Connect with us

Social

Prima mașină electrică pentru transportarea sângelui, oferită Institutului Oncologic// FOTO

Publicat

pe

Institutul Oncologic din Republica Moldova a primit în utilizare gratuită o mașină electrică, echipată cu containere frigorifice pentru transportarea sângelui . Vehiculul electric E-Golf, în valoare de peste 600 mii lei, a fost oferit de Kaufland, la inițiativa Asociației „Centrul Primului Ajutor” (CPA) în beneficiul Institutul Oncologic.

La rândul său, CPA a asigurat echiparea mașinii cu containere frigorifice pentru transportul de sânge.

Conform datelor statistice, doar pe parcursul anului 2017, în mediu pe fiecare zi, s-au transfuzat 42 de unități  de componente hematologice. Volumul total al transfuziilor de sânge, de diferit spectru, realizat pe parcursul anului precedent, s-a estimat la 4 tone și 36 kg. De asemenea, 361 de copii au beneficiat de plasmă și concentrat eritrocitar în situații dificile.

Departamentul Hematologie  din cadrul Institutului Oncologic se clasifică drept cel mai mare consumator de componente de sânge și derivate utilizate în scop curativ și în stări de urgențe medicale, de aceea dotarea instituției cu această autosanitară era vitală. Apreciem înalt implicarea Kaufland Moldova, este un model de responsabilitate socială, de care ar trebui să ia exemplu și alte companii private, pentru că doar unindu-ne eforturile vom putea asigura cu servicii medicale și sociale calitative cetățenilor noștri”, a menționat Svetlana Cebotari, ministrul Sănătăți, Muncii și Protecției Sociale.

De operativitatea cu care este transportat sângele depinde, în cele mai multe cazuri, salvarea pacienților.

“Înzestrarea serviciului de sânge al Institutului cu o autosanitară specializată destinată transportării componentelor hematologice, care săptămânal ating în mediu volumul de peste 80 kg, este o excelentă investiție în serviciul de sânge, ceea ce asigură pacienților tratamentul necesar” a declarat Larisa Catrinici, directorul IMSP Institutul Oncologic din Republica Moldova.

Banca de sânge din cadrul Institutului Oncologic se clasifică drept cel mai mare consumator de componente de sânge și derivate utilizate în scop curativ nu doar în stări de urgențe medicale, dar și ca medicație prioritară în tratamentul mai multor categorii de pacienți, care suferă de hemopatii maligne.

Acest act de caritate devine un simbol al speranței pentru pacienții care au nevoie în mod prioritar de o transfuzie a sângelui. Sănătatea populației, privită la nivel general, dar și viața fiecărei persoane în parte, nu poate fi neglijată sau lăsată în voia sorții. Prin donarea acestei mașini ne asumăm un obiectiv major, cel de a fi aproape de necesitățile persoanelor, aflate în dificultate. Suntem conștienți că timpul este mult prea prețios, iar așteptarea este cel mai crud test pentru un pacient ce are nevoie de o transfuzie de sânge”, a menționat Anna-Katharina Scheidereiter, manager CSR Kaufland.

Asociația „Centrul Primului Ajutor” se implică activ în proiecte de responsabilitate socială din diferite domenii cum ar fi asistență socială, protecția mediului înconjurător, eficiență energetică și resurse regenerabile.

Grija față de om și de mediu sunt prioritare pentru Kaufland. În acest sens, Kaufland susține o serie de proiecte speciale și proiecte de responsabilitate socială în Republica Moldova. Până în prezent, suportul Kaufland pentru aceste proiecte se cuantifică la suma de peste 300.000 de euro.

„Timpul este unul dintre cei mai valoroși indicatori atunci când trebuie salvată o viață. Am informat compania Kaufland despre faptul că Banca de Sânge de pe lângă IMSP Institutul Oncologic din Republica Moldova nu dispune de un vehicul special pentru a transporta sânge. În acest context, Kaufland S.R.L. a decis să doneze Asociației „Centrul Primului Ajutor” din Republica Moldova o mașină electrică pentru transportarea sângelui, fapt ce ar ajuta la salvarea mai multor vieți”, a declarat Iuliania Zaharia, Asociația „Centrul Primului Ajutor”.

Conform datelor Centrului Național de Transfuzie a Sângelui, în Republica Moldova sunt efectuate în jur de 80 mii de donări în fiecare an, iar 80 la sută dintre acestea sunt donări voluntare. Această cantitate de sânge este suficientă pentru 130 de mii de pacienți. O singură donare poate salva trei vieți.

Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu peste 1.200 de magazine în 7 țări.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Social

Identifică minori bolnavi, adună bani din donații și-i trimite în Turcia, unde medicii simulează intervenții chirurgicale// RISE

Publicat

pe

De către

Identifică minori grav bolnavi, le fac publică povestea și adună sume impunătoare de bani din donațiile oamenilor. Ulterior, beneficiarii sunt direcționați la un spital din Turcia, unde medicii simulează efectuarea intervențiilor chirurgicale.

RISE Moldova a obținut mai multe probe care descifrează afacerea cu bolnavi, iar procurorii, la rândul lor, au pornit un dosar penal pentru escrocherie, pusă la cale de un grup criminal organizat, se arată într-o investigație RISE Moldova.

