s-a născut la 2 octombrie 1929, în s. Cîșlița-Prut, raionul Cahul.

Între 1955-1960 a deținut funcția de redactor-șef al revistei „Florile Dalbe”. Gheorghe Marin a fost prim-vicepreşedinte al Comitetului de Stat pentru Edituri, Poligrafie şi Comerţul cu Cărţi.

A tradus mai multe lucrări din literatura universală şi a semnat cărţi pentru copii şi adulţi.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Cultură

Filip Kirkorov a venit la Chișinău pentru a susține trupa DoReDos. S-a întâlnit și cu Igor Dodon

Publicat

pe

De către

Interpretul rus Filip Kirkorov a sosit astăzi la Chișinău pentru a-i susține pe membrii trupei DoReDos la preselecția națională a concursului Eurovision. Kirkorov este compozitorul piesei My lucky day cu care trupa concurează.

Membrii formației l-au întâmpinat pe interpretul rus pe Aeroportul Chișinău: Acesta a recunoscut că are emoții mai mari decât cei de la DoReDos .

“Am mai participat la Eurovision Song Contest în calitate de compozitor, ultima dată cu interpretul Serghei Lazarev, dar atunci piesa a fost selectată din start, fără preselecție. Acum voi concura cu alți 15 interpreți și compozitori, de aceea am emoții mai mari decât membrii trupei “, a spus Filip Kirkorov.

Tot astăzi, Filip Kirkorov s-a întâlnit și cu președintele Igor Dodon.

“Am avut o întrevedere cu Filip Kirkorov, Artist al Poporului din Federația Rusă, care a venit în Republica Moldova pentru a susține grupul ”DoReDos” în selecția națională a concursului Eurovision-2018. Binecunoscutul interpret este compozitorul piesei cu care trupa vrea să cucerească Olimpul muzical!”, a menționat Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

Președintele a amintit că Filip Kirkorov și-a început cariera artistică, la mijlocul anilor ʼ80, anume în Moldova, urându-i bun venit în țara noastră.

Amintim că, anul trecut, trupa DoReDos a câștigat concursul „New Wave” din Rusia, pentru care au primit titlul onorific de „Artist Emerit” de la președintele Igor Dodon.

Citește mai departe

Cultură

Concurs municipal pentru elaborarea compoziţiei sculpturale „Grigore Vieru”

Publicat

pe

De către

Consiliul municipal Chişinău a decis prelungirea termenului de desfăşurare a concursului pentru elaborarea compoziţiei sculpturale „Grigore Vieru”, până la data de 26 octombrie 2018.

Potrivit deciziei CMC, participanţii la concurs vor propune inclusiv locurile unde urmează a fi amplasată compoziţia, cu consimţământul prealabil al comisiei de concurs. Pentru organizarea concursului, autorităţile locale au decis alocarea a 200 mii lei.

Primăria Chişinău informează că pentru prima dată, concursul municipal pentru elaborarea compoziţiei sculpturale „Grigore Vieru” a fost lansat încă în luna mai 2010. Iniţial s-a propus ca monumentul poetului să fie amplasat pe bd. Grigore Vieru. Atunci în concurs s-au înscris 12 echipe, care au elaborat 16 schiţe pentru viitorul monument.

Comisia de concurs, din care fac parte reprezentanţi ai Primăriei Chişinău, Guvernului R. Moldova, Academiei de Ştiinţe a Moldovei, ai societăţii civile şi membri ai familiei regretatului poet Grigore Vieru, a propus însă prelungirea concursului.

Citește mai departe

Cultură

Igor Cobileanski va regiza miniseria „Hackerville” pentru HBO Europe şi TNT Serie

Publicat

pe

De către

Cristian Mungiu, premiat cu Palme d’Or în 2007, va produce miniseria „Hackerville” pentru HBO Europe şi TNT Serie, iar Igor Cobileanski o va regiza, scrie The Hollywood Reporter citat de News.ro.

HBO Europe a autorizat realizarea celor şase episoade ale miniseriei thriller, a cărei acţiune este plasată în Germania şi România, reprezentând prima coproducţie internaţională a reţelei.

„Hackerville” a fost creat de Ralph Martin şi Joerg Winger, din partea companiei germane UFA Fiction, cei doi fiind scenariştii serialului german „Deutschland 83”, premiat cu Emmy.

Miniseria urmăreşte un atac al hackerilor asupra unei bănci germane, pe care autorităţile îl leagă de o reţea din România. Un poliţist german născut în România este trimis să investigheze, însă trebuie să facă echipă cu un anchetator român care nu prezintă încredere şi cu un nume de cod Dark Mole. În ţară, ea se confruntă şi cu secrete de familie.

HBO Europe va coproduce „Hackerville” împreună cu reţeaua germană TNT Serie.

Scenariul va fi scris de Laurenţiu Rusescu, Daniel Sandu, Ralph Martin şi Steve Bailie.

Joerg Winger va fi producător executiv pentru EFA Fiction, iar Johnathan Young, pentru HBO Europe.

„Hackerville” va fi filmat în România şi Germania în primăvara acestui an, iar premiera este planificată pentru toamna lui 2018, la HBO Europe şi TNT Serie.

HBO Europe va prezenta miniseria în Europa Centrală, Scandinavia şi Spania, în timp ce TNT Serie, în Germania, Austria şi Elveţia.

Turner International se va ocupa de vânzarea producţiei în afara teritoriilor HBO Europe şi Statele Unite.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele Știri

Social7 ore în urmă

Cele 11 solicitări publice lansate de Caritate.md către jurnaliștii RISE/ Document

Fundația de caritate „Sfântul Gheorghe”, care administrează platforma caritate.md, a înaintat 11 solicitări către RISE, instituția de presă care a...

Cultură9 ore în urmă

Filip Kirkorov a venit la Chișinău pentru a susține trupa DoReDos. S-a întâlnit și cu Igor Dodon

Interpretul rus Filip Kirkorov a sosit astăzi la Chișinău pentru a-i susține pe membrii trupei DoReDos la preselecția națională a...

Reintegrare11 ore în urmă

Autoritățile transnistrene inițiază construcția unui așa zis ”terminal vamal”, destabilizând situația în Zona de Securitate

Comisia Unificată de Control (CUC) s-a reunit pe 22 februarie având pe agendă subiectul principal: acțiunile Comisiei și Comandamentului Militar...

Politică12 ore în urmă

Iulian Chifu despre întrunirea Ucraina-Georgia-Republica Moldova: Reflectă poziția strategică a UE

Întrunirea Ucraina – Georgia – Republica Moldova are loc într-un context favorabil, creat de intenţia UE de a se extinde,...

Politică12 ore în urmă

Deputații au respins moțiunea simplă înaintată ministrului Economiei și Infastructurii

Moțiunea simplă asupra politicii interne în domeniul economiei, realizate de Ministerul Economiei și Infastructurii, condus de ministrul Chiril Gaburici, a...

Social12 ore în urmă

Operatorii liniilor anticorupţie din cadrul tuturor instituţiilor publice, instruiţi de CNA

Operatorii liniilor anticorupţie din cadrul tuturor instituţiilor publice din ţară au fost instruiţi astăzi de Centrul Naţional Anticorupţie. Evenimentul a...

Social13 ore în urmă

Atenție! A fost emis Cod Galben de schimbare bruscă a vremii. Se așteaptă minime de până la -19 grade

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis Cod Galben de schimbare bruscă a vremii. Atenționarea intră în vigoare pe 25 februarie...

Advertisement

Opinii