În premieră pentru satul Costești din raionul Ialoveni, la inițiativa locuitorilor, toate ședințele Consiliului Local pot fi urmărite în direct. Astfel, toți cetățenii satului vor avea posibilitatea să vizioneze, în timp real, cum se desfășoară dezbaterile și cum se iau deciziile la nivelul legislativului local.

Ședințele vor putea fi urmărite live pe site-ul primăriei, www.costesti.md.

În buletinul „Bugete fără secrete”, primarul satului Natalia Petrea a menţionat că acest proiect s-a născut din nevoia cetățenilor de a fi la curent cu tot ce se întâmplă în cadrul primăriei şi cu toate deciziile care se iau la nivelul administrației locale.

Anterior, 300 de persoane din satul Costeşti au participat la sondajul asociației „Dialog Pro”, prin intermediul căruia a fost evaluată activitatea primăriei în relație cu societatea civilă.

Astfel, la întrebarea „De unde vă informați despre activitatea primăriei şi a Consiliului local”, cea mai des menționată sursă de informare s-a dovedit a fi „gura satului” (45% din răspunsuri). Ceilalți locuitori au declarat că obişnuiesc să afle noutățile administrației locale urmărind pagina de Facebook şi site-ul primăriei.

Satul Costeşti ocupă poziția a 15-a în Topul transparenței autorităților locale din Moldova. Localitatea a urcat patru poziții comparativ cu clasamentul din anul 2016 şi a acumulat un scor de 36,7 puncte din 100.

De notat că transmiterea în direct a şedințelor publice este una dintre activitățile proiectului „Sporirea transparenței şi a responsabilității guvernării locale şi a participării publicului în satul Costeşti”, implementat cu suportul Consiliului Europei.

Scopul proiectului este de a creşte transparenţa, accesul la informaţie, responsabilitatea autorităţilor locale şi stimularea implicării comunităţii în procesul decizional. Partenerii proiectului sunt: AO „Alternativa”, Clubul de Cetățenie Activă din satul Costeşti şi IDIS „Viitorul”.