VICTIMELE

La începutul anului 2016, Veronica a fost anunțată de medicii din Moldova că fetița ei, Lenuța, care atunci avea opt ani, are nevoie de o operație la inimă. Intervenția chirurgicală poate fi efectuată atât în Moldova, cât și peste hotare. Femeia a apelat după ajutor la Svetlana Sainsus, cunoscută în mediul on-line pentru acțiunile de caritate în care s-a implicat în ultimii ani. Veronica susține că Svetlana i-a propus să se adreseze la clinica Medical Park din Turcia.

Spitalul i-a informat că intervenția chirurgicală va costa 16.500 de euro. O sumă exorbitantă pentru părinții Lenuței. Respectiv, au apelat la ajutorul oamenilor cu suflet mare. Au publicat cazul pe platforma de finanțare colectivă guvern24.md și au adunat aproape 5.000 de euro. Deoarece banii nu erau suficienți, au căutat și alte soluții. Svetlana Sainsus a lansat diferite campanii de colectare de fonduri – a pus boxe în centre comerciale și a ajutat fetița să-și vândă o parte din desene. Ulterior au mers la Istanbul.

VERONICA: Am mers acolo, am făcut ecocardiografia. Medicul a zis că starea copilului nu este așa cum scriu medicii din Moldova. Pe 31 [martie] s-a efectuat operația dată. Am mai făcut după operație o ecocardiografie. Mi-au zis că copilul este sănătos, gata, poate să facă tot ce vrea ea. Adică noi de boală chiar am uitat. Am achitat 4.000 de euro. Au zis că ne-au făcut reducere 10.000 de euro.

Veronica susține că, la plecarea din spital, nu a primit actele de externare. Iar câteva luni mai târziu, Lenuței i s-a făcut rău. Femeia a mers cu fetița pe la mai mulți medici din Moldova și i-a făcut câteva ecografii. Verdictul doctorilor a fost același – fetița are nevoie în continuare de tratament chirurgical.

VERONICA: Patru medici ne-au zis același lucru. În iulie 2016, o altă familie pățește la fel. Ana ne povestește că fetița ei, Geta, care are acum șase ani, la fel avea nevoie de o operație la inimă. Lipsa banilor i-au făcut și pe ei să apeleze după ajutor la Svetlana Sainsus, care, la acel moment, nu mai făcea acte de binefacere pe cont propriu, ci prin intermediul site-ului caritate.md.

Cazul Getei a fost plasat pe site-ul caritate.md, iar oamenii au donat peste 12.000 de euro. La mijlocul lunii iulie, Ana și fiica ei au plecat în Istanbul. Femeia spune că nici ea la externare nu a primit vreun document. Iar peste vreo trei luni de la operație, fetiței i s-a făcut rău.

ANA: I se învinețeau buzele, tremura. Am mers la spital la cardiolog și medicul mi-a spus să mergem la Chișinău să facem o ecografie. Pe data de 23.11.2016 noi am făcut un examen la cabinetul de ecografie. Ni s-a spus că are trei defecte, așa cum a fost. Peste ceva timp am mai făcut o ecografie. Fix așa mi s-a spus – că persistă aceeași problemă. Găurile persistă, nu este nicio schimbare.

INTERMEDIARII

Caritate.md găzduiește anunțuri cu diverse cazuri umanitare, iar administratorii platformei anunță că, într-un an și jumătate, a colectat circa 55 de milioane de lei din donații.

SVETLANA SAINSUS, cofondator caritate.md: În decurs de un an de zile pot să vă spun că avem o cifră – 100 de cazuri finalizate, adică am colectat suma și au fost rezolvate. Iar peste 200 [de cazuri] sunt active. Platforma nu are niciun procent, ba mai mult, pot să spun cu sinceritate că, de foarte multe ori, este în pierdere din cauza că banii se procesează în lei. Sunt doar comisioanele băncii, comisioanele PayPal și la toate terminalele pe care le avem.

Site-ul caritate.md este deținut de Fundația de Caritate „Sfântul Gheorghe”. Fondatorii instituției sunt Sergiu Diaconu, care are afaceri în domeniul publicității și divertisment, și Alexandru Rusnac, care deține afaceri în domeniul tehnologiilor informaționale. Ultimul susține că, de fapt, el este principalul investitor al fundației.

ALEXANDRU RUSNAC, fondator al Fundației de Caritate „Sfântul Gheorghe”: Totul este susținut de mine. Proiectul caritate[.md] a fost făcut de genul dat – adică a fost să unesc forța mea, puterile mele tehnologice, pentru a-i da Svetei posibilitate de a colecta bani.

TEXTUL INTEGRAL AL INVESTIGAȚIEI POATE FI CITIT AICI.

Citește mai departe

Social

A vrut să-și cumpere BMW! Un tânăr a rămas fără 3000 euro, fiind tras pe sfoară de un deținut din Leova

Publicat

pe

De către

Un tânăr, în vârstă de 26 ani, din Chișinău, a anunțat polițiștii capitalei că a rămas fără bani, fiind înşelat de către un necunoscut care i-a promis că îi vinde un automobil BMW la preţul de 3000 euro. Potrivit lui, anunţul cu privire la vânzarea automobilului l-ar fi găsit pe internet.

În cadrul investigaţiilor, forţele de ordine au constatat că în realitate victima a vorbit la telefon cu un deţinut dintr-un penitenciar din raionul Leova. Acesta i-a promis vânzarea automobilului de model BMW. Oamenii legii nu au oferit detalii despre cum deținutul l-a convins pe tânăr să transmită banii și cum cel din urmă trebuia să-și ridice mașina.

Astfel, ulterior, tânărul s-a întâlnit pe bulevardul Dacia cu doi complici ai suspectului, cărora le-a oferit suma cerută de 3000 euro, fără însă să-și primească automobilul dorit.

Astfel, poliţiştii au descins acţiuni speciale de investigaţii şi au reţinut o tânără în vârstă de 26 ani și al doilea complice, un individ în vârstă de 25 ani.

În cadrul audierilor s-a constatat că aceștia doi acționau în complicitate cu deținutul din penitenciar, cu care inițial a vorbit victima.

Tinerii au recunoscut faptul că ar fi fost telefonați de bărbatul în vârstă de 40 ani, originar din raionul Leova, care este deţinut la un penitenciar și care le-a solicitat să se deplaseze pe adresa indicată şi să ridice banii de la victimă.

Pe marginea acestui caz a fost inițiată o cauză penală pentru escrocherie, persoanele implicate riscă să fie sancționate cu amendă sau cu închisoare de la 2 la 6 ani.

Citește mai departe

Social

O femeie, reținută în timp ce primea un colet cu produse alimentare din Italia. Ce au depistat polițiștii

Publicat

pe

De către

Polițiștii din Chişinău au reţinut în flagrant delict o femeie în vârstă de 36 ani, în momentul primirii unui colet transmis din Italia. Conform informaţiilor speciale obţinute de poliţişti, în coletul cu produse alimentare primit de către bănuită, erau camuflate pastile cu efect psihotrop.

Imediat, femeia a fost reţinută şi escortată la Direcția de Poliție pentru audieri. Ulterior, în urma cercetării coletului, poliţiştii au depistat drogurile ascunse, care au fost transportate prin contrabandă. Expedierile erau făcute săptămânal, drogurile fiind estimate la suma de aproximativ 6000 lei.

Femeia şi-a recunoscut complicitatea, iar substanţele narcotice au fost expediate în laboratorul criminalistic pentru efectuarea expertizelor.

Totodată ofiţerii de investigaţii întreprind măsuri speciale în acest context, pentru a identifica şi reţine complicii.

Potrivit legislaţiei penale în vigoare, bănuita riscă o pedeapsă cu închisoare pe un termen de până la 5 ani, pentru contrabandă cu substanțe stupefiante.

Citește mai departe
Advertisement moldova.travel

Ultimele Știri

Politică30 de minute în urmă

Viorica Dăncilă: Pe 27 februarie voi merge la Chişinău unde voi avea convorbiri cu premierul Filip

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, luni, că va efectua, pe 27 februarie, o deplasare oficială la Chişinău, unde va avea...

Social2 ore în urmă

Identifică minori bolnavi, adună bani din donații și-i trimite în Turcia, unde medicii simulează intervenții chirurgicale// RISE

Identifică minori grav bolnavi, le fac publică povestea și adună sume impunătoare de bani din donațiile oamenilor. Ulterior, beneficiarii sunt...

Social2 ore în urmă

A vrut să-și cumpere BMW! Un tânăr a rămas fără 3000 euro, fiind tras pe sfoară de un deținut din Leova

Un tânăr, în vârstă de 26 ani, din Chișinău, a anunțat polițiștii capitalei că a rămas fără bani, fiind înşelat...

Securitate3 ore în urmă

Security Trend Hunter #6 – Trupele de ocupaţie ale Federaţiei Ruse în Transnistria

Moldova.org va publica săptămânal rapoarte de monitorizare a activității trupelor de ocupație ale Federației Ruse (TOFR sau GOTR) staționate ilegal în...

Social4 ore în urmă

O femeie, reținută în timp ce primea un colet cu produse alimentare din Italia. Ce au depistat polițiștii

Polițiștii din Chişinău au reţinut în flagrant delict o femeie în vârstă de 36 ani, în momentul primirii unui colet...

Social4 ore în urmă

Un membru activ ai grupării ”Patron”, reținut. Prin șantaj estorca bani pentru vistieria clandestină a grupării// VIDEO

Oamenii legii l-au reținut pe așa numitul ”supraveghetor” al grupării, domiciliat în satul Sireți, r-ul Strășeni, în vârstă de 50...

Externe5 ore în urmă

Arestare surpriză: Guvernatorul Băncii Naţionale a Letoniei a fost reţinut, fiind acuzat de corupţie

Guvernatorul Băncii centrale din Letonia, Ilmars Rimsevics,  şi membru al consiliului de conducere al Băncii Centrale Europene, a fost reţinut...

Advertisement

Opinii